Skocz do zawartości
dyvuun

Jak Wyciszyc Wentylator

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich forumowiczów!!!

Mój problem dotyczy wentylatora na procesorze.

Podczas zimy, wiosny i jesieni, nie mam żadnych problemów z hałasem wydobywającym się z komputera - 2500RPM jest naprawdę znośne. Niestety teraz mam z hałasem duży problem - 4500RPM to prawie jak odkurzacz.

Najdziwniejsze jest że, temp. procesora nie odbiega bardzo przy poszczególnych porach roku - zawsze jest ok 40 stopni (nawet w najcieplejsze dni).

Moje pytanie: czy jest jakikolwiek sposób aby wyciszyć ten wentylator?

Niestety w biosie nie ma funkcji sterowania prędkością wiartaków.

tutaj załączam specyfikacje mojej płyty głównej

http://www.asrock.com/mb/overview.asp?Mode...80Pro&s=775

tutaj jej zdjęcie (może się przyda)

http://www.asrock.com/mb/photo/775Dual-880Pro(Enlarge).jpg

procesor to DualCore Intel Pentium D 930, 3000 MHz (15 x 200) (na nim fabryczny wantylator z zestawu)

Z góry dziękuje na pomoc!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wymień ten odkurzacz na Mugena i po kłopocie, masz taką samą temperaturę proca bo wentylator szybciej się kręci jak jest gorąco.

Te procki to straszne grzejniki, i boxowe coolery nie dają rady, chociaż Ty masz dość przyzwoitą temperaturę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jeżeli wolisz oszczędzić 150zł poszukaj w biosie opcji sterowania prędkości wentylatora i ustaw docelową temperaturę procesora (CPU target temp, czy cuś w tym stylu) na np. 50C. Proc będzie miał trochę cieplej, ale wentylator nie będzie się tak rozkręcał)

//edit

Możesz nawet poszukać na płycie od MB programu do OC (u mnie "ASRock OC tuner", ale ja mam płyte pod AM2) i być może da się to zrobić z poziomu windowsa

Edytowane przez scb

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety, program nie obsługuje mojego modelu płyty głównej.

Czyli pozostaje mi tylko kupienie jakiegoś nowego wiatraczka. Pogrzebałem trochę w internecie i znalazłem coś takiego:

http://www.zalman.co.kr/ENG/product/Product_Read.asp?Idx=314

jest akurat na moją kieszeń - 50zł.

Co myślicie o tym wiatraczku?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

też za cichy tak samo jak i mało wydajny. lepiej szukaj używanych części. np mugen 2 albo karakorum.

a jaką masz obudowę? masz tam jakieś wentylatory albo miejsce w które można je zamontować?

EDIT:

nowe karaki można dostać nawet za 80 zł poszukaj popatrz :) będzie to dużo rozwiązanie lepsze niż owy zalnman

Edytowane przez prznar1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

skoro jego procek i tak ma dobre tempy to niech od razu kupi lepsze chłodzenie i wkręci się w wir overclockingu :) zresztą ten AC i tak jest gorszy od karaka a cenę ma niemal że identyczną wiec po co kupować gorszy produkt?

ps wiem że jest duży dlatego pytam jaką ma obudowę.

Edytowane przez prznar1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi