Skocz do zawartości
Blackwhite

Problem Po Zainstalowaniu Xp Na Acer One

Rekomendowane odpowiedzi

Mam problem.Robiłem już to kiedyś i było ok, ale teraz cos poszło nie tak.

Zrobiłem bootowalnego Pena z XP poprzez USB MooltiBoot 10 - windows sięłądnie zainstalował, ale problem polega na tym,że jak wyjmę pena z netbooka to nie bootuje się .Mogę wyjąć pendraive'a po zalogowaniu do windowsa i działa ok, ale nie o to przecież chodzi.Jakieś pomysły?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pendrive był pierwszą aktywną partycją podstawową widzianą przez instalator i na nim umieścił pliki startowe (boot.ini, bootfont.bin, ntldr, ntdetect.com). Trzeba użyć komend fixmbr i fixboot ale wywołanych z napędu. Jeśli wywołasz je przy starcie z pendrive, to nadal pierwszą aktywną partycją podstawową będzie pendrive.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Napęd na USB nie każdy działa, akurat mój nie.Przynajmniej jak na netbooku jest linux.

Do ULLISES - tak był, ale usunąłem partycję i utworzyłem nową - czyli pen nie był podstawową.Jak pisałem robiłem dokładnie to samo jakiś czas temu i wszystko było ok - teraz coś nie teges.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pokaż rozkład partycji z jakiegoś menedżera (może być linuxowy).

Nie wiem jak Ci się to udało wcześniej, ale we wszystkich kompach, do jakich podłączałem pena podczas instalacji, pen zawsze był pierwszą aktywną partycją.

Zainstaluj konsolę odzyskiwania (bez podłączonego pena) i zobaczymy, jaki będzie wynik.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi