peterpz Opublikowano 8 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2009 Witam Chodzi o dysk do laptopa, a nie do normalnego komputera, choć z kompatybilnością to pewnie nie ma znaczenia. Mam aktualnie dysk Hitachi hts541010G9SA00 (100 GB) i z tego co wyczytałem ma on SATA w pierwszej specyfikacji. Chcę go zamienić na WD3200BEKT, który jest duuużo szybszy i większy. Ma on niestety SATA2. Czy będzie pasował do mojego komputera (laptop ma 2 lata, więc załóżmy że dysponuje tylko SATA1)? Mam jeszcze drugie pytanie. Wyciągałem właśnie stary dysk, żeby sprawdzić jaki on dokładnie jest i pojawia się jeden problem. Otóż wtyczka danych jest połączona z wtyczką zasilania w laptopie w jedną, która jest na stałe zamontowana w obudowie laptopa. Dysk da się wyciągnąć i wsadzić ale jeśli okaże się, że nowy ma inne położenie wejść to może być problem. Chyba, że te wtyczki w dyskach mają stałe, znormalizowane położenie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toman Opublikowano 8 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2009 Bez obaw możesz włożyć nowy dysk, nie ma się czym przejmować. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
peterpz Opublikowano 8 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2009 A co z SATA2? Czytałem gdzieś o zworce, którą się wkłada aby spowolnić interfejs do SATA1 ale nie mogę na stronie WD nic znaleźć na ten temat. Z tym wkładaniem to nie chodzi o to że boję się włożyć, bo jeszcze go nie zamówiłem nawet, tylko o to, że jak będzie inne położenie wtyczek to będzie kaplica :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 8 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2009 Skoro tamten dysk jest na SATA, to zapewne laptop nie obsługuje SATA2, bo wtedy dysk na "jedynce" nie miał by sensu. Podłączyć zapewne możesz, ale przyrostu prędkości z faktu posiadania SATA2 na dysku raczej nie zobaczysz. Dla upewnienia się poczytaj specyfikację laptopa na stronie producenta. Na 99% jest SATA1 czyli ogólnie SATA. Edit: Zworki są na dyskach 3.5 cala (do zwykłych kompów), ale nie wiem jak wygląda sprawa z dyskami 2.5 cala. Jeśli na stronie WD jest jakaś instrukcja albo "installation notes" to pobierz i sprawdź - tam może być opisane. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toman Opublikowano 8 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2009 Przyrostu wydajności wielkiego spodziewać się nie możesz. WYkres w HDtach będzie z pewnością równiejszy, ale specyfikacji nie przeskoczysz. Fizycznie dyski nie różnią się niczym, będzie pasowała obudowa jak i wyjścia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
peterpz Opublikowano 8 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2009 (edytowane) No chwila, chwila. Ja wiem, że SATA jest 2x wolniejsze od SATA2. Właśnie czytałem recenzję tego dysku i wykres szybkości odczytu zaczynał się od 84 MB/s i spadał wraz z oddalaniem się głowicy (lub zbliżaniem, nie wiem, to nie ma znaczenia) do 50. Przecież SATA1 oferuje 150 MB/s, więc nie powinno to obniżać wydajności, hm? Bardzo zależy mi na podniesieniu wydajności dysku, ponieważ uważam, że obecny jest głównym powodem mułowatości komputera, w testach wykazał o ile pamiętam 35 czy 40 MB/s średniego odczytu w HD tach, co jest po prostu tragedią. Dysk tylko rzęzi, a ja muszę czekać aż odpali głupią przeglądarkę, mimo, że laptop ma dwurdzeniowego turiona i 2 GB Ramu. Dlatego wymieniam dysk. Drugim powodem jest pojemność, 100 GB to za mało. Więc dlaczego mam się nie spodziewać wzrostu wydajności? Na SATA1 ten WD nie rozwinie skrzydeł? Myślałem, że SATA2 jest trochę na wyrost, szczególnie w zwykłych komputerach. Ot taki chwyt reklamowy. Edytowane 8 Lipca 2009 przez peterpz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toman Opublikowano 8 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2009 Wyrost nie wyrost, specyfikacja specyfikacją, a fakty sa inne. Dysk będzie pewnie szybszy, ale w dołach, góra się nie podniesie radykalnie. Musisz pamiętać że w Twoim laptopie jest stary kontroler i cudów z niego nie wyciśniesz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
peterpz Opublikowano 8 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2009 (edytowane) Wygląda na to, że mogę się pożegnać z tym dyskiem. Przeczytałem ustawienia zworek w tym dysku i jedno ogranicza moc, a drugie włącza jakieś spread sprectrum. Zobaczyłem też na dyski do normalnych komputerów i tam WD podaje ustawienie zworek, które ogranicza transfer do 150 MB/s. Także, skoro nie ma takiego ustawienia, to żegnaj marzenie o szybkim startowaniu Windowsa i reszty programów. Kupię pewnie zewnętrzny dysk, bo są tańsze, od tych malutkich 2,5 calowych. Z wydajnością dalej będzie problem, bo z tego co kiedyś czytałem mam FireWire też w jakiejś starszej wersji, które jest porównywalne z USB2.0. Może zaproponujecie jakieś optymalne, nie za drogie rozwiązanie? PS: Nienawidzę laptopów. Chcę wyłożyć kasę i przyspieszyć sobie sprzęt ale nic z tego. W normalnym kompie wymieniłbym teraz płytę główną ale tutaj to nie jest wykonalne. Jeszcze 3 lata studiów, a potem jak się zadomowię w jednym miejscu, to laptop BenQ P52 wyleci z 7 piętra bloku w Warszawie i wyląduje na chodniku. RRRR. Sorry, musiałem wyrazić gdzieś swoje emocje. Edytowane 8 Lipca 2009 przez peterpz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toman Opublikowano 8 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2009 Kup SSD :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość <account_deleted> Opublikowano 9 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2009 Wygląda na to, że mogę się pożegnać z tym dyskiem...Spokojnie, wd powinno chodzić na SATA1, pomimo że nie ma zworki. Nigdy nie ma jednak 100% pewności - dlatego pogadaj w sklepie, żeby pozwolili najpierw na miejscu sprawdzić czy zadziała ;) Zresztą i tak w ciągu 7 dni masz prawo do rezygnacji. toman: z SSD jest ten sam problem co z hdd vs SATA1. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toman Opublikowano 10 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Lipca 2009 Zresztą i tak w ciągu 7 dni masz prawo do rezygnacji. toman: z SSD jest ten sam problem co z hdd vs SATA1. ... nie ma takiego prawa :) pisząc o ssd miałem na myśli charakterystykę pracy tych dysków. W porównaniu do obecnego z pewnością poczułby róznicę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
peterpz Opublikowano 10 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Lipca 2009 Spokojnie, wd powinno chodzić na SATA1, pomimo że nie ma zworki. Nigdy nie ma jednak 100% pewności - dlatego pogadaj w sklepie, żeby pozwolili najpierw na miejscu sprawdzić czy zadziała ;) Zresztą i tak w ciągu 7 dni masz prawo do rezygnacji. toman: z SSD jest ten sam problem co z hdd vs SATA1. No tak ale skoro twierdzicie, że straci on sporo na wydajności, to teraz należy rozważyć, czy nie lepiej kupić dysku normalnego (tzn 5400 RPM i 8 MB), bo po co przepłacać, skoro mój kontroler może to tak spowolnić? Ten WD o którym mówiłem, to seria Black, która jest nastawiona na wydajność. Wybrałem ją, bo obecny dysk doprowadza mnie do szału. Czytałem o tym WD jakiś test i były same komplementy, okazał się najszybszy. Ale tak jak mówię, skoro mam tego nie wykorzystać to może lepiej kupić w tej samej cenie, coś pojemniejszego ale wolniejszego :) pisząc o ssd miałem na myśli charakterystykę pracy tych dysków. W porównaniu do obecnego z pewnością poczułby róznicę.Ale chyba nie na pojemności, a na tym mi też zależy :D Oglądałem na allegro te SSD i ledwo do 64 GB dobijają ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość <account_deleted> Opublikowano 11 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2009 ... nie ma takiego prawa :) ...jest "niezgodność z umową" - pojęcie baaardzo szerokie, np. jeśli poprosisz o "dysk do <tego> lapa" a on nie będzie działał z powodu niekompatybilności interfejsu, to podpada pod ten przepis, jeśli poprosisz o "dysk" to już nie... śmieszne - ale nie dla sądu ;) No tak ale skoro twierdzicie, że straci on sporo na wydajności... SSD trochę straci - ale na wykresach - hdd nie straci nic - bo SATA1 ogranicza jedynie burst z dobrego hdd, a to jest pikuś w porównaniu do czasów wyszukiwania. Możesz spokojnie WD pakować. PS. gdyby "pan w sklepie" nie wiedział: w razie problemów trzeba włączyć ssc - spread spectrum clocking - jumperkiem ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toman Opublikowano 11 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2009 ...jest "niezgodność z umową" - pojęcie baaardzo szerokie, np. jeśli poprosisz o "dysk do <tego> lapa" a on nie będzie działał z powodu niekompatybilności interfejsu, to podpada pod ten przepis, jeśli poprosisz o "dysk" to już nie... śmieszne - ale nie dla sądu ;)W takim razie nie 7 dni a 6 miesiecy w przypadku niezgodności towaru z umową. A zwrot pinindzy jest w tym przypadku ostatecznością. Przedtem sprzedawca będzie starał się naprawić lub wymienić towar na inny. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
peterpz Opublikowano 7 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2009 Wyrost nie wyrost, specyfikacja specyfikacją, a fakty sa inne. Dysk będzie pewnie szybszy, ale w dołach, góra się nie podniesie radykalnie. Musisz pamiętać że w Twoim laptopie jest stary kontroler i cudów z niego nie wyciśniesz.Ktoś tutaj się mylił. Dysk kupiłem, działa bez zająknięć na moim kontrolerze. W teście HD tach ma identyczny wykres jak w teście na Tomshardware, więc mój kontroler raczej nie jest taki kiepski :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...