Skocz do zawartości
Kit44

Nie Widzi Napedu W Windowsie :(

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Laptop HP omnibook vt6200

Nagrywarka dvd pioneer DVRKDO8

Problem wyglada w sposób nastepujacy:

Nie widzi napedu w windowsie (zarówno w "Moj komputer" jak i w "Manadżerze urzadzeń" ale...

Jak sie da w Manadżerze urządzeń w "kontrolery IDE ATA/ATAPI" lub nawet bezpośrednio w "pomocniczy kanał IDE" opcje "Skanuj w poszukiwaniu zmian sprzetu" to znajduje i jest ok - do ponownego uruchomienia komputera ;/

Ew. mozna odinstalować pomocniczy kanał ide i wtedy po restarcie widzi nagrywarke normalnie - ale znowu po wyłaczeniu i właczeniu znika ;/

Ja juz nie mam pojecia jak to ruszyc - nagrywarka jest funkiel nowka.

PS Zaobserwowalem ciekawa rzecz - tj. jak sie w uruchomionym windowsie wysunie caly naped (nie tacke- tylko naped) i wsunie spowrotem to go widzi normalnie. (tylko nie wiem czy mozna tak na "goraco" go wysuwac bo usb to to nie jest hmm :oops: )

Pozdrawiam i licze na wasza pomoc :oops:

Edytowane przez Kit44

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1.Jaki masz system XP/Vista

2.Czy w managerze widac "!" orzy napedzie i czy w wlasciwosciach jesr CODE 39?

System XP pro,

Co do kodu to sprawdze jeszcze ale wydaje mi sie ze jesli juz jest w managerze to nie ma zadnego kodu - widzi wtedy ok.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zazwyczaj przyczyną takich problemów są sterowniki wirtualnych napędów (Deamon Tools, Alkohol itp). Odinstaluj w/w aplikacje i zobacz, czy problem został rozwiązany.

Przede wszystkim dzieki za pomoc :D

Problem został rozwiazany.

Czy akurat to pomogło - nie wiem, głowy nie dam, gdyż miedzy czasie brat cos tam porobił (różne kombinacje - miedzy innymi odinstalował deamona) wiec moze to akurat to pomogło - fakt faktem teraz działa :)

Oby już bez problemów.

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi