Skocz do zawartości
zajec

Port Forwarding Za Switchem

Rekomendowane odpowiedzi

Witajacie,

od dawna nosiłem sie już z zamiarem przekierowania kilku portów w moim routerze. Jednak nigdy przekierowywanie nic nie dawało (a wiem, że dobrze robiłem). Mam DI-524, mieszkam w bloczku (5 mieszkań) i z tego co się dowiedziałem dziś od mego dostawcy internetu w bloku jest switch. Dostawca w rozmowie ze mną stwierdził, że pomóc może jedynie wykupienie publicznego IP (w tej chwili mam IP wewnętrzny, czyli jestem za natem). Czy jest to jedyna możliwość aby porty się dobrze przekierowały?

Proszę o pomoc. Gdzieś słyszałem, że przekierowywanie portów nawet dla wew. IP powinno działać (tzn w sieci lokalnej za natem).

Pozdrawiam!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

switch działa w warstwie drugiej modelu iso/osi, a router w trzeciej, więc switch nie może mieć żadnego wpływu na przekierowywanie portów (wyjątek to switche z obsługą warstwy trzeciej, ale wątpię żeby ktoś używał takich w sieci lokalnej).

Jeżeli jesteś za natem, to porty dla Ciebie musi przekierować administrator serwera/routera na którym stoi nat (chyba że to ty tym administrujesz).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja administruje tylko swoim routerem :] (tzn w moim mieszkaniu co rozdziela internet na moje 2 kompy).

Pani z informacji powiedziała, że tylko kupno IP pomoże. Czyli rozumiem, że to nie jest wymagane? Czyli mam do nich napsiać raz jeszcze żeby mi porty przekierowali, tylko gdzie? W ich firmie?

Edytowane przez zajec

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi