Skocz do zawartości
hardy99

E7200 Vs. X2 550 Be

Rekomendowane odpowiedzi

A ja Ci rzucę inną propozycją.

Przetestuj procesor w GTA IV - właśnie w ciągu 1h gra potrafi się wywalić, jeśli jest choćby najmniejsza niestabilność. Jeśli będzie bardzo niestabilny - w ciągu 5-10 min.

Miałem taki przypadek, że mój Q9400@3.8GHz przeleciał Prime95 1,5h bez błędu, wchodzę do GTA IV - 2 min i zwiecha :wink: .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli trza testować tak jak przy normalnym OC. Hmmm. Na coś takiego to ja nie będę miał czasu. I dalej jestem w punkcie wyjścia :)

To wymień RAM,albo dołóż do 4GB i wymień grafę (ta co masz to prądożerna padaka).

A jak nie masz swojego zdania i nie wiesz co robić,to bynajmniej nie wydziwiaj.

Walnij super pi 32M, jak przejdzie to prawie na pewno będzie stabilny.

A jak powszechnie wiadomo "prawie" robi wielką różnicę :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na grafę to jeszcze przyjdzie czas. Ale, że wykonany w 55nm HD 3850 to "prądożerna padaka" to nie wiedziałem. Dzięki za oświecenie.

Co do mojego wydziwiania. Zgadza się, ze kombinuje, ale kto nie kombinuje nic nie ma.

Rok temu zrobiłem podobny numer i sprzedałem Athona X2 4200+ S939, DFI LanParty nF4-Ultra i 2 GB DDR 1 i dokładając niecałe 200 zł kupiłem E7200, DFI DK P45 i 2 GB DDR 2. A mogłem wsiąść zwykłą płytę na P35 typu Gigabyte i wtedy nie dołożyłbym nic. A teraz pojawia się szansa dostania 4 rdzeni w cenie 2, więc zgadza się - kombinuje jak to zrobić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja Ci rzucę inną propozycją.

Przetestuj procesor w GTA IV - właśnie w ciągu 1h gra potrafi się wywalić, jeśli jest choćby najmniejsza niestabilność. Jeśli będzie bardzo niestabilny - w ciągu 5-10 min.

Miałem taki przypadek, że mój Q9400@3.8GHz przeleciał Prime95 1,5h bez błędu, wchodzę do GTA IV - 2 min i zwiecha :wink: .

Co do GTAIV to możesz mieć rację, nie mam i nie wiem ale już czytałem, ze ta gra sprawia spore problemy procesorom i często się na niej wysypują.

Co do Prime to stopień obciążenia zmienia się i w kolejnych godzinach procesor jest tcoraz mocniej obciążany. Dlatego cały test trwa tak długo. Po godzinie można powiedzieć, że tak samo jak super PI nie wywaliło,a le to nic nie znaczy.

Ja mam taki pomysł, Jeżeli Ci pozwolą podkręć proca o 10% (3410MHz) wszystkie 4 jajka i tak go testuj, jeżeli ma się wywalić to po podniesieniu taktów wywali się znacznie szybciej.

Dodaj mu oczywiście trochę papu i daj na mostek północny, wyłącz grafę na płycie, obniż HT tak, aby wyniosło nie więcej niż 2k. Sprawdź też, czy taktowanie ramy nie przekracza nominalnego i dowoltuj go do 2,1V.

No i daj testa na godzinę

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oki, ale co lepiej dać - SuperPi czy Prime95 ? Ja zawsze wszystko testowałem Orthosem / Prime95 i tak jak zauważyłem to krytyczny jest czas między 40 a 60 min. Jeśli w tym czasie nic się nie stało to potem już było OK. Zdarzało się, że wywalało błedy powyżej 3 godzin, ale to było bardzo rzadkie.

Na OC to nie będę miał czasu. Tym bardziej, że będzie tam pewnie zwykłe boxowe chłodzenie. Także GTA nie będę mógł odpalić, bo nawet sama instalacja trwa bardzo długo.

Zależy mi by na standardowych ustawieniach działał na domyślnej prędkości i na 4 rdzeniach.

Edytowane przez hardy99

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Krytyczny czas dla prime to 3,5 godziny tak jak ja zauważyłem. Jak to przejdzie to już z górki co nie znaczy, że już wszystko dobrze. Owszem, przy 40 min także często wywala bo wtedy właśnie wrzuca "wyższy bieg".

Po oc pime powinien szybciej zareagować na problemy i może te 41min starczy. SPI chyba nie wystarczy. On nie testuje stabilności tylko szybkość.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też polecam LinX, bardzo fajny programik i co najważniejsze mocno obciąża. Postaraj się w ciągu tej 1 godziny maksymalnie obciążyć tego proca, żeby być pewnym że 4 rdzenie to właśnie jego destynejszyn :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wracając do sprawy z odblokowywaniem X2 550 - to już nie jest to takie proste. Przetestowałem 3 egzemplarze. 2 były z serii niby modujących się 0922 APMW i 0920 GPMW, a 3 to jakiś 0923. I te dwa z serii niby modujących się nawet się nie włączały na 4 rdzeniach, ale ten ostatni 0923 był dość obiecujący bo normalnie się włączał i w systemie można było pracować, ale za nic w świecie nie przechodził Orthosa (wysypywał się przy 20-30 min nawet na napięciu rzędu 1.45 V przy domyślnym taktowaniu). Wiem, że można jakoś wyłączyć jeden rdzeń programowo, ale w to się nie bawiłem. Testy wykonywane na AsRocku A780GXH i Gigabyte GA-MA770T-UD3P.

Tak więc chyba skończyły się już modujące się X2 550BE. Potwierdzałby to także np. fakt, że Bachkomp.pl miał wcześniej w ofercie modujące się X2 550, a teraz od pewnego czasu nic, podobnie na allegro nic nie ma.

Ale, że nadal mi się "nudziło" to i tak postanowiłem zmienić platformę na AMD :). Kupiłem Gigabyte GA-MA770T-UD3P za 300 zł i 2x2 GB DDR3 A-Data 1333 MHz CL9 za 220 zł i za 430 zł z wysyłką używanego X3 720BE. Płytę i pamięć mam, czekam na proca. Przypuszczalnie nie odblokuje 4 rdzenia, ale i tak za dopłatą ok. 100 zł, a więc tyle co musiałbym dopłacić do 4 GB RAMu będę miał 1 rdzeń więcej, 2 GB RAMu więcej i nowszą platformę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi