Skocz do zawartości
USAL

Uszkodzony Ekran Logowania?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Napotkałem sie z dziwnym problemem.Otóż wczoraj nieszcześliwie moj dysk zaczał łapać wykazywać na obecność bad sectorów(na szcześćie na partycji gdzie nie miałem systemu). Wiec ,odrazu wzielem sie za backup danych. Zalezalo mi szczegolnie na zachowaniu tego samego systemu gdyż mam dość sporo programów ,których przeinstalowywanie mi sie wcale nie uśmiecha. Kopie wykonałem ghostem przenosząc ,cały dysk na inny system. Odpaliłem z dysku zadziałało jednak ,20 sekund po zalogowaniu sie do systemu walnely bezpieczniki padł prąd. Niestety ponowne uruchomienie systemu napotkało sie z brakiem kompletnego wyboru uzytkownika do zalogowania. Jest tylko tło oraz myszka,która mogę operować ale na tym koniec. Skróty ctrl alt delete ,chkdsk , tryby awaryjne nie były w stanie naprawic tego problemu(trybu awaryjnego nie bylem w stanie odpalic). Natomiast za pomoca plyty live cd posprawdzalem czy dysk jest aby nadal sprawny. I jest. Jeżeli ktoś spotkał sie z takim przypadkiem ,byłbym wdzięczny za pomoc. Ewentualnie jeżeli format byłby nieunikniony chciałbym wiedzieć ,który fragment rejestru należało by skopiować aby zachować klucze do aplikacji i bylby w stanie pracowac bez przeinstalowywania ich ponownie(raczej kopia calego rejestru niechodzi w gre bo gdy go zaimportuje moze uwalić sprawny system).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mając dostęp do Menedżera zadań (Ctrl+Alt+Del), możesz uruchomić Explorera ręcznie (Plik->Uruchom:exlorer[Enter])

Zapewne jakiś sterownik/program startujący z systemem się posypał, albo winlogon.exe się pogubił.

Wejdź w panel sterowania i utwórz nowe konto a potem ponownie uruchom komputer. Jeśli nie dojdziesz do ekranu wyboru użytkownika, to ściągnij program Autoruns (Google). Uruchom go, w Options zaznacz 'Hide Microsoft and Windows Entries', potem odśwież i pousuwaj wszystkie wpisy, które mają puste pola Description i Publisher. Następnie uruchom ponownie komputer. Jeśli nie pomoże, to pousuwaj pozycje wszystkie prócz tych zaczynających się na: NVIDIA, VIA, AMD. Dodatkowo nie usuwaj pozycji:: Radius Inc., Fraunhofer Ins.., Macrovision.., Windows ® Server...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzieki wielkie ,ale mimo tego nie dało rady ,wywołać ekranu logowania. Na szczeście udało mi sie pokopiować rejestr i wrzucić go do nowej instalki windowsa razem z programami ,i jak narazie wszystkie działaja. Jeszcze raz dzieki za pomoc:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widocznie z systemem ładowało się coś, co się posypało lub zostało częściowo usunięte.

Po przekopiowaniu rejestru nie wyświetla Ci się przy starcie komunikat "nie znaleziono pliku (tu nazwa jakiegoś dll)"?

Dla świętego spokoju i porządku przeczyść rejestr przy pomocy CCleaner. Usunie on puste/niepoprawne wpisy w rejestrze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi