Endurance Opublikowano 7 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Lipca 2009 (edytowane) Mam zainstalowane w komputerze dwa wentylatorki 120 mm (1 x Tacens AURA, 1 x CM 120mm) + Karakorum na procesorze. Podczas grania wydziela się dosyć dużo ciepła (obudowa jest nieźle nagrzana) i nie wiem, czy to jest normalne, czy powinienem interweniować. Zamieszczam screen ze sf (W CZASIE WŁĄCZONEJ GRY), jeśli można to napiszcie mi czy to są normalne temperatury i czy nagrzana obudowa nie stanowi problemu. (Dodam, że komputer znajduje się we wnęce biurka). Na liście wentylatorów niestety nie ma moich dwóch wentylatorków (zasysającego tacens'a i wydmuciach!ącego powietrze z tyłu CM'a) tylko jest karakorum. // Ostatnio sprawdzałem tylni wiatraczek CM'a, wydaje się być w porządku, ale jakoś dziwnie wydmuciach!e powietrze (tak, jakby zamiast wydmuchiwać, zbierał je do środka) - może źle jest zamontowany? Edytowane 7 Lipca 2009 przez Endurance Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sopel Opublikowano 7 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Lipca 2009 Temp jak najbardziej normalne. Tym AUX 127*C się nie przejmuj bo co piąta osoba ma ten błąd. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Endurance Opublikowano 7 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Lipca 2009 Temp jak najbardziej normalne. Tym AUX 127*C się nie przejmuj bo co piąta osoba ma ten błąd. No to w porządku, bo już się przestraszyłem, że coś jest nie tak, a przecież 2 x 120mm + Najwyższe obroty na karakorum powinny zniwelować te ciepło, no ale najwyraźniej się myliłem ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matthaios84 Opublikowano 7 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Lipca 2009 (edytowane) U mnie podobnie. Mam niefortunnie usytuowany pokój i zachodzące słońce na niego pada, co prowadzi do nagrzania pomieszczenia. Zawsze w lato w moim pokoju było parę stopni więcej niż w reszcie budynku, czego konsekwencją jest 10 stopni więcej na procesorze niż w zimie. Ponieważ nie jest mi potrzebny na razie do niczego więcej niż internet czy filmy to spuściłem mu FSB do nominalnego 266, a mnożnik ustawiłem na sztywno na x6, napięcia oczywiście też w dół i temperatura nie przekracza 42C, wcześniej przy O/C w Orthossie podbijało do 70C (w zimie 60C). Edytowane 7 Lipca 2009 przez Matthaios84 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kvazi555 Opublikowano 7 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Lipca 2009 a ja powiem "swieta" zasade tego forum "Napiecia mierzy sie miernikiem nie programami", podobnie jest z temperatura :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sopel Opublikowano 7 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Lipca 2009 a ja powiem "swieta" zasade tego forum "Napiecia mierzy sie miernikiem nie programami", podobnie jest z temperatura :) W jaki sposób? Jestem ciekawy jak mierzysz temp CPU i GPU? (wykluczasz programy). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 7 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Lipca 2009 // Ostatnio sprawdzałem tylni wiatraczek CM'a, wydaje się być w porządku, ale jakoś dziwnie wydmuciach!e powietrze (tak, jakby zamiast wydmuchiwać, zbierał je do środka) - może źle jest zamontowany?No chyba takie cos jesteś w stanie sprawdzić w którą stronę wieje wentylator? Jeśli wieje do środka to go odwróć. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mephistofeles Opublikowano 8 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2009 Termometrem to można najwyżej temperaturę IHSa zmierzyć. Polecam CoreTemp, o ile procesor obsługuje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...