Skocz do zawartości
vENiZE

Ultracichy Twardziel

Rekomendowane odpowiedzi

Już teraz mam Samsunga 3.5" 7200rpm w SQD - leży luźno w obudowie a i tak słychać wyraźne chrobotanie.

2,5" 5400 a 3,5" 7200 to inny swiat ;)

A jakby tego było mało, 2,5" jest mniejszy a więc maty w boxie może być więcej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba skuszę się na 500GB 2.5".

Do wyboru w podobnej cenie: Fujitsu-Siemens MJA2500BH, Samsung HM500JI, Toshiba MK-5055GSX i Western Digital WD5000BEVT.

Poradzicie? Na papierze Fujitsu jest najcichsy (2.4 B), ale trochę ciągnie mnie do Toshiby (pozytywnie mi się kojarzą ich laptopy :D)

Dowiedz się który z 2,5" jest najcichszy (ja tu nie pomogę) i wpakuj go w boxa z mat wygłuszających i obudowy po DVD-romie. Dysku nie usłyszysz w takim opakowaniu.

Na allegro gościu robi takie obudowy po 59zł - warto?

http://www.allegro.pl/item670552101_wycisz...oka_jakosc.html

SQD kosztuje 130zł, więc przebicie ogromne.

Edytowane przez vENiZE

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm.. A czemu 2,5" - bo są ciche, czy do notka szukasz..? Jeżeli tylko dlatego, że są ciche, to polecam Samsunga HD500HI - bardzo cichy dysk, przy tym względnie wydajny (temat jest tu)

Co do tego pudełka - kup trochę maty bitumicznej, uszkodzony napęd 5,25 i jeszcze taniej masz rozwiązanie - tak bratu zrobiłem i tego HD500HI TOTALNIE NIC nie słychać ! Tylko dla lepszego chłodzenia dałem wyjście dla aluminiowych radiatorów przykręconych do twardego nad pudełko - jest chłodno (totalny max jaki wyciągnąłem z niego to 27st C - generalnie 24st C) i cicho :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z HD502HI też dobry pomysł. Ale trzeba by go włożyć w to pudło wygłuszające, bo inaczej to będzie troche chrobotał gdy go obciążymy. W skrzynce powinno być spox.

Zamówiłem tego F2 Ecogreen, ale wersję 1TB (HD103SI). Mam nadzieję, że w Scythe Quiet Drive będzie grzeczny ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W sumie albo masz kompa pasywnego, na biurku przy uchu, lub większego fioła niż ja.. Z HD502HI jestem w pełni zadowolony.. Daj znać, co do Twoich odczuć gdy już przetestujesz.. Pzdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No już wszystko stoi na nowym dysku ;)

Szału bezgłośności nie ma, ale pracuje wyraźnie ciszej. Chrobotanie podczas normalnej pracy w systemie jest już do przeżycia ;)

IMHO nie żałuję zakupu, choć mogłoby być oczywiście lepiej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi