Skocz do zawartości
Radzio1234

Perfectdisk Nie Działa

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Już długi czas mój dysk nie był defragmentowany. Czytałem z ciekawości na internecie informacje, który defragmentator radzi sobie najlepiej i niektórzy napisali, że Diskeeper nie jest zbyt dobry do WinXP, także postanowiłem go odinstalować. Niestety jak się później okazało odinstalował się jednocześnie defragmentator systemowy. W tej sytuacji postanowiłem zainstalować PerfectDisk'a który ponoć jest bardzo dobry. Niestety przy próbie analizy czy też defragmentacji wyskakuje błąd taki jak w załączniku. Podczas używania defragmentatora Diskeeper błąd nie występował.

Szukałem na internecie informacji o 0x80070002 ale dotyczyły one jakiegoś zabezpieczenia. Mój WinXP jest oryginalny :lol2:

Pozdrawiam :rolleyes:

post-168640-1246910310_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A przywracanie systemu to gdzie? Tyle danych ludzie na co dzień marnują na przywracanie, ale jak się coś spierniczy, to o nim nikt nie pamięta.

Poza tym nie wydaje mi się, aby jakikolwiek problem (nawet najbardziej ingerujący w system) wraz ze swoim odinstalowaniem zabierał część systemu (tutaj: narzędzie defragmentacji).

1. Chcę zobaczyć, co się stało ze standardową defragmentacją.

Start->Uruchom: dfrg.msc

Jeśli nie działa, to poszukaj tego pliku na dysku lub rozpakuj z płyty instalacyjnej.

2. Do defragmentacji szybki, skuteczny i darmowy jest AusLogics Disk Defrag.

3. Ten krzak to zapewne wina samej aplikacji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mógł co najwyżej zablokować/wyłączyć systemowy - podczas instalacji instalator pyta, czy zastąpić systemowy.

Nie mógł go odinstalować - ja przynajmniej nie widziałem nigdy takiej opcji.

O&O działa także na systemowym - zastępuje go, więc marne szanse na rozwiązanie problemu przy jego pomocy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Q&Q Freeware też kiedyś miałem przed Diskeeperem, ale działał wtedy. Dopiero Diskeeper zrobił mi coś z systemowym, że go nie ma ... A w wyszukaj wpisałem dfrg i oto co mi wyskoczyło:

post-168640-1246953028_thumb.jpg

Również próbowałem wpisać w uruchom dfrg.msc ale to też nie dawało rady:

post-168640-1246953166_thumb.jpg

Podobno Diskeeper współdzieli z systemowym defragmentatorem pliki i dlatego mógł podczas odinstalowywania uszkodzić go :(

Jak przywrócić systemowy defragmentator??

Pozdrawiam :rolleyes:

PS Tutaj jeszcze screen jak wygląda sprawa po próbie uruchomienia systemowego defragmentatora:

post-168640-1246953702_thumb.jpg

Edytowane przez Radzio1234

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Idąc od końca:

I postępowałeś zgodnie z instrukcjami na ekranie?

Zakładam, że dllcache.bak to katalog. Skopiuj wszystkie pliki z niego do windows\system32 i jest szansa.

Możesz też wywołać przywracanie plików przez:

sfc /scannow
Do całego procesu będzie potrzebna płyta z instalką systemu włożona do napędu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Postępowałem z instrukcjami na ekranie, ale po wejściu do Dodaj/Usuń porgramy nie było karty nazwanej Instalowanie/Odinstalowywanie ...

Skopiowałem te pliki z tego katalogu według porady i teraz defragmentator jakby się uruchamia, ale nadal ma jakiś błąd:

post-168640-1246965457_thumb.jpg

Przywracanie plików przez: sfc /scannow również wywołałem, ale nic niestety nowego nie przyniosło. Wiele razy wołało o płytę XP Professional, ale ja mam tylko Home więc musiałem odmawiać...

EDIT:

Wpisałem w uruchom:

regsvr32 dfrgsnap.dll

regsvr32 dfrgui.dll

I mimo informacji, że operacja nie powiodła się defragmentator systemowy zaczął działać. Wywoływany bezpośrednio z menu kotekstowego dysku nie działa, ale po wejściu we Właściwości > Narzędzia > Defragmentuj działa :)

Pozdrawiam :)

EDIT 2:

Przeinstalowałem PerfectDiska teraz na nowo i także działa :) Także dziękuję wszystkim za pomoc i temat można zamknąć :)

Edytowane przez Radzio1234

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi