mekintosz Opublikowano 30 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 30 Czerwca 2009 (edytowane) Jako ze przeprowadzam sie do ciotki (ide do szkoly w innym miescie) i moi rodzice maja teraz tez inne wydatki niz placenie rachunkow za prad ktory ciagnie moj potwor, wiec pora przesiasc sie stety-niestety na cos bardziej ekologicznego (i tak nie gram wiec spokojnie przezyje). Wybor padl na nowe mini (hehe), juz mialem liste co w nim pozmieniam, lecz niestety dowiedzialem sie ze nowe maki mini nie maja socketow (procki sa wlutowane), do tego model 2.26GHz jest w Polsce drogi i trudno dostepny. Wiec mam dwa pytania: 1) Kupic starsze, rozbudowac je o T9600 i 4GB RAM'u, wlozyc WD Scorpio Black i zyc z GMA950 (podkrecic je do 450MHz). 2) Czy nowe mini 2GHz z GF9400 i rozbudowac mu ram do 4GB, oraz wlozyc SSD (na magazyn w obydwu wypadkach mialbym obecnego Seagate'a 7200.11 podlaczoneog przez FW800 w nowym mini, lub FW400 w starszym). I jesli wlozyc SSD to tutaj zaczynaja sie schody. Na systemowy nie potrzebuje wiecej niz 60GB, kwota jaka moge przeznaczyc to ok. 1k zł. VelociRaptor odpada z wiadomych wzgledow - upieklby mi kompa, sam by sie usmazyl bez radiatora, a poza tym jest za duzy i nijak nie idzie go wcisnac, no chyba ze pozbylbym sie napedu optycznego). Tak na szybko upatrzylem sobie OCZ'a Vertex, ale moze znajdzie sie cos szybszego o tej pojemnosci w tej cenie ? Na SLC nie licze, ale moze cosik szybszego ? Nie jestem wogole w temacie SSD (narazie - po zakupie zapewne bede znal go na wylot :D). Nowe mini zacheca mnie tez o tyle ze moge je podkrecac z poziomu windowsa, ma jakas tam grafike i pobawil bym sie w koncu SSD. Stare natomiast szybkim procesorem i... w zasadzie to wszystko hehe. Co brać :?: :D A i pozostaje jeszcze kwestia jak najtanszej obudowy/adaptera FW800 i FW400 (zalezy ktorego maczka bym kupil). Edytowane 30 Czerwca 2009 przez mekintosz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rikki Opublikowano 30 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 30 Czerwca 2009 Z podanych opcji wybrałbym nowego Mini ale bez SSD. Choć moim zdaniem lepszym wyjściem będzie notebook (a biorąc pod uwagę ceny Mini i SSD spokojnie mógłbyś sobie pozwolić na 13" MacBooka Pro). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mekintosz Opublikowano 30 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 30 Czerwca 2009 (edytowane) Notebook nie wchodzi w gre - komputera uzywam stacjonarnie, nie lubie powalonych notebookowych klawiatur bez bloku numerycznego i wogole uzywania takiej klawiatury na co dzien na biurku. Pomijam kwestie ze podgrzewanych tez nie lubie :D. Do tego uzywam dwoch monitorow - 22" i 19", wiec MBP odpada. (nie potrzeba mi 13" tuz przed oczami ktorych i tak nie bede uzywal. A i nie piszcie ze w takim razie jednymz powodow do odrzucenia starego mini jest jedno DVI - mam przejsciowke na dw amonitory kupiona jeszcze w czasach G4... No i nie wiem czy zmiescilbym sie w cenie bo nowe mini + SSD i inne akcesoria wyjdzie troche ponad 3.5k. SSD chce aby zmaksymalizowac wydajnosc skoro nie moge cepa - za 3 lata i tak pewnie go wymienie wiec zywotnosc to sprawa drugorzedna. Poleci ktos jakad bude na dysk zewnetrzny :?: Edytowane 30 Czerwca 2009 przez mekintosz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kucyk Opublikowano 30 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 30 Czerwca 2009 mysle, ze skoro zalozyles temat na myapple to tutaj juz nie ma sensu tego robic, tam ci doradza najlepiej :> Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...