Skocz do zawartości
DRuMah

Intel Gma 4500m 640x480 4-bit

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie.

Wpadł mi ostatnio w ręce lapek znajomego - ASUS F52Q. Tradycyjnie poprosił o downgrade do XP. Problem w tym, że po instalacji sterowników do GMA 4500M karta przechodzi w tryb 640 x 480 w 4-bitowej palecie kolorów. Żadna zmiana rozdzielczości i głębi kolorów nie pomaga. Testowałem najnowsze stery ze strony Intela i te dostarczane przez producenta.

Mieliście już takie problemy? Wiecie jak to rozwiązać?

Pozdrawiam serdecznie!

Edytowane przez DRuMah

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Typowy objaw braku sterowników chipsetu. Dla nowszych modeli niektórzy producenci nie przewidują sterowników do tego systemu i trzeba samemu szukać w Sieci. Poklikaj w Google, poprzeglądaj fora i powinieneś znaleźć całą paczkę sterowników w jednym spakowanym pliku lub linki do poszczególnych sterowników. Najpierw instaluje się sterownik chipsetu, potem grafiki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za rady, ale wszystkie sterowniki zostały zainstalowane, nie ma żadnego komunikatu o błędzie ani standardowych sterowników Windowsowych. Próbowałem różnych konfiguracji, ale problem nadal istnieje. Instalowałem stery do chipsetu od producenta laptopa, potem przywracałem i instalowałem od producenta układu, ale efekt zawsze ten sam - 4 bity koloru i rozdzielczość VGA.

Może ktoś miał podobny problem z innym modelem?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi