Lesiu92 Opublikowano 28 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca 2009 Witam, Mam następujący problem. Wczoraj do posiadanych 512Mb dokupiłem sobie 1Gb pamięci DDR2. Na płycie głównej mam 2 sloty, stara kość jest w tym samym slocie od 3 lat, a nową wpiąłem obok. Jednak przy włączaniu komputera, jak i we właściwościach Mój Komputer pokazuje mi tylko 1024Mb RAM, a powinno być chyba jakieś 1536Mb. To samo pokazuje Everest. Przejrzałem wczoraj chyba z 50 wątków ale mój problem pozostaje nierozwiązany. Bardzo proszę o pomoc. Jeśli to istotne, to płyta główna jest firmy ECS, model P4M800PRO-M, stara kość ram ma w danych 533MHz, a nowa 667 (przy włączaniu kompa pisze 1024Mb (533MHz)) Aha, w Everescie, w zakładce SPD mam DIMM1: 512MB DDR2-533 DDR2 SDRAM oraz pod spodem DIMM2: Kingston (1 GB DDR2-667 DDR2 SDRAM, tak więc komputer starą pamięć wykrywa ale tak jakby z niej nie korzystał :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzeg255 Opublikowano 28 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca 2009 Zapewne zakupiles pamiec dwustronna,dlatego plyta widzi polowe,gdyz obsluguje jednostronne. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lesiu92 Opublikowano 28 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca 2009 (edytowane) Zapewne? Nawet dokładnie nie wiem o co chodzi z tym czy dwustronna czy jednostronna. A jak mogę sprawdzić czy jest to rzeczywisty powód problemu? I czy jest na to jakaś rada (może aktualizacja BIOSu, czy coś)? Poza tym, komputer widzi obie pamięci (Everest i CPU-Z pokazują kości w obydwu slotach: 512 i 1024), ale zdaje się korzystać tylko z jednej (tej nowej 1GB) Edytowane 28 Czerwca 2009 przez Lesiu92 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzeg255 Opublikowano 28 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca 2009 Najprosciej piszac,to pamieci masz po obu stronach:) to jest dwustronna,a mobo korzysta z Twojej 512 i z polowy tej nowej :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lesiu92 Opublikowano 28 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca 2009 (edytowane) Aha. A jest jakiś sposób, żeby korzystał z obydwu stron nowej pamięci? Czy po prostu taka uroda mojej mobo? :D A czy to chodzi o to, że w budowie zewnętrznej pamięci ram te czarne kostki są po obu stronach? :D Bo jeśli o to chodzi, to mogę powiedzieć, że są tylko po jednej... Edit: Poczytałem w googlach i już wiem, że to chodzi o ułożenie kostek po jednej lub dwóch stronach płytki :D U mnie wszystkie są po jednej stronie, tak więc przyczyna problemu musi być inna, w dalszym ciągu czekam na pomoc :) Edytowane 28 Czerwca 2009 przez Lesiu92 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
domban214 Opublikowano 28 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca 2009 Ja mysle ze taka uroda plyty ;p Widzialem pamieci dwustronne (w sensie dzialania) ktore mialy kosci po jednej stronie aczkolwiek niewiele chyba jest takich Jak wyjmiesz stara (512) to komp dalej wykrywa 1024 czy 512? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lesiu92 Opublikowano 28 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca 2009 (edytowane) Muszę sprawdzić. Ale ta płyta główna jest sprzed 3 lat, więc mimo wszystko chyba powinna sobie radzić z dwustronnymi... Gdzie indziej wyczytałem, że to może być problem z tym, że stara pamięć ma taktowanie 533, a nowa 667, ale jak w BIOSie ustawiłem na 533 to dalej pisało tylko 1Gb. Zresztą teraz jest ustawione na Auto i przy włączaniu kompa pisze 533Mhz Edytowane 28 Czerwca 2009 przez Lesiu92 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
domban214 Opublikowano 28 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca 2009 na 100% to nie jest wina taktowania bo nowsza pamiec po prostu zwolni do poziomu starej i tyle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
panzar Opublikowano 28 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca 2009 LINK - maks dla tego chipsetu to 533, może spróbuj ręcznie ustawić ram. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lesiu92 Opublikowano 28 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca 2009 Mam ustawione 533MHz. Już nie wiem co mam robić, nie wiadomo dlaczego komp nie korzysta z obydwu kości, tylko z tej nowej, chociaż wykrywa obydwie :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
panzar Opublikowano 28 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca 2009 a ta 512 działa bez 1024? odpal kompa tylko na niej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SzczYpior_n1 Opublikowano 28 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca 2009 Przecież napisał że miał poprzednio tylko 512 i latało. Próbowałeś wogóle zamienić je miejscami?? Wielkiej roszady w sumie nie zrobisz skoro masz dwa sloty ale warto spróbować. Albo odpalić tylko z tej nowej 1gb i zobaczyc co bedzie... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
novyenes Opublikowano 28 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca 2009 Sprawa jest prosta...tak jak pisałem na forum obok icon_wink2.gif niektóre płyty obsługują ramy jedynie parami tak jest w przypadku tej płyty. Kolega ma zapewne jednostronną wiec przyczyna leży w specyfikacji płyty. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...