Skocz do zawartości
Exeqtor

Sieć radiowa + LAN - jak to jest ...

Rekomendowane odpowiedzi

Sprawa przedstawia się tak :-)

Są dwie sieci w dwóch róznych blokach. Każda z tych sieci (nazwijmy je Lan1 i Lan2) ma swoje SDI. Jednak bloki (znaczy te sieci ;-) ) są połączone kablem (przewieszka na dachu). Obecnie jest możliwość założenia DSL-a lub Neostrady. Chcemy zrezygnować z obu SDI a miejsce jednego z nich założyć DSL-a (Neo jak wiadomo nie można dzielić :-( ). W ten sposób powstanie jeden punkt udostępniania netu. Jako że kabel łączacy LAN-jest zatem nie byłoby problemu. Ale nurtuje mnie taka sprawa. W celu zabezpieczenia się przed awarią kabla lub innymi czynnikami któych nie da się przewidzieć chcemy na wszelki wypadek połączyć oba bloki także radiowo i radiowo udostępniać internet użytkownikom np. z Lan1). Chodzi o to czy można dla rodzielania internetu użyć radiówki a dla czystego Lanu żeby był kabel (zawsze to łatwiej się przepycha filmy z prędkością 100Mbit :D ). Jak to będzie współgrało ze sobą znaczy kabel i radiówka :?:

I druga sprawa - czy lepiej użyć kombinacji Access Point + karta radiowa czy może Bridge + karta radiowa. Wiem że najmniej kosztowna byłalby kombinacja karta radiowa + karta radiowa ale wtedy u kogoś musiałby stać drugi serwer a raczej to rozwiązane nie wchodzi w grę.

Chodzi o to aby np. wpinam Access Point do Switcha, antenkę za okno a w serwerze który rodziela net jest karta radiowa która komunikuje się z AP.

Sorry za przydługi wywód ale chciałem w miarę dokładnie opisać problem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kabel + radiuffka bedize dzialac , tylko trza urzadzenia kupic i zwykle transferow wielkich tam niema , z tego co pamietam to 11 MB/s (czyli kolo 1,5-2 mega/s) ale jezeli przewiecha odpada to tylko to zostaje.

Co do rozdzielania łącza to wszytsko sie da , tylko trzeba wiedziec jak pokonfigurowac

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

przewiecha jest i bedzie ale do czystego lanu a do netu bedzie radiowka zatem te 11 mbit starczy spokojnie. Chodzi mi o to czy to razem bedzie wspołgralo w jednym kompie czyli karta radiowa dla radiowki i zwykla sieciowka dla lanu no i czy to bedzie dzialalo ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja ma zbliżone pytanie - ale najopierw rysunek:

Dołączona grafika

Mam dwie sieci A i B. W komputerach siedzą sieciówki bezprzewodowe - DIAMOND WHIRLES - drobny kłopocik - są stery tylko na Win98. Kompy z sieciówkami bezprzewodowymi się łączą i widzą wzajemnie (udostępniam pliki). Oba kompy (nazwijmy je routerami) posiadają również sieciówki "zwykłe". Do tych sieciówek podłączone są inne kompy w sieciach A i B.

Pytanie brzmi - jak zapewnić widoczność komputerów w OBU sieciach. Jak udostępnić połączenie do Internetu - SDI.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi