radziuinblack Opublikowano 3 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Lipca 2009 Witam! Z okazji iż kupiłem sobie nowy procesor (Q9450), a jego temperatury szybko poszybowały w górę (70°C na boxie) wymagane jest odpowiednie chłodzenie. Do wydania mam niewiele, bo tylko 100zł, a i wypadałoby żeby chlodzenie było w miarę małe, ponieważ posiadam radiatorki na NB i sekcji (Neo2 FR P35), a także ciasną budę (niecałe 17cm szer.). Cisza nie jest priorytetem, ale byłaby mile widziana :) Prawdę mówiąc nie mogę się zdecydować między tymi trzema wymienionymi w temacie, słynnym Karakorum, niezbyt często spotykanym Scythem Katana 2, czy małym Aurasem Wave. Skłaniam się ku Katanie 2, szczególnie podobają mi się jej finy skierowane w dół, aczkolwiek trudno znaleźć na forum kogoś kto ją posiada :/ Prosiłbym o pomoc w dokonaniu wyboru, ale też jestem otwarty na inne propozycje :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qrchak Opublikowano 4 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 4 Lipca 2009 Karakorum Ci się raczej nie zmieści, u mnie w Tracerze który miał 18cm szerokości dotykał bocznej pokrywy. Z dwóch które pozostały chyba brał bym Katanę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krychoo Opublikowano 4 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 4 Lipca 2009 Katane 2 bym odradzał, dość liche mocowanie wiatraka do radiatora, który potrafi zsunąć się niżej i źle chłodzić procka. W katanie 3 już poprawiono mocowanie wentylatora (tylko tutaj cena bedzie wieksza niż Twoje fundusze na to przeznaczone). Ewentualnie możesz wziąć pod uwagę Arctic-Cooling Freezer 7 Pro PWM ale tylko w ostateczności. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qrchak Opublikowano 4 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 4 Lipca 2009 Od freezera lepsza była by Alpaya, albo coś podobnego. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radziuinblack Opublikowano 4 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 4 Lipca 2009 W sumie to mógłbym <span style='color: red;'>ORT: wziąść</span> tą Katane 3, jest nawet trochę mniejsza od "dwójki", i kosztuje też w miarę. Wyniki osiąga równie przyzwoite :) http://www.komputronik.pl/Podzespoly_PC/Sc...y,id,70768,s,1/ No tylko nie wiem jak takie rozwiązanie z chłodzeniem się sprawdza, i wentyl jest tylko 92x92 :/ Chociaż takie krzywe usytuowanie możę się nadać do chłodzenia sekcji zasilania :) A ten AC Freezer Pro 7 jest aż taki zły? Wiem jedynie że jest dosyć "stary" Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qrchak Opublikowano 4 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 4 Lipca 2009 Aż taki zły nie jest, ale "od niego się to wszystko zaczęło" ;) Ma "nienormalny" wentylator który nie grzeszy ciszą i żywotnością, za podobne pieniądze można znaleźć coś lepszego. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radziuinblack Opublikowano 4 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 4 Lipca 2009 To jak? Katana 3 to jedyne rozwiązanie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qrchak Opublikowano 4 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 4 Lipca 2009 Może Scythe Zipang, na A.... jest za 145 zeta, całkiem niezły coolerek. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
COOLINGpl Opublikowano 7 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Lipca 2009 Ale dlaczego nie WAVE?? to jest odczuwalnie wydajniejsze od Katany... naprawdę bardzo udane chłodzenie. Polecam:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radziuinblack Opublikowano 9 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2009 No w sumie również mógłbybyć. Powiedzmy jednak że udało mi się znaleźć z 20-30zł, tak więc limit wynosi około 130zł - jakieś inne propozycje? Może OCZ Vendetta? Chociaż nadal bardzo pasuje mi ta Katana 3, głównie ze względu na jej ułożenie i chłodzenie sekcji, a na mojej mobo jest akurat co chłodzić :) Ma ktoś jakieś konkretne testy tych z powyższych? Z tego co wiem to Scythe na ogół ma ładnie polerowane podstawki, natomiast np. w Vendeccie jest z tym mały problem ;/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qrchak Opublikowano 10 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Lipca 2009 Na Scythe Zipang, trochę drożej, ale myślę że warto. Albo Infinity. Daj ogłoszenie na giełdzie może ktoś chce się pozbyć używanego coolerka, ja za swojego Mugena z S-flexem dałem 100 ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radziuinblack Opublikowano 10 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Lipca 2009 Ten Zipang nawet chętnie bym wziął, ale zdaje się że będzie kolidował z radiatorkiem na sekcji zasilania :/ (radiator jest za nisko zdaje się). Infinity chętnie, ale to już nie ta wysokość :/ Katana 3 wydaje się być jedynym rozwiązaniem. A może Ninja Mini? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qrchak Opublikowano 10 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Lipca 2009 Nie sądzę żeby Zipang się nie zmieścił, od podstawy ma ok 4,5cm wolnej przestrzeni + socket i procek to ok 5cm od pcb. Poproś sprzedawcę żeby sprawdził ten wymiar. To wg. mnie b. dobre rozwiązanie bo będzie Ci dodatkowo chłodził właśnie te radiatory. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radziuinblack Opublikowano 10 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Lipca 2009 No cóż, trochę za późno, już zamówiłem Katane 3 :) Czytałem sporo testów i wypada wystarczająco dobrze. Mam nadzieje że mi wystarczy, super zapalonym overclockerem naszczęście nie jestem :) Dzięki za pomoc! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...