zajec Opublikowano 2 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Lipca 2009 Witajacie, od dawna nosiłem sie już z zamiarem przekierowania kilku portów w moim routerze. Jednak nigdy przekierowywanie nic nie dawało (a wiem, że dobrze robiłem). Mam DI-524, mieszkam w bloczku (5 mieszkań) i z tego co się dowiedziałem dziś od mego dostawcy internetu w bloku jest switch. Dostawca w rozmowie ze mną stwierdził, że pomóc może jedynie wykupienie publicznego IP (w tej chwili mam IP wewnętrzny, czyli jestem za natem). Czy jest to jedyna możliwość aby porty się dobrze przekierowały? Proszę o pomoc. Gdzieś słyszałem, że przekierowywanie portów nawet dla wew. IP powinno działać (tzn w sieci lokalnej za natem). Pozdrawiam! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
IGI Opublikowano 2 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Lipca 2009 switch działa w warstwie drugiej modelu iso/osi, a router w trzeciej, więc switch nie może mieć żadnego wpływu na przekierowywanie portów (wyjątek to switche z obsługą warstwy trzeciej, ale wątpię żeby ktoś używał takich w sieci lokalnej). Jeżeli jesteś za natem, to porty dla Ciebie musi przekierować administrator serwera/routera na którym stoi nat (chyba że to ty tym administrujesz). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zajec Opublikowano 2 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Lipca 2009 (edytowane) Ja administruje tylko swoim routerem :] (tzn w moim mieszkaniu co rozdziela internet na moje 2 kompy). Pani z informacji powiedziała, że tylko kupno IP pomoże. Czyli rozumiem, że to nie jest wymagane? Czyli mam do nich napsiać raz jeszcze żeby mi porty przekierowali, tylko gdzie? W ich firmie? Edytowane 2 Lipca 2009 przez zajec Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PartyBOY Opublikowano 2 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Lipca 2009 Czyli firma ma taką politykę, że nie przekierowuje portów. W grę wchodzi jedynie (oficjalnie) wykupienie publicznego IP. Nieoficjalnie możesz pójść z flaszką do admina :razz: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...