revenq Opublikowano 30 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 30 Czerwca 2009 Witam Otóż w końcu przyszedł czas na modernizacje kompa. Stary konfig to: Części które mają wylecieć: Duron 1200 Shuttle AK32A pamięc 768 kingston ddr Gigabyte Geforce 6600 Można za to dostać jakieś pieniądze? Tak mi się wydaje, że pamięci i grafikę powinno dać się sprzedać. I to co ma zostać: NEC DVD ATA SAMSUNG SP2514N 250GB ATA FORTRON FSP350-60MDN (?) no i obudowa Nowy sprzęta ma służyć do pracy takiej ogólnej(internet, office, troche programowanie). Głównym celem jest jednak komfortowa praca w sekwencerach muzycznych (Reason, Cubase). Do tego czasem lubię pograć w coś, więc jak już kupuje niezły proc i pamięci, to stwierdziłem, że warto dokupić jako taką grafikę, żeby w nowe gry na średnich detalach można było pograć. Przeczytawszy sporo różnych testów, topiców (dzięki dla Miguel707 za super topic z zestawami) doszedłem do takiego zestawu: Procesor : AMD Phenom II X3 710 Płyta Główna : ASRock A780GXH RAM : OCZ 2x2GB 800MHZ SpecialOps Karta Graficzna : Asus GeForce 9600GSO 384MB I teraz parę rzeczy, których nie wiem: 1. Przede wszystkim czy ten zasilacz da rade z tym konfigiem? 2. Czy z podłączeniem starszego zasilacza dysku i dvd do nowego mobo nie będzie problemów? Czy potrzbuję jakieś specjalne przejściówki? 3. Chciałem zamówić sprzęt w sklepie Agito.pl ze względu na odbiór osobisty, ale niestety tu pojawiają się problemy brak płyty głównej ogólnie polecanej, są tylko dostępne te: http://www.agito.pl/podzespoly-pc/plyty-gl...ml?attr=1:17813 Czy ta płyta główna jest warta zachodu i zamówienia oddzielenie, czy może kupić, którąś z dostępnych w agito? Brak też polecanych pamięci, ale wydaje mi isę, że tu można spokojnie coś innego wybrać. 4. Zastanawiałem się również nad lepszą grafiką, ale problemem jest słaba dostępność 4770 i duża prądożeroność 4850( 150zł na grafice + jeszcze 200zł zasilacz to za duża podwyżka w budżecie), nie wiem czy są jeszcze jakieś ciekawe alternatywy. To chyba wszystkie moje dylematy na ten moment. Z góry dzięki za wszystkie opinie i komentarze :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neomagnet Opublikowano 30 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 30 Czerwca 2009 (edytowane) W agito jest bliźniaczy model A790GXH/128M ale jest też droższy. Warto brać tego ASrocka bo ma jedną z najlepszych zintegrowanych dźwiękówek i grafikę. Pozwala dodatkowo na odblokowanie 4 rdzenia w X3 (nie we wszystkich, zależy od szczęścia). Możesz zamówić w ESC, ale pewnie różnica cen i dodatkowa opłata za przesyłkę zniweluje różnicę w cenach płyt. Nie wiem czy dobrze kojarze model zasilacze (tyle tych fortronów jest....) ale myślę, że powinien dać radę. Sprawdź czy ma w miarę mocną linię 12V. Tak podliczyłem ceny w esc i w agito. W zestawie z agito są pamięci G.Skill DDR2 2x2048MB 800MHz PK CL4 BOX i mobo A790GXH/128M W zestawie z esc pamięci to OCZ SpecialOps 2x2GB 800MHz CL5 i mobo A780GXH/128M Różnica cen to niecałe 100zł na korzyśc ESC, ale należy odjąć jeszcze przesyłkę (jakieś 20zł) i podliczyć to że w zestawie z agito są dużo lepsze pamięci i teoretycznie lepsza płyta główna. Po podliczeniu róznica jest bardzo niewielka, więc możesz spokojnie brać w Agito. Sprawdziłem też zasilacz i powinien dać radę be problemu, z tego co widziałem to ma 320W dla linii 12V, więc ten zestaw to dla niego mały pikuś. Edytowane 30 Czerwca 2009 przez NeoMagNeT Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
revenq Opublikowano 30 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 30 Czerwca 2009 W agito jest bliźniaczy model A790GXH/128M ale jest też droższy. Warto brać tego ASrocka bo ma jedną z najlepszych zintegrowanych dźwiękówek i grafikę. Pozwala dodatkowo na odblokowanie 4 rdzenia w X3 (nie we wszystkich, zależy od szczęścia). Możesz zamówić w ESC, ale pewnie różnica cen i dodatkowa opłata za przesyłkę zniweluje różnicę w cenach płyt. Nie wiem czy dobrze kojarze model zasilacze (tyle tych fortronów jest....) ale myślę, że powinien dać radę. Sprawdź czy ma w miarę mocną linię 12V. Co do wbudowanej dźwiękówki i grafiki to i tak będe miał oddzielne, więc nie jest to bardzo ważne. A w jaki sposób można sprawdzić te 12V? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neomagnet Opublikowano 30 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 30 Czerwca 2009 Pisze na zasilaczu, sprawdź wartości w Ampreach dla linii 12V. Niżej powinna być podana maxymalna obciążalność danej linii. Najważniejsza jest 12V bo z właśnie z niej jest teraz wszystko zasilane. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
revenq Opublikowano 30 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 30 Czerwca 2009 +12V - 19,5A -12V - 0,5A (+3,3V & +5V & +12V = 320W Max) Coś takiego wyczytałem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
suchyjastrzab Opublikowano 30 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 30 Czerwca 2009 Można się też zastanowić nad: http://www.agito.pl/plyty-glowne/gigabyte-...7155|264:428918 + http://www.agito.pl/pamieci-do-pc/goodram-...3.html?cid=1730 Pamięci na pewno nie są z najwyższej pułki, ale pewnie mniej się grzeją i biorą mniej papu. Czysto teoretycznie zestaw jest bardziej przyszłościowy, a przy okazji tańszy :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neomagnet Opublikowano 30 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 30 Czerwca 2009 No w sumie racja, można brać od razu AM3. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
revenq Opublikowano 30 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 30 Czerwca 2009 Hmmm, sam nie wiem czy warto się pchać w te DDR3... A i jeszcze jedno pytanie. Jak się sprawują wntylatory na grafice i ten z zestawu od procka? Chodzi głównie o głośność działania. Z tego co czytałem to ten na Asusie jest w miare cichy a jak zym od Phenoma? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...