Skocz do zawartości
radziuinblack

Chłodzenie Pod Q9450

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Z okazji iż kupiłem sobie nowy procesor (Q9450), a jego temperatury szybko poszybowały w górę (70°C na boxie) wymagane jest odpowiednie chłodzenie.

Do wydania mam niewiele, bo tylko 100zł, a i wypadałoby żeby chlodzenie było w miarę małe, ponieważ posiadam radiatorki na NB i sekcji (Neo2 FR P35), a także ciasną budę (niecałe 17cm szer.). Cisza nie jest priorytetem, ale byłaby mile widziana :)

Prawdę mówiąc nie mogę się zdecydować między tymi trzema wymienionymi w temacie, słynnym Karakorum, niezbyt często spotykanym Scythem Katana 2, czy małym Aurasem Wave.

Skłaniam się ku Katanie 2, szczególnie podobają mi się jej finy skierowane w dół, aczkolwiek trudno znaleźć na forum kogoś kto ją posiada :/

Prosiłbym o pomoc w dokonaniu wyboru, ale też jestem otwarty na inne propozycje :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Katane 2 bym odradzał, dość liche mocowanie wiatraka do radiatora, który potrafi zsunąć się niżej i źle chłodzić procka. W katanie 3 już poprawiono mocowanie wentylatora (tylko tutaj cena bedzie wieksza niż Twoje fundusze na to przeznaczone). Ewentualnie możesz wziąć pod uwagę Arctic-Cooling Freezer 7 Pro PWM ale tylko w ostateczności.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W sumie to mógłbym <span style='color: red;'>ORT: wziąść</span> tą Katane 3, jest nawet trochę mniejsza od "dwójki", i kosztuje też w miarę. Wyniki osiąga równie przyzwoite :)

http://www.komputronik.pl/Podzespoly_PC/Sc...y,id,70768,s,1/

No tylko nie wiem jak takie rozwiązanie z chłodzeniem się sprawdza, i wentyl jest tylko 92x92 :/

Chociaż takie krzywe usytuowanie możę się nadać do chłodzenia sekcji zasilania :)

A ten AC Freezer Pro 7 jest aż taki zły? Wiem jedynie że jest dosyć "stary"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aż taki zły nie jest, ale "od niego się to wszystko zaczęło" ;)

Ma "nienormalny" wentylator który nie grzeszy ciszą i żywotnością, za podobne pieniądze można znaleźć coś lepszego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No w sumie również mógłbybyć.

Powiedzmy jednak że udało mi się znaleźć z 20-30zł, tak więc limit wynosi około 130zł - jakieś inne propozycje?

Może OCZ Vendetta? Chociaż nadal bardzo pasuje mi ta Katana 3, głównie ze względu na jej ułożenie i chłodzenie sekcji, a na mojej mobo jest akurat co chłodzić :)

Ma ktoś jakieś konkretne testy tych z powyższych?

Z tego co wiem to Scythe na ogół ma ładnie polerowane podstawki, natomiast np. w Vendeccie jest z tym mały problem ;/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten Zipang nawet chętnie bym wziął, ale zdaje się że będzie kolidował z radiatorkiem na sekcji zasilania :/ (radiator jest za nisko zdaje się).

Infinity chętnie, ale to już nie ta wysokość :/

Katana 3 wydaje się być jedynym rozwiązaniem.

A może Ninja Mini?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie sądzę żeby Zipang się nie zmieścił, od podstawy ma ok 4,5cm wolnej przestrzeni + socket i procek to ok 5cm od pcb. Poproś sprzedawcę żeby sprawdził ten wymiar. To wg. mnie b. dobre rozwiązanie bo będzie Ci dodatkowo chłodził właśnie te radiatory.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi