Skocz do zawartości
cadder

Problem Z Asrock M3a780gxh +phenom 2 955

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie,

Jestem świeżo po zakupie zestawu procesor+płyta główna+pamieci.

Są to po kolei: Phenom II X4 955 BE, Asrock M3A780GHX na AM3, 4gb OCZ Reaper ddr3 1333mhz cl6.

No i mam z nimi następujące problemy:

Po włączeniu komputera albo nic sie nie dzieje, albo ukazuje sie obraz od plyty glownej na dluzszy niz normalnei okres czasu - 30sekund-minuta, a klawiatura jest wykrywana z opoznieniem wiec zeby wejsc w ustawienai biosu trzeba poczekac od nacisniecia przycisku pwr okolo minuty. potem albo wczytuje sie windows albo ukazuje komunikat o kilkukrotnym problemie z uruchomieniem itp. Jest jeszcze jeden mozliwy scenariusz- czasami po prostu uruchamia sie wentylator w karcie graficznej na najwyzszych obrotach i tak chodzi do czasu resetu. Ogolnie mowiac - problem z bootowaniem.

Co robiłem z płytą , prockiem, pamieciami :

Probowalem roznych ustawien, wracalem tez do ustawien domyslnych, wyjalem baterie cmos i odlaczylem zasilacz niestety nic sie nie zmienilo. Niestety nie moglem sie oprzec i od poczatku bawilem sie w OC max do 3,8ghz na napieciu do 1,425 przy mnozniku 19x200, no ale na razie mam za wysokie temperatury wiec proc dobrze chodzi tylko do 3,7ghz. Komp w windowsie chodzi juz normalnie przy standardowych ustawieniach i OC - daje rade pograc w najnowsze gry albo odpalic rozne benchmarki. Plycie wgralem najnowszy bios po stwierdzeniu problemu .

Z ciekawostek: Plyta w standardowych ustawieniach wykrywa moje pamieci na cl 7 i na czestotliwosci 1200[ wnioskuje to z cpuz - dram freq 400 wiec przy ddr3 3x 400= 1200 jesli dobrze kalkuluje ]

no i jescze moja obawa- plyta jest zamontowana w obudowie na 3 srubki - czy to moze byc przyczyna problemu:P?

PElna konfiguracja]oprocz danych powyzej[:

- Graf:sapphire Hd4770 na biosie od Asusa TOP 940/4250 1,2v

- Dysk ST3250820AS

- Chlodzenie proc: Thermalright ultima 90 + mala ilosc pasty

- dvd: NEC Nd-4570A

Edytowane przez cadder

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powiem Ci co ja bym zrobił.

Wyjąć wszystko z obudowy i złożyć jeszcze raz na pająka.

Spróbować z jedną kością ramu, włączył wszystko na samej karcie zintegrowanej, Kiedy jedziesz na HD4770 integre wyłącz w Biosie.

Najwygodniej było by sprawdzić poszczególne części u kogoś innego...

Masz płytę którą zamierzam kupić, także nie ma bata żeby to nie ruszyło :wink:

Edytowane przez Sopel

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powiem Ci co ja bym zrobił.

Wyjąć wszystko z obudowy i złożyć jeszcze raz na pająka.

Spróbować z jedną kością ramu, włączył wszystko na samej karcie zintegrowanej, Kiedy jedziesz na HD4770 integre wyłącz w Biosie.

Najwygodniej było by sprawdzić poszczególne części u kogoś innego...

Masz płytę którą zamierzam kupić, także nie ma bata żeby to nie ruszyło :wink:

W sumie i tak bede musial wszystko wyjac bo jutro przyjezdza do mnie porzadna pasta termoprzewodzaca.

Co do sprawdzania czesci to raczej watpie zeby ktos znajomy mial plyte na AM3 -.- wiec pamieci nie posprawdzam. z procem tez nie jest najlepiej bo instalatorem go juz na m2n-e i tam nie za dobrze wykrywany jest procesor - taktowania rzedu 800/1600 mhz itp. No ale zobaczy sie.

Wstepnie jeszcze pogrzebalem z ustawieniami wyjalem grafe , odlaczylem rozne urzadzenia zewnetrze typu usb hot no i bios uruchamia sie juz normalnie.

Niestety wciaz jakakolwiwek ingerencja w mnoznik proca itp konczy sie tym ze raz bios bootuje sie z nowymi ustawieniami ale po pierwszym resecie juz pc sie nie bootuje. W takim razie albo pozostaje mi oc softem albo serwis.

Jeszcze pytanie odnosnie podanych wyzej domyslnych timingow na plycie czyli 7-7-7-15 przy czestotliwosci na auto i np na standardowej czestotliwosci 1333mhz 8-12-18-32 [albo jakos tak] . Czy to normalne ze plyta zle odczytuje te timingi i czest. w trybie auto ?

Edytowane przez cadder

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wczesniej sie zapoznawalem , i jakos za duzo informacji tam nie ma. Jednakowoz podczas testow w occt z ustawieniami jak w podanym wyzej temacie [oprocz timingow ramu]po okolo minucie wyskakuje komunkiat error detected on core : 0 albo 2.

post-164266-1246286568_thumb.png

post-164266-1246286586_thumb.png

post-164266-1246286790_thumb.png

Edytowane przez cadder

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety wciaz jakakolwiwek ingerencja w mnoznik proca itp konczy sie tym ze raz bios bootuje sie z nowymi ustawieniami ale po pierwszym resecie juz pc sie nie bootuje. W takim razie albo pozostaje mi oc softem albo serwis.

Tutaj masz trochę opinii o modelu M3A790GHX. Co druga to RMA, więc może Ty zrób to samo :wink: Edytowane przez trymek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi