izded Opublikowano 6 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2009 (edytowane) Planuję fanswap w mojej delcie 400MB. Oznaczenia z tyłu oryginalnego wiatraka to DC 12v 0.41A -SV26 jest to wiatrak 80mm na zasilaniu 2pin. Jaki do tego wentylator kupić żeby nie wydać kasy w błoto? Czy Taki Noisblocker to dobry produkt? lub Zephyr którego mogę odebrać osobiście. Czy mam postępować wg TEGO poradnika? Edytowane 18 Lipca 2009 przez izded Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
david11 Opublikowano 16 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2009 Nois XL2 bądź http://www.cooling.pl/scythe-kama-flex-80m...ukt,528494.html będą dobre (ciche, oczywiście nie na max obrotach). Podepnij wpierw pod regulator w zasilaczu.. Jeżeli będzie za ciepło (będzie wylatywać cieplejsze powietrze niż teraz), to musisz puścić wentylator na osobnym regulatorze (np. jeżeli masz regulowane gniazdo 3pin na płycie głównej, to podepnij. Może też być osobny regulator). Nie przegrzej go. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
izded Opublikowano 17 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2009 Nois XL2 bądź http://www.cooling.pl/scythe-kama-flex-80m...ukt,528494.html będą dobre (ciche, oczywiście nie na max obrotach). Podepnij wpierw pod regulator w zasilaczu.. Jeżeli będzie za ciepło (będzie wylatywać cieplejsze powietrze niż teraz), to musisz puścić wentylator na osobnym regulatorze (np. jeżeli masz regulowane gniazdo 3pin na płycie głównej, to podepnij. Może też być osobny regulator). Nie przegrzej go.Zdaje się że nie ma regulatora w zasilaczu tylko wejście 2pin, a ten Zephyr 80 się nie nada? ma tylko 14db Kama aż 27,5. Nie chcę kombinować z regulatorami tylko wpiąć wiatrak w zasilacz i zostawić jak jest ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
david11 Opublikowano 18 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2009 (edytowane) Po 1. to że jest wejście 2 pin, nie oznacza że nie ma regulacji. Po 2. nie sugeruj się tymi decybelami podanymi przez producenta. Kama flex jest oparta na łożysku Sonego, znanego z wentylatorów "S-Flex" uchodzących za najcichsze. Zephyr jest sporo przereklamowany i z doświadczenia wiem że taki Chieftec (on ma blisko 2200rpm na 12v, więc koniecznie trzeba ograniczać) będzie od niego dużo lepszy. Jego polecał bym ustawić na 7v. Jeżeli jednak zasilacz faktycznie nie ma regulacji, a ty nie chcesz podpinać wentyla pod 7v (bądź pod regulator) to ten Noiseblocker, będzie odpowiedni ;). Edit: jaki do tego wiatrak kupić żeby nie wydać kasy w błoto? Nie wiatrak, lecz wentylator. To jest wiatrak: :D. Edytowane 18 Lipca 2009 przez david11 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
izded Opublikowano 18 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2009 Ok będzie ten Noiseblocker. Wiesz może czym różni się wersja X1 od X2? Czy mogę normalnie podpiąć wentylator ;) nie muszę mierzyć żadnego napięcia czy coś? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...