dyvuun Opublikowano 2 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Lipca 2009 Witam wszystkich forumowiczów!!! Mój problem dotyczy wentylatora na procesorze. Podczas zimy, wiosny i jesieni, nie mam żadnych problemów z hałasem wydobywającym się z komputera - 2500RPM jest naprawdę znośne. Niestety teraz mam z hałasem duży problem - 4500RPM to prawie jak odkurzacz. Najdziwniejsze jest że, temp. procesora nie odbiega bardzo przy poszczególnych porach roku - zawsze jest ok 40 stopni (nawet w najcieplejsze dni). Moje pytanie: czy jest jakikolwiek sposób aby wyciszyć ten wentylator? Niestety w biosie nie ma funkcji sterowania prędkością wiartaków. tutaj załączam specyfikacje mojej płyty głównej http://www.asrock.com/mb/overview.asp?Mode...80Pro&s=775 tutaj jej zdjęcie (może się przyda) http://www.asrock.com/mb/photo/775Dual-880Pro(Enlarge).jpg procesor to DualCore Intel Pentium D 930, 3000 MHz (15 x 200) (na nim fabryczny wantylator z zestawu) Z góry dziękuje na pomoc!! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qrchak Opublikowano 2 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Lipca 2009 Wymień ten odkurzacz na Mugena i po kłopocie, masz taką samą temperaturę proca bo wentylator szybciej się kręci jak jest gorąco. Te procki to straszne grzejniki, i boxowe coolery nie dają rady, chociaż Ty masz dość przyzwoitą temperaturę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scb Opublikowano 2 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Lipca 2009 (edytowane) A jeżeli wolisz oszczędzić 150zł poszukaj w biosie opcji sterowania prędkości wentylatora i ustaw docelową temperaturę procesora (CPU target temp, czy cuś w tym stylu) na np. 50C. Proc będzie miał trochę cieplej, ale wentylator nie będzie się tak rozkręcał) //edit Możesz nawet poszukać na płycie od MB programu do OC (u mnie "ASRock OC tuner", ale ja mam płyte pod AM2) i być może da się to zrobić z poziomu windowsa Edytowane 2 Lipca 2009 przez scb Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyvuun Opublikowano 2 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Lipca 2009 Niestety, program nie obsługuje mojego modelu płyty głównej. Czyli pozostaje mi tylko kupienie jakiegoś nowego wiatraczka. Pogrzebałem trochę w internecie i znalazłem coś takiego: http://www.zalman.co.kr/ENG/product/Product_Read.asp?Idx=314 jest akurat na moją kieszeń - 50zł. Co myślicie o tym wiatraczku? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
panzar Opublikowano 2 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Lipca 2009 (edytowane) też za cichy tak samo jak i mało wydajny. lepiej szukaj używanych części. np mugen 2 albo karakorum. a jaką masz obudowę? masz tam jakieś wentylatory albo miejsce w które można je zamontować? EDIT: nowe karaki można dostać nawet za 80 zł poszukaj popatrz :) będzie to dużo rozwiązanie lepsze niż owy zalnman Edytowane 2 Lipca 2009 przez prznar1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość MaRuH Opublikowano 2 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Lipca 2009 (edytowane) po co mu karakorum to jest duże bydle i w ogóle ;p. do jego procka spokojnie starczy to http://allegro.pl/item669384227_arctic_coo...ersja_gw6l.html , dopłacisz niewiele a chłodzonko bardzo fajne. Edytowane 2 Lipca 2009 przez maruh Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
panzar Opublikowano 2 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Lipca 2009 (edytowane) skoro jego procek i tak ma dobre tempy to niech od razu kupi lepsze chłodzenie i wkręci się w wir overclockingu :) zresztą ten AC i tak jest gorszy od karaka a cenę ma niemal że identyczną wiec po co kupować gorszy produkt? ps wiem że jest duży dlatego pytam jaką ma obudowę. Edytowane 2 Lipca 2009 przez prznar1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...