Radzio1234 Opublikowano 6 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2009 Witam. Już długi czas mój dysk nie był defragmentowany. Czytałem z ciekawości na internecie informacje, który defragmentator radzi sobie najlepiej i niektórzy napisali, że Diskeeper nie jest zbyt dobry do WinXP, także postanowiłem go odinstalować. Niestety jak się później okazało odinstalował się jednocześnie defragmentator systemowy. W tej sytuacji postanowiłem zainstalować PerfectDisk'a który ponoć jest bardzo dobry. Niestety przy próbie analizy czy też defragmentacji wyskakuje błąd taki jak w załączniku. Podczas używania defragmentatora Diskeeper błąd nie występował. Szukałem na internecie informacji o 0x80070002 ale dotyczyły one jakiegoś zabezpieczenia. Mój WinXP jest oryginalny :lol2: Pozdrawiam :rolleyes: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KaszaWspraju Opublikowano 6 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2009 Mi np gryzie się z Kerio-Personal Firewall, możliwe, że u ciebie ma problemy z jakim programem, antywir lub firewallem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radzio1234 Opublikowano 6 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2009 (edytowane) Niestety wyłączyłem Sygate Personal Firewall i Avasta, ale nic to nie dało :(. Błąd występuje nadal. Edytowane 6 Lipca 2009 przez Radzio1234 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Granat Opublikowano 6 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2009 spróbuj wpisać w cmd polecenie: net start defragfs Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 6 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2009 A przywracanie systemu to gdzie? Tyle danych ludzie na co dzień marnują na przywracanie, ale jak się coś spierniczy, to o nim nikt nie pamięta. Poza tym nie wydaje mi się, aby jakikolwiek problem (nawet najbardziej ingerujący w system) wraz ze swoim odinstalowaniem zabierał część systemu (tutaj: narzędzie defragmentacji). 1. Chcę zobaczyć, co się stało ze standardową defragmentacją. Start->Uruchom: dfrg.msc Jeśli nie działa, to poszukaj tego pliku na dysku lub rozpakuj z płyty instalacyjnej. 2. Do defragmentacji szybki, skuteczny i darmowy jest AusLogics Disk Defrag. 3. Ten krzak to zapewne wina samej aplikacji. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Finchy Opublikowano 6 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2009 (edytowane) a próbowałeś innego defragmentatora instalować? np. O&O Defrag? bo możliwe że odinstalowałeś systemowego i teraz ma błędy. Edytowane 6 Lipca 2009 przez Finchy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 6 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2009 Mógł co najwyżej zablokować/wyłączyć systemowy - podczas instalacji instalator pyta, czy zastąpić systemowy. Nie mógł go odinstalować - ja przynajmniej nie widziałem nigdy takiej opcji. O&O działa także na systemowym - zastępuje go, więc marne szanse na rozwiązanie problemu przy jego pomocy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radzio1234 Opublikowano 7 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Lipca 2009 (edytowane) Q&Q Freeware też kiedyś miałem przed Diskeeperem, ale działał wtedy. Dopiero Diskeeper zrobił mi coś z systemowym, że go nie ma ... A w wyszukaj wpisałem dfrg i oto co mi wyskoczyło: Również próbowałem wpisać w uruchom dfrg.msc ale to też nie dawało rady: Podobno Diskeeper współdzieli z systemowym defragmentatorem pliki i dlatego mógł podczas odinstalowywania uszkodzić go :( Jak przywrócić systemowy defragmentator?? Pozdrawiam :rolleyes: PS Tutaj jeszcze screen jak wygląda sprawa po próbie uruchomienia systemowego defragmentatora: Edytowane 7 Lipca 2009 przez Radzio1234 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 7 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Lipca 2009 Idąc od końca: I postępowałeś zgodnie z instrukcjami na ekranie? Zakładam, że dllcache.bak to katalog. Skopiuj wszystkie pliki z niego do windows\system32 i jest szansa. Możesz też wywołać przywracanie plików przez: sfc /scannowDo całego procesu będzie potrzebna płyta z instalką systemu włożona do napędu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radzio1234 Opublikowano 7 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Lipca 2009 (edytowane) Postępowałem z instrukcjami na ekranie, ale po wejściu do Dodaj/Usuń porgramy nie było karty nazwanej Instalowanie/Odinstalowywanie ... Skopiowałem te pliki z tego katalogu według porady i teraz defragmentator jakby się uruchamia, ale nadal ma jakiś błąd: Przywracanie plików przez: sfc /scannow również wywołałem, ale nic niestety nowego nie przyniosło. Wiele razy wołało o płytę XP Professional, ale ja mam tylko Home więc musiałem odmawiać... EDIT: Wpisałem w uruchom: regsvr32 dfrgsnap.dll regsvr32 dfrgui.dll I mimo informacji, że operacja nie powiodła się defragmentator systemowy zaczął działać. Wywoływany bezpośrednio z menu kotekstowego dysku nie działa, ale po wejściu we Właściwości > Narzędzia > Defragmentuj działa :) Pozdrawiam :) EDIT 2: Przeinstalowałem PerfectDiska teraz na nowo i także działa :) Także dziękuję wszystkim za pomoc i temat można zamknąć :) Edytowane 7 Lipca 2009 przez Radzio1234 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...