vENiZE Opublikowano 30 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 30 Czerwca 2009 Witam, Poszukuję ultracichego dysku. Wydaje mi się, że jedynym sensownym rozwiązaniem jest SSD 64GB. Myślałem o jakimś 2.5" 5400rpm, ale nie wiem w jakim stopniu "chroboczą". Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
saleen Opublikowano 30 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 30 Czerwca 2009 Dowiedz się który z 2,5" jest najcichszy (ja tu nie pomogę) i wpakuj go w boxa z mat wygłuszających i obudowy po DVD-romie. Dysku nie usłyszysz w takim opakowaniu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vENiZE Opublikowano 30 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 30 Czerwca 2009 Już teraz mam Samsunga 3.5" 7200rpm w SQD - leży luźno w obudowie a i tak słychać wyraźne chrobotanie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hubis Opublikowano 30 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 30 Czerwca 2009 Ja mam dysk 2.5. toshiby i bez wygłuszania go nie słychać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vENiZE Opublikowano 30 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 30 Czerwca 2009 Ja mam dysk 2.5. toshiby i bez wygłuszania go nie słychać.Nie słychać chrobotania (np. jak zapisujesz jakiś większy plik)? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
saleen Opublikowano 30 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 30 Czerwca 2009 Już teraz mam Samsunga 3.5" 7200rpm w SQD - leży luźno w obudowie a i tak słychać wyraźne chrobotanie. 2,5" 5400 a 3,5" 7200 to inny swiat ;) A jakby tego było mało, 2,5" jest mniejszy a więc maty w boxie może być więcej Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vENiZE Opublikowano 30 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 30 Czerwca 2009 (edytowane) Chyba skuszę się na 500GB 2.5". Do wyboru w podobnej cenie: Fujitsu-Siemens MJA2500BH, Samsung HM500JI, Toshiba MK-5055GSX i Western Digital WD5000BEVT. Poradzicie? Na papierze Fujitsu jest najcichsy (2.4 B), ale trochę ciągnie mnie do Toshiby (pozytywnie mi się kojarzą ich laptopy :D) Dowiedz się który z 2,5" jest najcichszy (ja tu nie pomogę) i wpakuj go w boxa z mat wygłuszających i obudowy po DVD-romie. Dysku nie usłyszysz w takim opakowaniu.Na allegro gościu robi takie obudowy po 59zł - warto? http://www.allegro.pl/item670552101_wycisz...oka_jakosc.html SQD kosztuje 130zł, więc przebicie ogromne. Edytowane 30 Czerwca 2009 przez vENiZE Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
D.rek Opublikowano 30 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 30 Czerwca 2009 Hmm.. A czemu 2,5" - bo są ciche, czy do notka szukasz..? Jeżeli tylko dlatego, że są ciche, to polecam Samsunga HD500HI - bardzo cichy dysk, przy tym względnie wydajny (temat jest tu) Co do tego pudełka - kup trochę maty bitumicznej, uszkodzony napęd 5,25 i jeszcze taniej masz rozwiązanie - tak bratu zrobiłem i tego HD500HI TOTALNIE NIC nie słychać ! Tylko dla lepszego chłodzenia dałem wyjście dla aluminiowych radiatorów przykręconych do twardego nad pudełko - jest chłodno (totalny max jaki wyciągnąłem z niego to 27st C - generalnie 24st C) i cicho :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vENiZE Opublikowano 30 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 30 Czerwca 2009 Najbardziej chodzi mi o wyeliminowanie chrobotania i drgań. Miałem już kilka dysków 3.5" i wszystkie były ciche, ale przy uruchamianiu systemu, albo większym zapisie lubiły chrobotać. Dysk jak najbardziej do stacjonarki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
saleen Opublikowano 30 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 30 Czerwca 2009 Z HD502HI też dobry pomysł. Ale trzeba by go włożyć w to pudło wygłuszające, bo inaczej to będzie troche chrobotał gdy go obciążymy. W skrzynce powinno być spox. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pluszak Opublikowano 1 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Lipca 2009 Ultra cichy odpowiedz jest prosta !!! 2,5 cala w 2x SQD + dobra zamknięta obudowa lub SSD i nie ma innej alternatywy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vENiZE Opublikowano 1 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Lipca 2009 Z HD502HI też dobry pomysł. Ale trzeba by go włożyć w to pudło wygłuszające, bo inaczej to będzie troche chrobotał gdy go obciążymy. W skrzynce powinno być spox.Zamówiłem tego F2 Ecogreen, ale wersję 1TB (HD103SI). Mam nadzieję, że w Scythe Quiet Drive będzie grzeczny ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
D.rek Opublikowano 1 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Lipca 2009 W sumie albo masz kompa pasywnego, na biurku przy uchu, lub większego fioła niż ja.. Z HD502HI jestem w pełni zadowolony.. Daj znać, co do Twoich odczuć gdy już przetestujesz.. Pzdr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vENiZE Opublikowano 3 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Lipca 2009 No już wszystko stoi na nowym dysku ;) Szału bezgłośności nie ma, ale pracuje wyraźnie ciszej. Chrobotanie podczas normalnej pracy w systemie jest już do przeżycia ;) IMHO nie żałuję zakupu, choć mogłoby być oczywiście lepiej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
saleen Opublikowano 3 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Lipca 2009 1TB jest głósniejszy od wersji 500GB Masz go w SQD/boxie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vENiZE Opublikowano 3 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Lipca 2009 W SQD. To że byłby głośniejszy od wersji 500GB było dla mnie jasno - w końcu ma 2 talerze zamiast 1. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...