Zozol Opublikowano 6 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2009 Witam. Czy na płycie głównej ASRock P5B Pro jest możliwość podłączenia dwóch napędów IDE i jednego SATAII? Wiem, że moja płyta obsługuje chyba 4 napędy SATA i 2 IDE. Nie będzie żadnych komplikacji? Gdyby napęd i jeden dysk był IDE, a drugi SATAII? Jeśli chodzi o wydajność, to nie martwcie się. Jeden dysk jest mój, drugi brata, więc są nie będą używane na raz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 6 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2009 Masz 4 wejścia SATA i jedno IDE do którego można podłączyć 2 takie urządzenia. To, co i gdzie podłączysz nie ma znaczenia. Jedyne o czym trzeba pamiętać, to poprawne ustawienie bootowania w bios, aby komputer nie próbował startować z dysku, który robi za magazyn danych. Co znaczy, że dyski nie będą używane na raz? Ciągłe odłączanie i podłączanie dysku jest piekielnie uciążliwe. Nawet wyłączanie w bios na dłuższą metę się nudzi. Jeśli zakładasz istnienie 2 różnych systemów operacyjnych na tych dyskach, to przełączać pomiędzy nimi można wciskając F8/F12 (w zależności od biosu) i wybierając dysk, z którego ma startować. Ten, który będzie używany częściej można wybrać w bios jako pierwszy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...