Skocz do zawartości
adek755

Realtek Alc888 Vs Sound Blaster Live! 5.1 Model:0100

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Posiadam obecnie zintegrowaną dźwiękówkę Realtek HD Audio ALC888.

Zakupiłem wczoraj Sound Blaster Live! 5.1 MODEL:0100 po (chyba) okazyjnej jak na ten model cenie 20zł.

Teraz zastanawiam się, czy jest sens wsadzać tą dźwiękówę czy sprzedać odrazu...

Naczytałem się bowiem różnych opinii - tych dobrych, że:

wszystko byle nie integra

SB live! rulez

każdy SB lepszy od Realteków

Komentarze te wydają mi się być dość chaotycznie pisane, tak na szybko.

Co więcej, znalazłem na pewnym forum:

I have an onboard ALC888, and this sounds much better than the SBlive, wile also having better specs. (signal to noise, internal bitrate and depth)

A lot of people *think* soundblasters sound better because a soundblaster EQ's all the sound automaticly. (high and low frequencyboost)

A superfacial effect that could be applied to rather simple soundcards as well.

The realtek audiocodec you talk about does not do this, giving you the choice whether you want the extra loudness or not.

I tutaj sensu trochę widzę - Realtek HD Audio ALC888 to dość nowy układ, w przeciwieństwie do Live!

Tak więc mam dylemat...

Moje głośniki Logitech X-230 2.1, kompa także używam do gier

Z góry dziękuje za odp.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wsadzić i przetestować, bo sam jestem ciekaw jak to zabrzmi - mam ten sam problem. Na forum znalazłem ciekawy link podrzucony przez użytkownika mpeg-4: http://ixbtlabs.com/articles3/multimedia/c...fi-pcie-p4.html

Autor artykułu twierdzi, że na średniej jakości głośnikach nie ma różnicy pomiędzy najnowszym x-fi titanium a topowym kodekiem HDA Realteka - ALC889A.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli dobrze pamiętam do alc888 wywołał szok wśród audiofili i wygrywał w ślepych testach z lepszymi kartami ;] Nie pamiętam tylko gdzie to wyczytałem i czy to nie były aby jakieś brednie ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie 888 a chyba 889A

Że 889A wymiata, też słyszałem. Jakbym taką miał, to bym nawet nie pomyślał o Live!

ale tak jak na integre jest bardzo dobra choć dalej czuć, że to integra

No nawet dobrze daje jak na integrę Realtek AC888.

ale od live 5.1 bym wolał

Ale że jak? Bo w końcu sobie zaprzeczasz. Piszesz, że czuć że to integra, ale Realteka wolał byś od Sound Blastera Live!? Edytowane przez adek755

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam na płycie ALC888, właśnie wczoraj ją porówanywałem z moim X-Fi XtremeMusic. Obie karty mam podłączone przez SPDIF. Sprawa wygląda tak, że jeśli sie nie włączy jakiegoś schematu equalizera na tej karcie to dźwiek jest wyraźnie gorszy od X-Fi. Natomiast z włączonym schematem np. "przyjęcie" czystość i wyrazistość dźwięku (wysokie tony) są na wyższym poziomie niż na X-Fi. Wysokie tony tak nie męczą uszu i jest ich znacznie więcej. Problemem na ALC 888 jest słaby bass i fakt, że jeśli włączy sie schemat equalizera np."silny" to wyraźnie słychać że dźwięk jest w niektorych momentach utworu dynamicznie sciszany w zależnosci od ilości basu.

Podsumowując, wolę jednak X-Fi ponieważ dźwięk jest trochę łagodniejszy, nie taki ostry, jest więcej basu i ogolnie lepiej współgra z moim amplitunerem.Nie testowałem jeszcze Realteka na analogu, lecz tak jak mowie bez włączonego schematu equalizera ta karta jest przecietna.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:rolleyes: jak kolega wyżej ma wątpliwości czy karta X-Fi XtremeMusic (która bije na głowę Live! 5.1) jest lepsza od Realteka i znajduje zalety w tej i w tej, to już wiem że nie mam na co liczyć :)

Zakup nieprzemyślany, cóż :huh:

btw z jakiej wersji sterów realteka korzystasz?

Edytowane przez adek755

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

btw z jakiej wersji sterów realteka korzystasz?

Testowałem na oryginalnych sterach z plytki od mobo tak wiec nie wiem czy to stare czy nowe stery.W każdym razie jest to wersja R1.97.

Adek, pamietaj że z wyłączonym equalizerem realtek gra bardzo przecietnie nie wiem czy nawet nie gorzej niż SB Live.Przypominam Ci też, że jak włączysz EQ bedziesz mial te dynamiczne wahania dźwieku - o ktorych wyżej wspominalem, co może przeszkadzać. Jak widac karta ma tez swoje wady i moim zdaniem szczątkowe ustawienia dźwięku podczas gdy w SB Live masz ich znacznie wiecej do wyboru. Ja bym na Twoim miejscu podłączył tego SB i sprawdził dla pewności jak sie bedzie prezentować na Twoich głośnikach.

Edytowane przez Włodi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dołączona grafika

W tym miejscu pokazuje się R1.97?

Adek, pamietaj że z wyłączonym equalizerem realtek gra bardzo przecietnie nie wiem czy nawet nie gorzej niż SB Live.

Pamiętam - obecnie jadę na Realteku ALC888 (wersja jak wyżej) z włączonym equalizerem w ten sposób:

Dołączona grafika

Ja bym na Twoim miejscu podłączył tego SB i sprawdził dla pewności jak sie bedzie prezentować na Twoich głośnikach.

Tak też zrobie, jednak... gdy znajdę odpowiednie sterowniki, bo z nimi jest ciężko. Nawet u producenta g. jest...

Znalazłem tylko jeden sterownik do Sound Blaster Live! 5.1:

• Sound Blaster Live! Driver Pack Full Package - z 17.07.2002, waga 50MB, kompatybilny z XP 32-bit.

This is the complete package for the Sound Blaster Live! Driver Pack (for Windows 2000/XP) that consists of:

Live! DriverPack

PlayCenter 3 (Version 3.02.52)

Recorder (Version no. 2.00.31)

MiniDisc Center (Version no. 1.01.15)

Remote Center (Version no. 1.40.26

Products: SB Live!, SB Live! Platinum, SB Live! Value, SB Live! Player 1024, SB Surround 1024, Sound Blaster Live! Platinum 5.1, Sound Blaster Live! Player 5.1, SB Live! Player 5.1 Bulk, Sound Blaster® Surround 5.1, Sound Blaster® Live!™ 5.1 Digital

Znalazłem jeszcze 2 źródła:

• Drivers Sound Creative - dziwne, ale nie widzę żadnych "normalnych" sterów - same "update", "aktualizacje", "patche" etc.
  • Strona producenta - strona producenta? Też nie widzę zwykłych sterowników - same "update", "aktualizacje", "patche" - WTF? :|
Widzi ktoś coś odpowiedniego na tych powyższych stronach?

Jedyną paczką do pobrania jest chyba ta 50MB. Zastanawiam się, jak nowa jest ta wersja co ja chce ściągać - widzę jakieś "PlayCenter 3 (Version 3.02.52)" - po tym można rozpoznać w sumie - jak ktoś ma jakiś PlayCenter 3 od Live! może podać wersje.

BTW:

Dołączona grafika

Ustawiłem tak suwaki i gra ładnie. Zastanawiam się, czy to nie jest to samo, co suwaki na płasko + zwiększenie "volume" ? :D

Pozdrawiam

Edytowane przez adek755

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

odnośnie sterów to czytałem na sieci, że kx project wykonało dobrą robotę. http://kxproject.lugosoft.com/

Piszą sterowniki do wszystkich kart robionych przez Creative Technology Ltd. opartych na EMU10k1 i EMU10k2, czyli do live!

koniecznie sprawdź i opisz

tu masz całą listę

# The E-mu Audio Production Studio (APS) card

# The motherboard models of 10k1 cards (M002, M003 and others)

# PCI256 (CT4890, CT4891 and CT4893) and PCI512 (CT4820 and SB0150) including OEM model (CT4790)

# The original Live! (CT4620) and Live! Value cards (CT4670)

# The Live! X-Gamer, Live! MP3+, Live! Player 1024, Live! Platinum cards (CT4760) and value cards (CT4780)

# The Live! X-Gamer 5.1, Live! MP3+ 5.1, Live! Player 5.1, Live! Platinum 5.1, Live! Digital Entertainment 5.1 cards (SB0060, SB0100, SB0102, SB0220, SB0222, SB0103 and SB0105) and Value 5.1 (SB0101)

# The generic and custom OEM Live cards (CT4830, CT4831, CT4832, CT4850, CT4870, CT4871 and CT4872)

# The Audigy series, including the Audigy MP3+, X-Gamer, Platinum and OEM cards (CT0070, CT0072, SB0090 and SB0092).

# The Audigy 2 series, including Gamer, Platinum, Platinum eX and OEM cards (SB0242, SB0244, SB0320, SB0240, SB0240P, SB0280).

# The Audigy 2 ZS series, including Audigy 2 ZS Gamer, Platinum and OEM cards (SB0350).

The Audigy 2 ZS Platinum Pro is not fully supported yet. There are issues with the line in ADC.

24/96 support for the Audigy 2 and Audigy 2 ZS cards is under development.

# Audigy 2 Value (SB0400), Audigy 2 ZS Notebook (SB0350) and Audigy 4 Pro (SB0380) cards are partially supported.

# The Dell OEM SB Live! (SB020x) is not yet supported since it uses a custom version of the EMU10k1, whose details are unknown. Experimental support may be provided when more information about it becomes available.

# Soundblaster Live! 5.1 cards (SB022x) are supported.

# Soundblaster Live! 24 Bit and Audigy LS are incompatible with kX, since they do not use the 10kX chips.

# Audigy2 ZS Notebook is supported, although some limitations apply.

# E-mu 1212m and similar hardware is NOT supported.

# Extigy is NOT supported and will not be supported.

# X-Fi is NOT supported and will not be supported.

Edytowane przez prze

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W tym miejscu pokazuje się R1.97?

Tzn mnie sie to pokazało po odpaleniu instalatora sterowników. To co widać na Twoim screenie to jest wersja sterownika audio, byc moze to R1.97 to wersja oprogramowania.

Pamiętam - obecnie jadę na Realteku ALC888 (wersja jak wyżej) z włączonym equalizerem w ten sposób:

U mnie te stery wyglądają zupełnie inaczej. Ty masz jakieś ulepszane od MSI a ja mam pewnie orygianlne realteka. Ja np nie moge ustawić ręcznie equalizera co jest bardzo dużym minusem, mam tylko gotowe schematy...Takie ustawienie equalizera jak na screenie (w parabole) jest jednym ze standardowych i najlepszych ustawien.

Tak też zrobie, jednak... gdy znajdę odpowiednie sterowniki, bo z nimi jest ciężko. Nawet u producenta g. jest...

Ja też miałem kiedyś Live-a 5.1 przez długi czas. Natomiast ja do niego miałem oryginalne sterowniki na płytce a później z sieci ściągałem sobie tylko updaty. Na samym update też Ci będzie działać, ale będziesz musiał ręcznie podogrywać to czego brakuje.Spróbuj ściągnąć tą paczke bo tam widze chyba wszystko jest.

Ustawiłem tak suwaki i gra ładnie. Zastanawiam się, czy to nie jest to samo, co suwaki na płasko + zwiększenie "volume" ?

Dokładnie tak jak mówisz. Prawidłowe ustawienie eq zależy od wzmacniacza jakiego masz w głośniczkach i tego jaką barwę dźwieku oferuje. Po to jest equalizer, żeby sobie to wszystko ładnie dopasować do swojego zestawu audio. Ja prawie zawsze ustawiałem eq w parabole (w kształcie litery "V"). Wybór należy do Ciebie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A bo ja wiem? za cznij może od najnowszej 5.10.0.3541 i sprawdź. http://kxproject.lugosoft.com/down.php?language=en

heh logiczne ^_^

Tzn mnie sie to pokazało po odpaleniu instalatora sterowników. To co widać na Twoim screenie to jest wersja sterownika audio, byc moze to R1.97 to wersja oprogramowania.

A jaka w takim razie Ci się pokazuje wersja sterownika audio?

U mnie te stery wyglądają zupełnie inaczej. Ty masz jakieś ulepszane od MSI a ja mam pewnie orygianlne realteka. Ja np nie moge ustawić ręcznie equalizera co jest bardzo dużym minusem, mam tylko gotowe schematy...Takie ustawienie equalizera jak na screenie (w parabole) jest jednym ze standardowych i najlepszych ustawien.

hmm. Kiedyś na forum szukałem dobrych ustawień realteków to pamiętam ludzie zapodawali takie screeny tego niebieskiego okienka wszyscy polecając dane ustawienie. Może masz jakąś starszą wersję sterownika i przy tym też panelu?

Swoje drivery ściągałem ze strony producenta, bo mimo że miałem CD do mobo, to lubie to, co najnowsze :D

http://www.realtek.com.tw/downloads/downlo...p;GetDown=false

Na samym update też Ci będzie działać, ale będziesz musiał ręcznie podogrywać to czego brakuje.

No to na jedno wychodzi ^_^ Muszę znaleźć podstawę sterownika.

Spróbuj ściągnąć tą paczke bo tam widze chyba wszystko jest.

Ok

Dokładnie tak jak mówisz.

ee, nie wiem czy dobrze zrozumiałem - czyli suwaki góra, środek czy dół to obojętne, bo wszystko wychodzi na jedno jak się podgłośni, ściszy?

Prawidłowe ustawienie eq zależy od wzmacniacza jakiego masz w głośniczkach i tego jaką barwę dźwieku oferuje. Po to jest equalizer, żeby sobie to wszystko ładnie dopasować do swojego zestawu audio. Ja prawie zawsze ustawiałem eq w parabole (w kształcie litery "V"). Wybór należy do Ciebie.

Podobnie jak Ty, stosuję parabolę :rolleyes:

A i jeszcze zapytam - KX'y może stosowałeś kiedyś? Warto?

Edytowane przez adek755

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jaka w takim razie Ci się pokazuje wersja sterownika audio?

Musiałbym od nowa pewnie instalować wszystko... Ale z tego co piszesz to raczej mam jakieś starsze stery skoro Ty sciagales najnowsze ze stronki MSI.

ee, nie wiem czy dobrze zrozumiałem - czyli suwaki góra, środek czy dół to obojętne, bo wszystko wychodzi na jedno jak się podgłośni, ściszy?

Tak, ale suwaki powinny być bardziej wyśrodkowane, ustawienie wszystkich na maxa mija sie z celem.

Ja sie przerzuciłem z paraboli na takie coś:

Dołączona grafika

Wysokie tony (po prawej stronie) musiałem spłaszczyć ponieważ w amplitunerze mam je podbite na +8db, Ty sobie je możesz podwyższyć.

Na moim sprzęcie takie ustawienie daje pełniejszy dźwięk z wystarczającą ilością średnich tonów.

Co do KX-ów, instalowałem je bardzo dawno temu tak tylko zobaczyc co to jest ale nie testowałem ich dokładnie. Pamiętam, że miałem z nimi jakieś problemy, ogólnie mi nie spasowały i szybko odinstalowałem.

Jeśli chcesz sie bawić np. w modowanie na Audigy to nie jest to zły pomysł. Dźwięk z tego co pamiętam jest lepszy, wysokie tony są bardziej soczyste, natomiast musisz sie liczyć z tym że oczyiście nie wszystkie funkcje dostepne w Audigy będą Ci działać na Live-ie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ty sciagales najnowsze ze stronki MSI.

Gdzie pisałem że ze stronki MSI ^_^ ? Stąd ściągałem:

Ja sie przerzuciłem z paraboli na takie coś: [obrazek]

Ale zaraz :huh: . Przecież to jest panel od sterowników X-Fi Creative'a, a nie Realteka co dawałem wyżej :P

Co do KX-ów, instalowałem je bardzo dawno temu tak tylko zobaczyc co to jest ale nie testowałem ich dokładnie. Pamiętam, że miałem z nimi jakieś problemy, ogólnie mi nie spasowały i szybko odinstalowałem.

No to dam sobie spokój

Jeśli chcesz sie bawić np. w modowanie na Audigy to nie jest to zły pomysł.

Czytałem o modowaniu i z tego co się doczytałem, jest to mit. Np:

http://pcarena.pl/page/75142/SB-Live-Audigy-2-Mod/

uzyskujemy jedynie jakieś panele Audigy ale dźwięk bez zmian.

Edytowane przez adek755

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gdzie pisałem że ze stronki MSI ? Stąd ściągałem:

Zauważyłem logo MSI w twoich sterownikach na górze stąd moje przypuszczenia;)

Ale zaraz . Przecież to jest panel od sterowników X-Fi Creative'a, a nie Realteka co dawałem wyżej

Na tym screenie chciałem Ci przedstawić tylko przykładowe ułożenie suwaków eq.Podobnie możesz ustawić na realteku.

Czytałem o modowaniu i z tego co się doczytałem, jest to mit. Np:

http://pcarena.pl/page/75142/SB-Live-Audigy-2-Mod/

uzyskujemy jedynie jakieś panele Audigy ale dźwięk bez zmian.

Tzn ja to sam testowałem i uważam że dźwięk jest inny niż na klasycznych sterach. Wysokie tony inaczej sie zachowują jak jeździ się suwakiem trebli w górę itd. Oprócz innego wyglądu wgrywasz oczywiscie inne stery o nazwie YouPAX(czy jakos tak) to one polepszają dźwięk. Ten gosc co pisal artykol na stronie instalowal prewnie samo oprogramowanie bez sterów.Jak jestes zainteresowany modowaniem to powiedz, gdzies mialem opisany sposób instalowania tego po kolei w pliku .txt

Podłączałeś wogole tego live-a już i testowałeś na zwykłych sterach?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak jestes zainteresowany modowaniem to powiedz, gdzies mialem opisany sposób instalowania tego po kolei w pliku .txt

Jestem zainteresowany, będę wdzięczny za tego tutoriala.

Podłączałeś wogole tego live-a już i testowałeś na zwykłych sterach?

jeszcze nie przyszłali :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja też poproszę o ten poradnik modowania. Mojego live! odbieram dziś osobiście i chętnie go lekko 'zoptymalizuję'

Z góry dziękuję.

ja wyjeżdżam po jutrze na tydzień, więc jak coś zmodujesz z tą kartą, opisuj tutaj.

Jak wrócę wszystko przejrzę :)

a - jaki masz model sb dokladnie? I jakich sterow uzywasz?

Mozna linka / upa?

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

twój live się nie moduje, mod jest tylko dla audigy SE lub live 24bit

Dobrze wiedzieć, bo nie będę na darmo tracił czasu. A czy masz jakieś źródło żeby coś więcej poczytać albo sam to robiłeś to daj znać. W artykule

http://pcarena.pl/page/75142/0/SB-Live-Audigy-2-Mod/

koleś robi coś na Live! Value (jeśli dobrze widzę CT4830) i zainstalował jedynie soft z audigy i nie odczuł różnicy. Tak czy inaczej jeśli macie coś ciekawego o modowaniu live! to poproszę, bo linki z powyższego artykułu nie działają.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobrze wiedzieć, bo nie będę na darmo tracił czasu. A czy masz jakieś źródło żeby coś więcej poczytać albo sam to robiłeś to daj znać. W artykule

http://pcarena.pl/page/75142/0/SB-Live-Audigy-2-Mod/

koleś robi coś na Live! Value (jeśli dobrze widzę CT4830) i zainstalował jedynie soft z audigy i nie odczuł różnicy. Tak czy inaczej jeśli macie coś ciekawego o modowaniu live! to poproszę, bo linki z powyższego artykułu nie działają.

zajrzyj na forum youp-pax ale sciągniecie iso z softem bedzie graniczyło z cudem ;)live 5.1 to juz zombie totalnie nie opłacalny kawałek karty gdy tak tanio sa audigy se czy live 24bit ja bym sprzedał i kupił inną

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zajrzyj na forum youp-pax ale sciągniecie iso z softem bedzie graniczyło z cudem ;)live 5.1 to juz zombie totalnie nie opłacalny kawałek karty gdy tak tanio sa audigy se czy live 24bit ja bym sprzedał i kupił inną

Spoko luzik. Ja ją dopiero dziś kupuję za 12 zł. Potrzebna mi tylko jakaś karta do komputera w pracy, bo muzyki muszę słuchać. Zwykłe stereo i podpięte słuchawki, bo kodek AC'97 z integry tak brzęczy, że mnie rwica macicy bierze. Pierwotnie i tak planowałem zainstalować kx'y i mam pełną świadomość, że bariery sprzętowej nie przeskoczę. A poza tym audigy se to też syf - cytat z http://pclab.pl/art17707-26.html

Audigy SE - wersja pozbawiona jakiejkolwiek sprzętowej akceleracji DirectSound, DirectSound3D, OpenAL i części oprogramowania. Obsługuje EAX Advanced HD 4.0, ale z użyciem CPU. Brak wsparcia dla DVD-Audio, brak dekodera Dolby Digital, portu FireWire, cyfrowego CD-Audio i możliwości podłączenia panelu We/Wy. Zamiast układu EMU10K2 zastosowano inny, CA0106

Do domu też chcę sobie coś kupić i chyba będzie to asus xonar dx/xd, ale waham się jeszcze pomiędzy titanium, XtremeMusic lub jakimś Audigy. Jeśli możecie coś w tej kwestii doradzić to założyłem temat. Jeśli możecie coś pomóc, doradzić to zapraszam

http://forum.purepc.pl/kupic-f59/Karty-Dzw...we-t301393.html

Dzięki za pomoc

Edytowane przez prze

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spoko luzik. Ja ją dopiero dziś kupuję za 12 zł. Potrzebna mi tylko jakaś karta do komputera w pracy, bo muzyki muszę słuchać. Zwykłe stereo i podpięte słuchawki, bo kodek AC'97 z integry tak brzęczy, że mnie rwica macicy bierze. Pierwotnie i tak planowałem zainstalować kx'y i mam pełną świadomość, że bariery sprzętowej nie przeskoczę. A poza tym audigy se to też syf - cytat z http://pclab.pl/art17707-26.html

Audigy SE - wersja pozbawiona jakiejkolwiek sprzętowej akceleracji DirectSound, DirectSound3D, OpenAL i części oprogramowania. Obsługuje EAX Advanced HD 4.0, ale z użyciem CPU. Brak wsparcia dla DVD-Audio, brak dekodera Dolby Digital, portu FireWire, cyfrowego CD-Audio i możliwości podłączenia panelu We/Wy. Zamiast układu EMU10K2 zastosowano inny, CA0106

Do domu też chcę sobie coś kupić i chyba będzie to asus xonar dx/xd, ale waham się jeszcze pomiędzy titanium, XtremeMusic lub jakimś Audigy. Jeśli możecie coś w tej kwestii doradzić to założyłem temat. Jeśli możecie coś pomóc, doradzić to zapraszam

http://forum.purepc.pl/kupic-f59/Karty-Dzw...we-t301393.html

Dzięki za pomoc

audigy SE to żaden syf nie cierpi na sporo problemów jak live! stare do tego brak emu nie szkodzi, CPU sobie poradzi no i Audigy Se ma przynajmniej jakiś DAC który gra jako tako.

Co do Xonarów,X-fi,audigy. Nie doradzam polecam sobie kupić każda z tych kart wybrać najlepszą a ciach!o sprzedać, ja osobiście już wybrałem a u mnie rozkład wygląda tak 30%gry/30%muzyka/40%filmy z tym, że gry mimo 30% są dość ważne i w nich wymagam zawsze prawidłowej pracy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przykro mi panowie, ale nie znalazłem niestety tego pliku .txt z opisem modowania. To bylo strasznie dawno, pamietam tylko ze kupowalem ten plik na allegro za pare gr;) Zeby taki mod cokolwiek dal musielibyscie sobie dorwać te YouPax-y (o ile mnie pamiec nie myli ja uzywalem YouPax III albo II). Przegrzebałem swoje stare plyty ale nic nie znalazlem dla Was. Szukajcie dobrze a może znajdziecie;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to modowania nie będzie. Trudno. Dziękuję za podjęcie prób archeoligicznych. Odebrałem już swojego live! model 220, zainstalowałem sterowniki kx project 3541 i mam to co chciałem - za bezcen (12 zł) stereo o jakości nieporównywalnej do integry AC'97 na komputerze w pracy. No i koleżanki mogą już sobie gadać :rolleyes: Co prawda kx nie wspiera EAXa, więc dla gracza się nie nadaje, ale ja w pracy nie grywam.

Edytowane przez prze

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moze ja sie wypowiem o live. Karte mam juz hmmmmm z 6 a moze wiecej lat i daje ciagle rade. Zyczylbym sobie i wam zeby inne czesci naszych tosterow mialy taka zywotnosc ;)

Ale do rzeczy tez mam ten kodek 888 i po godzinie czasu uzywania zamontowalem starego zakurzonego live'a. Czemu? dla mnie na tych scalakach 888 nie ma basow albo sa jakos dziwnie obciete. Nie ma tej dynamiki. Natomiast trzeba tez powiedziec ze live to juz naprawde leciwa karta. Pamieta czasy Unreala pierwszego i pojawiaja sie z nia problem w dzisiejszych nowych grach. Mowa o sterownikach ostatnich dostepnych ze strony Creative (notabene one maja z 5 lat) Czasami dzwiek sie dziwnie zachowuje. Nie probowalem jeszcze kx'ow moze czas na nie. Eaxa i tak nie uzywam. Rozwiazaniem ktoego ja uzywam jest zmniejszenie akceleracji dzwieku o jeden stopien.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi