krasy191 Opublikowano 1 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Lipca 2009 Witam! Mieszkam w bloku i mam niemały problem z rozprowadzeniem internetu. Kolega mieszka ode mnie jakieś 20 metrów ale dzieli nas około 6 ścian żelbetonowych i sygnału u niego praktycznie ma. Napisze może jak zbudowana jest sieć: Router w moim domu to TP-Link TD-W8901G ze zmienioną standardową antenką na antenkę także TP-Link 8dBi, Karta sieciowa Wifi na jakiej próbowaliśmy się połączyć to D-Link DWA-140 w standardzie n. Na tej karcie sygnał zanika bardzo często a jak już się pojawi to jest rzędy 3-11%, więc praktycznie nie ma mowy o korzystaniu z internetu. Niestety nie mogę zainstalować kierunkowej anteny w routerze bo sąsiad z drugiej strony też korzysta z neta( u niego na tej samej karcie D-Linka sygnał który przechodzi przez trzy ściany ma wartość rzędu 45-60%). Ale może wróćmy do tematu, chodzi mi o konkretne rozwiązanie jak polepszyć zasięg u kumpla u którego nią ma neta. Pomyślałem sobie że może kupić jakąś kartę USB która ma możliwość podłączenia anteny zewnętrznej kierunkowej np. panelowej. Nie wiem tylko jaki model karty i jaką antenę żeby to wszystko jakoś działało i nie zrywało połączenia. Może ktoś ma jakiej sprawdzone rozwiązania takiego zestawu. Pomóżcie! Pozdrawiam! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ichro Opublikowano 1 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Lipca 2009 Witam! Mieszkam w bloku i mam niemały problem z rozprowadzeniem internetu. Kolega mieszka ode mnie jakieś 20 metrów ale dzieli nas około 6 ścian żelbetonowych i sygnału u niego praktycznie ma. Napisze może jak zbudowana jest sieć: Router w moim domu to TP-Link TD-W8901G ze zmienioną standardową antenką na antenkę także TP-Link 8dBi, Karta sieciowa Wifi na jakiej próbowaliśmy się połączyć to D-Link DWA-140 w standardzie n. Na tej karcie sygnał zanika bardzo często a jak już się pojawi to jest rzędy 3-11%, więc praktycznie nie ma mowy o korzystaniu z internetu. Niestety nie mogę zainstalować kierunkowej anteny w routerze bo sąsiad z drugiej strony też korzysta z neta( u niego na tej samej karcie D-Linka sygnał który przechodzi przez trzy ściany ma wartość rzędu 45-60%). Ale może wróćmy do tematu, chodzi mi o konkretne rozwiązanie jak polepszyć zasięg u kumpla u którego nią ma neta. Pomyślałem sobie że może kupić jakąś kartę USB która ma możliwość podłączenia anteny zewnętrznej kierunkowej np. panelowej. Nie wiem tylko jaki model karty i jaką antenę żeby to wszystko jakoś działało i nie zrywało połączenia. Może ktoś ma jakiej sprawdzone rozwiązania takiego zestawu. Pomóżcie! Pozdrawiam! Jak masz mozliwosc to wystaw anteny za okno, po co bic przez sciany jak mozna je obejsc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krasy191 Opublikowano 1 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Lipca 2009 No właśnie w tym jest problem że nie mogę bo ja jestem po jednej stronie bolku a on po przekątnej z drugiej strony wić tak czy siak przez ściany musi iść. Jak ma ktoś rozwiązanie dotyczące co kupić żeby pomogło to piszcie. Jak już wcześniej wspomniałem na tym d-linku sygnał czasami dociera tylko bardzo słaby, dlatego wydaje mi się że wystarczyłby mocny zestaw kliencki z anteną kierunkową i wszystko by działało. Z drugiej strony nie chce tez wywalić pieniędzy w błoto dlatego pytam sie was o porady może ktoś miał taki przypadek. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szawel Opublikowano 1 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Lipca 2009 (edytowane) Musi być na USB? Nie może być PCI do kompa? Tu masz USB w standardzie N ale antena tylko 3 dBi. http://sklep.inelectronics.net/produkt,121...a-produktu.html Tu masz TP linka 4 dBi, ale w G http://www.allegro.pl/item639063659_karta_...a_zasieg_1.html Oczywiście zawsze można dokupić mocniejszą jak u Ciebie. Myślę, że ten TP link z antenką 8dBi dał by radę. Edytowane 1 Lipca 2009 przez Szawel Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krasy191 Opublikowano 1 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Lipca 2009 No najlepiej by było gdyby była USB z dołączaną anteną bo wtedy można jeszcze coś z kierunkowymi próbować. Ja znowu na necie znalazłem takie sieciówki: TechnicLan WUSB-54HP 200mW, złącze RP-SMA, ARG-U23gA USB 200mW, cz taka: Tonze USB UW-6200C1/RH 200mW. Co o nich sądzicie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szawel Opublikowano 1 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Lipca 2009 (edytowane) Z podanych skłaniał bym się ku TechnicLan. Jednak gwarancji zasięgu nie dam. Jednak skoro ta bez anteny czasem łapie, a ta jest sporo silniejsza i ma antenę zewnętrzną 5dBi, to powinna sobie dać radę. Najlepsza by była panelowa, ale to już nie te pieniądze. Edytowane 1 Lipca 2009 przez Szawel Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krasy191 Opublikowano 1 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Lipca 2009 No właśnie a gdyby nie dała rady to jaką antenkę panelową kupić. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szawel Opublikowano 3 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Lipca 2009 (edytowane) Na początek zobacz zwykłą, potem jak będzie nie si, to sobie skręć domowe Yagi (Coś takiego) i zbadaj kierunek sygnału. Jeśli masz możliwości wykonania i wystawienia za okno, a nie chcesz wydawać kasy, to możesz pomęczyć antenę kierunkową z puszki. Tu akurat dość solidnie wykonana i uzyskała 8Mb na odcinku 1km, ale poszukam zabawek typowo home made. Kiedyś miałem zatknięte takie Yagi u siebie i udostępniałem sygnał znajomemu po drugiej stronie ulicy. Nie narzekał na sygnał. Daje to wzrost wydajności anteny do 11dBi, więc chyba warto poświęcić te 30min ;) Odrobina inspiracji http://www.heise-online.pl/networks/slides...YXR1cmVzLzYzNDM Jedyne ALE jest takie, że działa to tylko w standardzie B i G. Są też i takie zabawki http://translate.google.com/translate?u=ht...Flanguage_tools Edytowane 3 Lipca 2009 przez Szawel Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...