Skocz do zawartości
oliveyra

Płyty Asus Czy Gigabyte?

Rekomendowane odpowiedzi

Poszukuję płyty pod 775 w formacie micro. Jest to wymiana padniętego sprzętu ale z myślą o przyszłości. Komp pracuje jako media center. Gry są mu raczej obce. Aktualnie zostają stare wnętrzności.

P4 650

ram 800

mc350

2 twarde sata

dwdrw

Jednak na jesień komp będzie potrzebował mocy obliczeniowej głównie do archiwizacji i kompresji, więc będzie wymiana procka na prawdopodobnie Q9650.

Polukałem trochę i pozostaje chyba tylko G45 z x4500.

Czy ta integra da rade 26"?

Która będzie lepsza? Ewentualnie jakieś inne propozycje.

Asus P5Q-VM

Gigabyte GA-EG45M-UD2H

Dziękuję za wszelkie porady.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W ESC jest błąd w opisie to płyta microATX a nie ATX. Tak przy okazji.

Sama płyta fajna. Oglądałem ją. Ma jednak małą wadę:

P4-651 (65nm,3.4GHz, 800 FSB, L2:2MB, revB1)

P4-662 (3.6 GHz, 800 FSB, L2:2MB, EM64T, HT, revR0)

P4-670 (3.8 GHz, 800 FSB, L2:2MB,N0)

To są jedyne P4 obsługiwane. Kupowanie teraz czterech rdzeni odpaad (brak kasy) a celinki na sztukę to marnotrawstwo.

Z doświadczenia wiem, że jak asus pisze, że nie działa to nawet jak zastartuje to jest masę problemów.

Nie nada się.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Asus raczej dokładnie wypisuje takie rzeczy. Moim zdaniem prescot nie zadziała tylko cedarmill. Mówiąc krótko nie będę tego sprawdzał. Już raz to zrobiłem i było to dość kosztowne.

Nie podejmę ryzyka i nie kupię tej płyty. Chyba, że ktoś miał taki zestaw i wie, że zadziała.

Poczytałem troszkę o G45 i zbiera bardzo dobre opinie. Natomiast większy giguś (atx) ma same pozytywne komentarze. Zaczynam skłaniać się ku gigabyte.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi