Skocz do zawartości
rabbit211

Złozylem Kompa I Nie Wyswietla Obrazu....

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Przyszedl zestaw zlozylem wszystko do kupy ale po wlaczeniu kompa wszytko chodzi ale monitor sie nie wlacza... tak jakby karta graficzna chodzi ale nie zapodaje obrazu... nie wiem co jest grane

jeszcze jedno jak wlaczam komputer to na karcie graficznej na moment zapala sie lampka a pod nia jest napis CTF. Rozlazylem kompa i znow go zlozylem od poczatku ale nic ciagle nie wlacza sie monitor. monitor jest dobry bo wlasnie pisze ze starego kompa na tym monitorze... POMOŻCIE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem identyczny problem, okazało się że jedna z dwóch pamięci Ram była wadliwa. Jesli masz dwie wyciągnij jedną, nie podziała to drugą. U mnie zadziałało jak wyjąłem tą wadliwą, komputer normalnie ruszył.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Procesor : Intel Core 2 Quad Q9550

Chłodzenie Procesora : Arctic Cooling Freezer XTREME

Płyta Główna : Asus P5B Premium

RAM : GoodRam 2x2GB 1066MHZ PRO

Karta Graficzna : Radeon HD4890 Sapphire 1024MB GDDR5 Vapor-X

Zasilacz: OCZ ModXStream 600W

HDD : Samsung 500GB 16MB F2EG

Napęd : Samsung SH-223B SATA

Obudowa: Antec Threehunderd

podłaczylem zasialanie do karty... moze i to ten ram... zawiozlem komputer do zaprzyjaznionego sklepu gdzie maja na czwartek sprawdzic co jest nie tak. Ale mimo to prosze o sugestie bede dzwonil i im podpowiadal jakby nie mogli sami znalesc problemu...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pracuje w helpdesku i to zdanie :

podłaczylem zasialanie do karty... moze i to ten ram... zawiozlem komputer do zaprzyjaznionego sklepu gdzie maja na czwartek sprawdzic co jest nie tak. Ale mimo to prosze o sugestie bede dzwonil i im podpowiadal jakby nie mogli sami znalesc problemu...

sprawiło, że ciarki mi przeszły po plecach :) (nie tylko z powodu znaleźć, zasilanie itp.)

Tak czy siak - jakby sie nie rozwiązała sprawa to pisz, ale faktycznie obstawiałbym pamięć RAM/niezgodności BIOSowe.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przepraszam tworce tematu, ale mam ten sam problem i nie widze potrzeby zakladnia identycznego tematu.

Wiec, konfiguracja wyglda tak :

Procesor : Amd Sempron 64 3000+ 1,8GHz

Płyta Główna : Asus K8V-X SE s754

RAM : 2x256Mb Vdata 400MHz DDR

Karta Graficzna : Sparkle Nvidia Riva TNT2 M64 32Mb AGP

Zasilacz: Seasonic SS300-FT 300W

HDD : narazie tylko do prob jakies stary 800mb, wazne ze dziala ;D

[margines] komputer skladany jako "drugi" do nauki linuxa i do sciagania xD [/mergines]

Problem lezy w tym ze komp sie uruchamia, ale tak samo jak w temacie monitor nie reaguje.

Co testowalem :

- Wyciaganie i przgladanie kosci ramu w wszytskich mozliwych kombinacjach -> nie pomaga

- Zmiana karty graficznej na inna taka sama -> nie pomaga

- Napiecia zasilacza sprawdzone miernikiem i sa ok

Po odpaleniu wszystkie wentylatorki sie kreca, dysk startuje i cos miesza na poczatku, glosniczek wydaje jedno jak najbardziej normalne piskniecie zaraz po odpaleniu, radiator na grafice, chipsecie delkiatnie sie nagrzewa, procesor wydaje sie ze nie, ale do konca pewny nie jestem bo ciezko wyczuc. Moglem tez odpalic bez wentylatora na procku i zobaczyc czy sie nagrzeje ale zapomnialem i rozmontowalem "pajaka".

Wydaje mi sie ze jedyni faworyci do wymiany procek i mobo. Plyty nigdy nie testowale ( zostala zakupiona dawno temu jako nie testowana niby wiec pewnie w tym problem, choc zachowuje sie calkiem normalnie i zadnych sladow uszkodzenia nie prezentuje ), a procek zakupiony jako dzialajacy od wiarygodnego sprzedawcy ( nie na allegro, mobo we wloszech na ebay i procek w anglii tez na ebay )

Moze macie jakies rady ? :rolleyes:

Edit: Zapomnialem dodac ze klawiatura USB normlanie reguje.

Edytowane przez mateusz_free

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odebrałem komputer ze sklepu... Powiedziano mi, że płyta główna jest uszkodzona... Ale nie jest źle bo to wina sklepu:P dzień przed wysyłka napisali do mnie maila że płyta ma jakąś usterkę i muszą anulować zamówienie... kilka godzin potem napisali,że jednak nie i usterka została usunięta i już wysłali sprzęt... No, ale okazało się, że mimo wszystko płyta nie działa. Już wysłałem reklamacje i pewnie oddadzą mi pieniądze. Mam pytanie jaką płytę główną mniej więcej w tej samej cenie mogę dostać... Bo Asusów P5B Premium już nigdzie nie ma...:/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam ograniczone pole manewru ponieważ oddałem płyte do reklamacji i będę mógł wybrać produkt dostępny w sklepie jeżeli mogę prosic o pomoc w wyborze płyty główne

Tak na szybko to mogę ci jedynie podrzucić linka z testami

http://www.egielda.com.pl/?str=art&id=2521

http://www.frazpc.pl/artykuly/Plyty_Glowne

Poczytaj to zobaczysz. Może warto byłoby zakupić coś na chipsecie p45, bo ma PCI-Express 2.0, co w niektórych grach jest dosyć istotne, ale ja mam zwykły p35 i też jestem zadowolony

Kupę forsy włożyłeś w proca i grafę - znaczy na biednego nie trafiło, a ma płycie głównej nie wypada oszczędzać. Proponuję

http://www.frazpc.pl/artykuly/630/DFI/LAN/...mna/strona/mocy

do kupienia np tu

http://allegro.pl/item681294091_dfi_lanpar..._t2rs_plus.html

W tej recenzji z frazpc opisane są konkretne paramerty podkręcania dla twojego proca, więc jakbyś się skusił na małe oc to będzie łatwiej. Oczywiście nie jest powiedziane, że twoja sztuka podkręci się tak samo. Na tej płycie na pewno będzie stabilna praca i raczej kiepski kodek dźwięku, więc będziesz musiał sobie jeszcze dodatkowo coś dokupić - co najmniej jakieś lekko przechodzone audigy (na allegro od kilkudziesięciu zł.)

Edytowane przez prze

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

z tego co widzę to naprawde sprzecik pierwsza klasa tylko ta cena... nie dam rady raczej tyle wyłożyć myślałem max ok 400 zł, no i audio... jakość dźwięku jest dla mnie ważna nawet niedawno kupiłem sobie głośniczki logitecha x-540 5.1 i chciałbym żeby jednak dobrze to grało a nie widzi mi sie raczej dokupować karty dźwiekowej...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No 400zł to już co innego ;p Proponuje tak:

DFi DK X38

Gigabyte EP45-DS3

Asus P5Q

MSi P45 Neo2-FR

Wszystkie będa odpowiednie. Potrafią sporo w kwestii OC. Mają dobre sekcje zasilania. Proponuje poczytać o nich na forum w tematach w dziale socket 478/479/775 ;p

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czyli zostaje asus p5q który jest dostępny na techmarket.pl a to mnie cieszy i gigabyte też jest ale jakoś nie jestem do niego przekonany...

Tego asusa nieźle zjechali w testach na egielda.com.pl (podesłałem ci link) za kiepski bios. Płycie gigabyte też się tam dostało, szczególnie za beznadziejne podkręcenie procesorów 45nm. Karty dźwiękowej nie musisz kupować od razu, a głupie audigy se, które bije każdą integrę na głowę, chodzi na allegro po 30-50 zł. Nie moja sprawa, ale na płycie głównej nie wypada oszczędzać, bo potem się tego żałuje.

Znalazłem w tym sklepie jeszcze MSI P45 Neo3 - FR za niecałe 400 zł. Płyta po prostu przeciętna, bez większych wad, ma tylko 1 złącze pci-expres x16 zamiast dwóch, jak w MSI P45 Neo2, ale dwóch 4890 chyba nie będziesz podłączał? Brak mi też informacji na temat podkręcenie na niej proca 45nm, więc jakby co musiałbyś pogooglować. Nie rozumiem też czemu MSI miałoby mieć jakikolwiek problem z goodramami pro. andrew777 - jeśli masz jakieś potwierdzone informacje lub doświadczenia to ujawnij.

Edytowane przez prze

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jeżeli chodzi o dźwięk to ok kupie najwyzej pozniej audigy ale jeżeli MSI ma mi spalic Ram to dzieki wielkie nie ryzykuje... chce kupić cos co bedzie pasowało do chłodzenia AC freezer xtreme i pod goodram pro a przy tym miało cene ok 400zł i w miare kręcilo proca... wiem że to cięzkie zadanie znaleźć cos odpowiedniego ale prosze o pomoc...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wsadzajcie proszę Goodram PRO na D9 w płyty MSI na chipsetach P45.

W ciągu 6h zabawy poszło 6 kitów, czyli 12 modułów... 12 GB D9 na jednej płycie... cóż zdarza się. Każdy moduł martwy całkowicie - oddam do labu i zobaczę co było przyczyną. Może tylko układy od regulacji napięć padły, a nie same kości, bo pamięci bardzo dobre były :( Średnio zestaw Dual Channel na 30 min starczał. Błąd zrobiłem że wybrałem tę płytę, ale cóż MOA. Teraz płyta już jest daleko, ale podejrzewam, że tam żadnej regulacji sekcji zasilania pamięci nie ma, pewnie rail 3.3v prosto z zasiłki idzie na pamięci :lol: (tyle, że na Asusie 3.3v można benchować godzinami i memki żyją...)

Edytowane przez andrew777

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

znalazłem tego RAMPAGE na allegro za 450zł... ale to raczej nie wchodzi w gre bo zanim sklep rozpatrzy moja reklamacje to aukcja sie skonczy...:/ powaznie zastanawiam sie na Asusami P5Q i P5QC oraz Gigabyte EP45-DS3 i UD3 prosze o konkretne opinie bo musze w koncu cos wybrac...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

znalazłem tego RAMPAGE na allegro za 450zł... ale to raczej nie wchodzi w gre bo zanim sklep rozpatrzy moja reklamacje to aukcja sie skonczy...:/ powaznie zastanawiam sie na Asusami P5Q i P5QC oraz Gigabyte EP45-DS3 i UD3 prosze o konkretne opinie bo musze w koncu cos wybrac...

za gigabyte ud3 przemawia to że wiele rekordów padło na jego bracie :) ud3p jedyna róznica to chyab tylko jeszcze jeden slot pod grafę ;) mocna płyta chyba wiele osób to przyzna ;) albo możesz też dogadać się z sprzedawcą tego asusa z allegro. no i czy sklep nie będzie robił problemów jeśli wybierzesz zwrot mamony...

ogółem jak nie chcesz robić dual gpu to z mojej strony ud3

Edytowane przez prznar1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Główne różnice między UD3 a UD3P to chłodzenie, bogatszy panel tylni w ,,P,,, dwa złącza PCI-E w ,,P,,. Różnica jest też w OC obu płyt. UD3 kończy się w granicach 520mhz (i tak dobrze), kiedy UD3P potrafi dojść do 600mhz ;) Reasumując. Jako że UD3 i tak dobrze podkręca to myślę że wypadnie lepiej w stosunku do Asusa P5Q, który lubi być kapryśny przy podkręcaniu. Tez jestem za Ep45 UD3 zwłaszcza że cena zachęca przy takim drogim P5Q.

Edytowane przez Fredek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi