ath Opublikowano 7 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Lipca 2009 http://www.braid-game.com/ Innowacyjna dwuwymiarowa platformówka, w której oprócz przeskakiwania na inne półki zajmujemy się także manipulacją upływu czasu. Możliwości podróży w czasie uzależnione są od aktualnie odwiedzanego świata gry. Braid to dwuwymiarowa platformówka, wyróżniająca się za sprawą możliwości zaawansowanej manipulacji czasem. Produkt ten stanowi debiutancki projekt studia developerskiego Number None Inc. i opracowany został z myślą o klientach serwisu Xbox Live Arcade i użytkownikach komputerów PC. Gracz wciela się w postać młodego chłopaka i zajmuje się przemierzaniem przygotowanych przez producentów plansz. Poziomy skonstruowano w klasyczny dla dwuwymiarowych zręcznościówek sposób. Należy więc przeskakiwać na wyżej położone platformy, zbierać różnego rodzaju bonusowe przedmioty, likwidować przeciwników, jak również unikać pułapek, między innymi w postaci ognia czy wystających z ziemi kolców. Główną atrakcją gry jest możliwość manipulacji upływem czasu. Każdy z odwiedzanych przez głównego bohatera świątów rządzi się pod tym względem nieco innymi zasadami. Najbardziej klasyczny sposób przeprowadzania zmian polega na cofaniu czynności, które miały już miejsce. Pozwala to graczowi przywrócić sterowaną postać do życia czy powtórzyć nieudany skok. Co ciekawe, cofnięcie nie musi obejmować krótkiego okresu czasu. Gracz w zależności od własnych upodobań może wrócić nawet do początkowej strefy danego poziomu. Innowacje związane z podróżami w czasie obejmują między innymi wchodzenie w interakcje z magicznymi przedmiotami, na które zmiany te nie mają żadnego wpływu. Gracz musi umiejętnie wykorzystywać te obiekty celem pomyślnego rozwiązania przedstawionych zagadek. Warto też wspomnieć o regionach, w których pozostawanie w bezruchu automatycznie zatrzymuje też upływ czasu, czy lokacjach, gdzie możliwe staje się równoległe przebywanie w dwóch różnych wymiarach. Sterowana postać w miarę postępów w zabawie uzyskuje dostęp do nowych umiejętności, dzięki czemu możliwe staje się rozwiązanie zagadek, z którymi nie można sobie było wcześniej poradzić. W rezultacie lokacje te ponownie się odwiedza, odblokowując sobie w ten sposób dostęp do nowych bonusów. Oprawa wizualna Braid prezentuje stosunkowo wysoki poziom wykonania. Na szczególną uwagę zasługuje otoczenie, które sprawia wrażenie namalowanego techniką określaną mianem akwareli. http://www.gry-online.pl/S016.asp?ID=12572 Całkiem ciekawa gierka, polecam. :) 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bonnou Opublikowano 7 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Lipca 2009 Znowu piaski czasu ^^ Wygląda dobrze, po Trine, kolejna dobrze zapowiadająca się odskocznia od strzelanek. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maks! Opublikowano 7 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Lipca 2009 Zaraz obadam gierkę :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ojejku Opublikowano 7 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Lipca 2009 (edytowane) Stara gra ;). Przeszedłem ją i powiem, że jest prześwietna i ma niebanalną fabułę (chodź trochę przekombinowaną), zagadki są wyśmienite, muzyka przepiękna. IMHO najlepsza gra w tym roku jak dotąd. Edytowane 7 Lipca 2009 przez ojejku Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fonzi Opublikowano 7 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Lipca 2009 No ja już pykam. Ostro trzeba ruszyć głową żeby zdobyć wszystkie puzzle. Raczej gra logiczna niż zręcznościowa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Keogh Opublikowano 7 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Lipca 2009 Stara gra ;). Przeszedłem ją i powiem, że jest prześwietna i ma niebanalną fabułę (chodź trochę przekombinowaną), zagadki są wyśmienite, muzyka przepiękna. IMHO najlepsza gra w tym roku jak dotąd. kolega przeszedł całe łącznie z alternatywnym zakończeniem? tzn czy kolega zebrał wszystkie gwiazdki?? Braid jest to gra logiczna z zastosowaniem surrealistycznego myślenia. Na pierwszy rzut oka wygląda jak "prosta" platformówka, jednak po kilku minutach można stwierdzić ze gierka jest nietuzinkowa i może sprawić kłopoty największym bystrzakom...Co wprowadza ten wyjątkowy klimat? Głównie zabawa polega na majstrowaniu "czasem" (skoki do przyszłości i przeszłości to normalka i niemal konieczne przy rozwiazaniu wielu zagadek). Niejednokrotnie kluczem do rozwiązania jest szukanie elementów nie sprzężonych z czasem - działające poza 3 wymiarami. Dla wszystkich tych którzy chcą uruchomić zmysł 4 wymiaru polecam tą gierke!! Ja gierke ostatnio przeszedłem kilka razy... Naprawde coś nowego i wartego polecenia!! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dr.elich Opublikowano 27 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2011 Własnie zacząłem pykać w Braida, gra jest genialna!niestety jesli człowiek na taki tytuł nie natknie się przypadkiem to się nie dowie o jego istnieniu..Polecam wszystkim szukającym czegos innego.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Havoc Opublikowano 30 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 30 Stycznia 2011 @dr.elich dzięki za wykopanie posta :) Zapowiada się fajnie, postaram się jak najszybciej zaopatrzyć. Co lepsze do niej, klawiatura czy pad? Szukam kolejnych argumentów do kupna pada od Xbox-a na usb ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ath Opublikowano 30 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 30 Stycznia 2011 Na tym i na tym da radę. Co do pada to kupuj bezprzewodowy, wcześniej miałem DS2 i już nie wracam do kabli. :] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jin* Opublikowano 30 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 30 Stycznia 2011 Co do pada to kupuj bezprzewodowy Dokladnie, receiver jakby co zawsze mozna zlutowac samemu :] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dr.elich Opublikowano 30 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 30 Stycznia 2011 Klawiatura spokojni wystarczy - interfejs ograniczony do kierunków plus 2 klawiszy. Przeszedłem już grę, ale właśnie się dowiedziałem, że jest alternatywne zakończenie. Zacznę od szukania gwiazdek samodzielnie, choć pewnie dla oszczęsności czasu będzie trzeba po raz pierwszy przy tej grze sięgnąć po solucję. Z "niealternatywnego" zakończenia nic specjalnego nie wynika.. Co powiecie na to, by stowprzyć topic gdzie będą umieszczane tytuły odbiegające od mainstreamu? takie gry często przechodzą bez echa, nie są specjalnie promowne, itp..widzę, że jest na forum kilka osób oblatanych w takich tytułach - wspólnymi siłami możnaby coś takiego stworzyć.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Carson Opublikowano 30 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 30 Stycznia 2011 (edytowane) Dokladnie, receiver jakby co zawsze mozna zlutowac samemu :] Tak? a w jakiz to sposob? :) Edytowane 30 Stycznia 2011 przez Carson Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Havoc Opublikowano 30 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 30 Stycznia 2011 Powiedzcie prosze na przykładzie pierwszego rozdziału, czy da się z miejsca zebrać wszystkie puzzle czy niektórych na poczatku gry nie mamy możliwości i potem przyjdzie nam się wrócić z...nie wiem, nową zdolnością wyższym skokiem albo coś? Bo jak nie to idę "ruszać łepetyną" ale nie chciałbym zmarnować wieczoru na robienie czegoś niemożliwego na ten moment :D Brakuje mi tam ze 2 puzzli. A w następnym świecie to już kaplica totalna. Trzeba IQ potrenować ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jin* Opublikowano 30 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 30 Stycznia 2011 (edytowane) Tak? a w jakiz to sposob? :) To + kabel usb + schemat + lutownica. Edytowane 30 Stycznia 2011 przez Jin* Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dr.elich Opublikowano 30 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 30 Stycznia 2011 (edytowane) Wszystkie można zebrać, nie ma tu czegoś takiego jak zdobywanie zdolności itp. Wszystko jest do zebrania od razu. Natomiast radzę nie układać puzli ze świata 3 (stół, kieliszki z czerwonym winem) ponieważ uniemożliwi Ci to zdobycie gwiazdek i prawdziwego zakończenia. Jeśli to zrobiłeś - jest jakiś hack, jednak nie chce mi się go testować. Edytowane 30 Stycznia 2011 przez dr.elich Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...