Skocz do zawartości
Zaredir

Nie Dziala Mikrofon Albo Komputer Sie Zawiesza...

Rekomendowane odpowiedzi

Witam...Mam płytę główną AsRock p4s61 i glosniki creative P5800. Zainstalowałem sterowniki audio od chipsetu i działa 5.1 ale:

- w internecie (wrzuta, youtube itd.) mam dzwiek 2.1

- nie działa mikrofon

- w FL studio mam taki charczący dzwięk

glownie chodzi mi o sprawność FL i mikrofonu. Kombinowałem z ustawieniami, nic nie działa.

Gdy podpinam karte SB Audigy LS:

- nie wiem jak z netem (najmniej wazne)

- mikrofon dziala

- FL powinien dzialac, nie sprawdzalem teraz...

- w men. urzadzen pojawia sie nieznane urzadzenie PCI

- przy wlaczeniu EUO komputer sie zawiesza

co z tym robic? dodam w karcie telewizyjnej (Leadtek TV2000 XP Expert) podpietej do plyty glownej jest dzwiek, po podpieciu do karty dzwieku brak (zmieniona w biosie)...Co z tym robic? wina karty? gdybym pod zintegrowana ruszyl mic i FL to wszystko, nic wiecej mi nie potrzeba...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak w 100 innych przypadkach przerabianych na forum winny jest zapewne panel wykrywania wtyczek. Wyłącz to ustrojstwo lub odinstaluj i problem zniknie.

A 5.1 ustawia się we właściwościach dźwięku na jednych z zakładek - wtedy działa dla całego systemu. W przeciwnym wypadku działa tylko w niektórych programach (głównie multimedialnych).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak w 100 innych przypadkach przerabianych na forum winny jest zapewne panel wykrywania wtyczek. Wyłącz to ustrojstwo lub odinstaluj i problem zniknie.

mozesz konkretniej?

w preferencjach systemu (Panel sterowania -> dzwiek i urzadzenia audio) mam ustawione 5.1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do FLStudio to cudów się nie spodziewaj po tej zintegrowanej dźwiękówce AC'97. Sam kiedyś działałem na takim sprzęcie. Jeśli będziesz miał naprawdę rozbudowany utwór, dużo kanałów i efektów to charczenie oraz inne cuda będą i nie ma bata. Głównie to wina latencji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zapewne z systemem uruchamia się jakiś panel od dźwiękówki i jest widoczny obok zegara. Na jednej z zakładek znajduje się opcja w stylu "co jest podłączone do której wtyczki". Gdzieś na tej zakładce powinno być coś o nazwie "automatyczne wykrywanie podłączonych urządzeń". Znajdź i wyłącz tą opcję.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kliknij 2 razy lewym na głośność, koło zegarka systemowego na pasku (szary głośniczek). Potem wejdź w Opcje -> właściwości. Wybierz nagrywanie, zaznacz głośność mikrofonu i daj ok. W następnym oknie upewnij się że w sekcji głośność mikrofonu na dole nie jest zaznaczone wycisz. przy okazji ustaw głośności na max.

Edytowane przez szpachla2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@szpachla2 - sprawdzalem, nie mam wogole opcji wycisz, jest tylko "zaznacz" i moge tak zaznaczyc jedno pole max...wszystko jest podglosnione

@ULLISSES, Ashatsae - nic takiego nie mam...mam jedynie ten glosniczek i CMI Audio Config, ale tam nic nie znalazłem...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi