Skocz do zawartości
wasek2

Drażniące Piknięcie Podczas Startu Kompa.

Rekomendowane odpowiedzi

Musiałem w końcu założyć ten temat bo już nie mam sił i pomysłów jak wyłączyć pikanie biosu w Asusie Maximus II Formula sygnalizujące nie podłączoną klawiaturę. Za każdym razem gdy włączam kompa słyszę to głośne piknięcie. Szukałem już na necie podobnych przypadków ale nie mogłem się konkretnej odpowiedzi doszukać. Szukałem też w Biosie i nie znalazłem żadnego "wyłącznika" tej kontrolki.

Zna ktoś rozwiązanie:) ? Dodam że klawiaturę mam na USB jakby co:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W Biosie ustawiłeś opcję (...)* na No Errors?

Ew jeśli piknięcie jest wydawane przez głośniczek na płycie to możesz go zalać klejem, zrobiłem tak na trzech mobasach chyba :)

Wtedy dźwięk jest słyszalny, ale delikatny i cichy, stłumiony. Użyty klej = Kropelka

-------------

*= eee zapomniałem jak to się nazywa, w każdym razie można ustawić No errors, All errors itp

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wydaje mi się, że "Halt on" nie załatwia sprawy. Najprościej jest odłączyć głośniczek (o ile to możliwe).

W ekstremalnych przypadkach trzeba by przestudiować budowę wtyczki PS/2 i zmostkować 2 piny w gniazdku, aby bios wykrywał klawiaturę na PS/2.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Głośniczka raczej nie chciałbym odłączać. Zawsze on pierwszy zasygnalizuje zbyt wysoką temperaturę. Na razie będę kombinować z sama wtyczką od klawiatury i łączyć tak kabelki żeby przestał się głośnik odzywać ale aż nie chce mi się wierzyć że Asus nie pomyślał że ludzie mają bezprzewodowe klawiatury. Chyba będę musiał do nich napisać :rolleyes:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Napisałem do Asusa. Zobaczymy co odpiszą. Jak nic nie wymyślą to pokombinuje z klawiaturą najpierw na starym sprzęcie który mi się wala po piwnicy i jak nic nie spalę to podłącze do kompa swojego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi