keiename Opublikowano 6 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2009 (edytowane) Wpadł mi w łapki Radeon 4870X2. Jako, że w komputerze moim gości chłodzenie wodne nie mogłem pozowlić sobie na trzymanie suszarki jaką jest Radeon 4870X2 firmy ASUS. Na powietrzu rdzenie osiągają dobrze ponad 70 stopni, o ciszy oczywiście nie ma mowy. To zakładamy wodę :) Nie chciałem szukać drogich bloków full cover bo znając pomysłowość inżynierów ASUSa napewno coś po swojemu wmontowali i blok by nie pasował ;) Do chłodzenia służą dwa bloki NMP oraz bateria miedzianych radiatorków umieszczonych na istotnych elementach grzewczych (ram, sekcja zasilania, mostek łączący dwa rdzenie). Bloki pochodzą z poprzedniej wersji układu gdzie chłodziły 2X4850CF. Zacząłem od zdjęcia chłodzenia z karty i rozebrania go na czynniki pierwsze: Po rozebraniu zacząłem przymierzać bloki i tu pierwsza przeszkoda, inżynierowie ASUSa postanowili zmiejszyć rozstaw otworów mocujących chłodzenie do rdzenia graficznego (poniżej zdjęcie zapinki z ATI4850 a na niej lezy zapinka 4870X2) I utknąłem, co dalej, zapinki na blokach NMP idealnie pasują do standardowych rozstawów otworów mocujących. Po dokładnych oględzinach bloku i zapinki przypadkowo polożyłem zapinkę na bloku i doznałem olśnienia :wink: rozstaw śrub spinających blok prawie idealnie pasuje do rozstawu otworów mocujących na grafice. Byłem prawie w domu bo... wystąpił kolejny problem, śruby w bloku to M4 otwory w grafice M3 ale jako że M3 by nie przeszło potrzebne były śruby M2 a dokładnie śruba która z M2 przechodzi na M4, skąd takie śruby wziąć? Chwila mocnej pracy umysłowej i eureka, zrobię sam takie śruby :) zakupiłem zestaw narzynek M2, M2.5, M3, M3.5 oraz 10 śrub M4 długości 3cm. Poniżej wynik działań śrubotwórczych Śruby zamontowane w blokach: Po uzbrojeniu bloków nadszedł czas na oklejenie karty radiatorami: oraz montaż bloków, i mamy kartę uzbrojoną i gotową do pracy w układzie: Dwa słowa o temperaturach, po 1h furmarka temperatury rdzeni nie przekraczają 50 stopni, różnica temperatury między rdzeniami wynosi od 1 do 5 stopni. Pamięci są gorące (ok 50 stopni) więc muszę zrobić nawiew na radiatory. Narazie nie podkręcałem karty bo wygląda na to, że mój Antec 650Watt mocno się poci czy układzie Q6600+4870x2. Edytowane 6 Lipca 2009 przez keiename Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KamilGrzbiecik Opublikowano 6 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2009 Bardzo dobrze pomyślane. Ile kosztowało cię całe chłodzenie na tą grafikę? Gotowe chłodzenie FullCover kosztuje 499zł http://www.cooling.pl/aquacomputer-aquagra...ukt,551333.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
keiename Opublikowano 6 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2009 Koszty: bloki kupiłem ponad rok temu, radiatory też wtedy zostały zakupione. Obecnie bloki ktore mam kosztują po 119 (cooling.pl). Do tego projektu kupiłem taśmę do radiatorów za 15 pln, dwie złączki po 8 zl, dwa zaworki, króćce, 2m węża i 4 opaski ok 45 zl. Nie jestem pewien czy mój ASUS jest referencyjny :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Greg_1 Opublikowano 6 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2009 Jak temp sekcji zasilania ? ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
keiename Opublikowano 6 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2009 W granicach 50 stopni, mierzone panelem kontrolnym Akasy, narazie bez nawiewu. Kupię wentyle zrobie dobry nawiew i wtedy można się będzie chwalić tempami :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ryba Opublikowano 6 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2009 Nie jestem pewien czy mój ASUS jest referencyjny :wink: Jest referencyjny. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
keiename Opublikowano 6 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2009 To i tak nie opłacało mi sie kupować bloku skoro wszystko w domu było :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KamilGrzbiecik Opublikowano 10 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Lipca 2009 A jak grafika prezentuje się w obudowie? ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
keiename Opublikowano 11 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2009 Zrobię porządek w obudowie to pokażę całość :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...