Skocz do zawartości
marcinx26

Proc , Karta , Pamięci Oraz Płta Główna

Rekomendowane odpowiedzi

panowie prosze o szybką pomoć bo jutro chce zmówić !:

proc phenom II x3 710 vs x3 720 - imo wybieram 710 aktualnie to 100 zł różnicy a z podkręcaniem dam sobie rade

płyta asrock am3780ghx vs gigabyte MA770t-ud3p - czy obie dadzą rade przy podkręcaniu tego phenoma ?

czy te pamięci są ok do kręcenia ?? A-DATA

no najważniejsze , co wybrać radeona 3850 512 / 256 bit mb czy gf 9600 gso 384 mb / 192 bit gf tańszy o 50 zł

proszę o pilną pomoc

pzodrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie lepiej ram i płytę DDR2 brać , taniej wyjdzie .

MB : ASRock A780GXH - 265 zł

CPU : X3 710 - 439 zł

RAM : OCZ 2x2 GB DDR2 800Mhz Special Ops - 190 zł

Wtedy można kupić HD4850 np. od Asusa za 415 zł

ceny z esc.pl .

A jak nie masz tyle kasy to 9600GSO 384MB za 259 zł .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli kupujesz z myśla o grach to grafika radeon 4850, jest już po 415zł. Jak to ponad budżet, to zmień platforme na am2+.

Edit: j/w na pamięci i płycie osczędzisz jakieś +/- 150zł, wystarczy na HD4850. Nie zapomnij o zasilaczu :)

Edytowane przez Klaus

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no i ? jak sami widzicie zaoszczędzę góra 200 zł a zostaje na starej platformie i z średnimi ramami ddr2 imo nie warto

wole zaoszczędzić na grafie , grafe łatwiej wymienić niż całą podstawe komputera ... a na 3850 i tak we wszystko zagram i do dość komfortowo , wiem bo miałem ;p i nie zaprzeczam że 4850 jest teraz tania , ale nie chce się kompletnie spłukać przed wakacjami

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I co z tego, że zostaniesz na starej platformie? Komputer na am3 nie będzie przecież wydajniejszy. Łudzisz się, że łatwiej będzie przy am3 modernizować komputer? Nic bardziej mylnego. Jeśli wyjdzie jakiś wyraźnie szybszy procesor na am3, warty zawracania sobie głowy wymianą to okaże się, że pamięci ddr3 które teraz kupisz będą wolne, mobo/chipset jeśli go obsłuży to nie pozwoli mu rozwinąć skrzydeł itd. Przypomnę troszkę historii: rok 2000, wychodzą cpu od AMD na socket A. Jak wiemy socket a był "długowiecznym socketem". Pierwsze procesory od tych najwydajniejszych dzieliła przepaść wydajnościowa (Athlon 600MHz > Atchlon 3200+). Można powiedzieć, była to bardzo przyszłościowa platforma w 2000 roku. Nikt jednak nie chcialby mieć bartona na mobo z chipsetem kt133 z 2000 roku, przy pamięciach sdram 100MHz z ata66. Wniosek? komputer kupuje się na dziś, jutro. Nie ma myśleć o tym, że komputer będzie modernizowalny za ileś lat bo nie będzie a w przeciągu roku nie wyjdzie cpu które zmiażdży wydajością tego PII 710 po oc i do tego będzie atrakcyjne cenowo. Nie mam nic przeciwko kupowaniu komputera na am3 + ddr3. Jeśli jednak szaleństwo na am3 + ddr3 nie daje wzrostu wydajności, zmusza do cięcia karty graficznej w kompie do gier - nowoczesność nie ma tutaj uzasadnienia.

Zrobisz oczywiście jak zechesz. Popatrz jednak w stecz jak wygladały "rozwojowe platformy". Jest to puste pojęcie. Rzadko kiedy dokonuje się modernizacji w obrębie platformy, bo daje ona niewielki wzrost wydajności. Zwłaszcza przy budżetowych zakupach. Jeśli ktoś kupił np e2160 na P31 + ddr 667 to jeśli przechoził na C2Q to i tak zmieniał wszystko, mimo że teoretycznie tego quada dałoby radę włożyć do poprzedniej płyty.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam dokładnie takie samo zdanie. Nie ma co sobie zawracać głowy "przyszłościowością", tylko kupować to, co w danym momencie jest najbardziej opłacalne, bo i tak rok czy 2 lata później okazuje się, że cały zestaw cpu+mobo+ram jest do wymiany...

Bierz AM2+ z HD4850.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@ Klaus

I tak i nie. Przy zakupie sprzętu który ma być modernizowany bardzo ważna jest płyta główna. Ja np. kupując w połowie 2005 DFI LanParty nF4 korzystałem z niej przez ponad 3 lata mając dość wydajny sprzęt. Najpierw był Athlon 3000+, a później X2 4200+. W połowie 2008 roku zmieniłem platformę na S775 i choć mogłem kupić sporo taniej coś na P35 wybrałem P45. Mój E7200 bez problemu by działał i kręcił się na P35, ale wołałem coś przyszłościowego. Za jakiś czas będę mógł kupić jakiegoś Quada np. Q9550 i podkręcić go, a na płycie P35 byłoby to już trudne. Dlatego uważam, iż kupowanie czegoś trochę z myślą o przyszłości ma sens, ale w pewnych granicach.

Kupno AM3 jednak w twoim wypadku większego sensu nie ma. W tym momencie AM2+ i AM3 sa oparte na tych samych chipsetach. Jeśli wyjdzie coś nowego od AMD to jakoś nie wierzę, że będzie to działało na teraźniejszych płytach z AM3, a na AM2+ nie.

Tak jak piszą koledzy wcześniej kupuj AM2+ i HD4850. Ale pomyśl o PII X2 550 BE. To proc 2 rdzeniowy, ale taktowany zegarem 3.1 GHz, mający odblokowany mnożnik i dobrze się kręcący. A co do płyty to jeśli nie przepadasz za Asrockiem to pomyśl o Gigabyte GA-MA770-UD3 rev. 2. To bardzo fajna płyta na AM2+. Co do modernizacji to będziesz mógł np. za jakiś czas kupić jakiegoś PII X4 i będziesz miał spory skok wydajności, wtedy kiedy już większość gier będzie korzystać z 4 rdzeni.

Edytowane przez hardy99

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I tak i nie. Przy zakupie sprzętu który ma być modernizowany bardzo ważna jest płyta główna. Ja np. kupując w połowie 2005 DFI LanParty nF4 korzystałem z niej przez ponad 3 lata mając dość wydajny sprzęt. Najpierw był Athlon 3000+, a później X2 4200+. W połowie 2008 roku zmieniłem platformę na S775 i choć mogłem kupić sporo taniej coś na P35 wybrałem P45. Mój E7200 bez problemu by działał i kręcił się na P35, ale wołałem coś przyszłościowego. Za jakiś czas będę mógł kupić jakiegoś Quada np. Q9550 i podkręcić go, a na płycie P35 byłoby to już trudne. Dlatego uważam, iż kupowanie czegoś trochę z myślą o przyszłości ma sens, ale w pewnych granicach.

I tak i nie. :rolleyes:

Pozwolę osbie zauważyć dwie rzeczy:

- Masz wypaśną płytę i wypaśne pamięci, autor tematu leci w tej kwestii budżetowo - robi to różnicę.

- Mimo, że minął nic nowego i wydajniejszego nie wyszło na Twoją płytę. Można się pokusić o stwierdzenie, że nie wyjdzie (pewności jedak nie ma). Q9550 był już rok temu na rynku. Twój zakup można powiedzieć okazał się nie przyszłościowy, w znaczeniu tym, że przez rok nie ukazało się nic nowego na Twoją płytę. Jest jednak uzasadniony. Kupileś high-endową płytę i pamięć oraz "średni" procesor (procesor wydajny, jednak należy go nazwać srednim bo był wtedy jeszcze E2180 a był już Q9550) z zamiarem wymiany go na Q9550. Nie będzie to jednak wymiana na coś nowego, coś co ma się dopiero pojawić na rynku. Jeśli wymienisz to na cpu który był dostępny na rynku w chwili zakupu pierwotnej konfiguracji, był jednak niedostępny cenowo i/lub nieuzasadniony ekonomicznie (stosunek cena/wydajność).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja kupując swoją płytę rok temu już byłem przekonany, że na S775 nie wyjdzie nic rzeczywiście nowego, jedynie jakieś Quady na obecnym już wtedy Yorkfield. Ale płytę kupowałem z myślą o następnym procu czyli jakimś Quadzie, nie o E7200. Wiedziałem, że P45 to ostatni chipset Intela i jeśli nawet cokolwiek nowego się ukaże na S775 musi na nim działać. Co do P35 takiej pewności już nie miałem. Dlatego uważam, iż lekkie spoglądanie w przyszłość ma sens.

Ale w przypadku AM3 nie mamy pojęcia co AMD wymyśli. Może wyda Phenoma III, który będzie wymagał już nowego chipsetu i 770/780 go nie obsłuży. A obecne na rynku Phenomy II działają także i na AM2+, więc kupując np. coś na 770 z PII X2/X3 będzie można za jakiś czas wymienić proca na PII X4.

Edytowane przez hardy99

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja kupując swoją płytę rok temu już byłem przekonany, że na S775 nie wyjdzie nic rzeczywiście nowego, jedynie jakieś Quady na obecnym już wtedy Yorkfield. Ale płytę kupowałem z myślą o następnym procu czyli jakimś Quadzie, nie o E7200. Wiedziałem, że P45 to ostatni chipset Intela i jeśli nawet cokolwiek się ukaże na S775 musi na nim działać. Co do P35 takiej pewności już nie miałem.

No i doszliśmy do sedna. Jeśli sytuacja się powtórzy, to na obecne płyty (am3) nie ukaże się nic co będzie wyraźnie wydajniejsze od wykręconego PII 710/720 z odblokowanym 4 rdzeniem. Będą być może nowe i wydajne cpu na am3. Okazać się może, że nowe cpu na am3 będą pasowały tak do obecnych płyt jak Barton do płyty na kt133 i sdram (wiem powtarzam się) czyli da się go włożyć w socket i przypiąć cooler :lol2:

To byłoby na tyle, razem z hardy99 staraliśmy się nakreślić obraz "przyszłościowej platformy".

marcinx26 sam dokona wyboru, oby jak najlepszego dla niego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ale czy ja wiem czy jest sens pchania się na siłe w to am2 , przecież to tylko 200 zł różnicy a rozpisujecie się jakby chodziło o 1000 zł

i tak przez was mam mętlik w głowie , na każdym forum każdy pisze coś innego

przemyśle to jeszcze

a co myślicie o quadzie phenom II 920 pod am2 ? dał by rade na 3 lata ? do kart nowej generacji

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli komp ma służyć głównie do gier to nie bardzo ma sens pchać się już teraz w 4 rdzenie, tym bardziej jeśli masz dość ograniczone fundusze. Moim zdaniem lepiej kupić teraz Phenoma II X2 550 BE i HD4850. Za jakiś czas sprzedasz aktualnego proca i kupisz X4, które potanieją przez ten czas. A następnie za jakis znowu czas zmienisz kartę graficzną. I tym sposobem kilka lat posiedzisz na AM2+ mając dość wydajny sprzęt.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ale czy ja wiem czy jest sens pchania się na siłe w to am2 , przecież to tylko 200 zł różnicy a rozpisujecie się jakby chodziło o 1000 zł

Na siłe to Ty się chcesz pachać w am3. Jeśli to tylko 200 zł różnicy to dołóż i kup "normalną" kartę nadającą się do gier. Chyba że na wydajności nie zależy a na tym by chwalić się tu i tam, że nie masz jakichś starych ddr2 tylko ultranowoczesne ddr3.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dobra ale nikt mi nie odpowiedział czy może lepiej kupić asrocka na am2+ i do tego phenoma II 920 ? czy taki proc wystarczy na 3 lata , z modernizacją karty w miedzy czasie ? a może lepiej phenoma 810 ? na agito 570 zł ,

czy olać to wszystko i kupić athlona II 245 za 260 zł , a potem wymienić go na jakiś lepszy ? na razie powinien wystarczyć do 4850 , jego oc jest w granicach 3,8 ghz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z testow na internecie widac ze AM3 jest porownywalne z am2+ (cos ok. 5% roznicy). Jak starczy Ci funduszy bierz AM2+ i phenoma II x4. Z grafa wstrzymaj sie do stycznia/lutego przyszlego roku, kiedy to juz ceny kart z dx11 spadna do "normalnej" ceny. Zainwestujesz w chlodzenie procka i wykrecisz go do 3,6-3,8 co powinno pozwolic Ci na komfortowa gre przez te (conajmniej) 3 lata.

Ale jakby co to tylko moje zdanie :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a co myślicie o quadzie phenom II 920 pod am2 ? dał by rade na 3 lata ? do kart nowej generacji

Poszukaj w necie jakie cpu miały premierę 3 lata temu i sprawdź jakimi demonami wydajności są teraz. Jakiś obraz Ci to da. Nikt nie wie raczej czy za 3 lata cpu będą 2 razy wydajniejsze od dzisiejszych czy 10x. Nie wiadomo ile rdzeni będzie umiał wykorzystać najpopularniejszy system operacyjny i dxXX.X oraz gry. Sprzęt rozwija się raczej szybciej niż oprogramowanie czego dowodem jest fakt, że cpu 64bit jest już powszechne od 4 lat, natomiast na tych komputerach używa się 32 bit OS.

Wróżek tutaj nie ma i nikt nie odpowie odpowiedzialnie na tak postawione pytanie.

Pewne jest to, że z grami które wyjdą w tym roku, ten komp poradzi sobie nawet za 10 lat jeśli będzie działał.

Tego będzie za rok czy dwa nikt nie wie.

Edytowane przez Klaus

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

proc - phenom II x3 710

płyta - asrock a780ghx

ramy - 2x2 gb corsair 800 mhz cl 5

grafa , asus gf 9600 GSO

razem 1078 zł , taki zestaw mi wystarczy , pogram na nim komfortowo , a jak wyjdą nowe radeony to zmienię grafe , co wy na to ?

chyba że zamiast 710 kupić 920 ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chłodziwo już jest karakorum + pasta arctic silver 5 , jeszcze jakieś sugestie ?? :)

a mam jeszcze takie pytanko , jak kupie tego 9600 gso to czy on obsługuje physx ? lubię grać w sacred 2 a wiem że ta gra to obsługuje

i czy do physx można łączyć 2 karty graf ?? np. jakbym go połączył z 8600 256 mb ddr3 ? da się tak i czy ma to sens ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chłodziwo już jest karakorum + pasta arctic silver 5 , jeszcze jakieś sugestie ?? :)

a mam jeszcze takie pytanko , jak kupie tego 9600 gso to czy on obsługuje physx ? lubię grać w sacred 2 a wiem że ta gra to obsługuje

i czy do physx można łączyć 2 karty graf ?? np. jakbym go połączył z 8600 256 mb ddr3 ? da się tak i czy ma to sens ?

Żeby pograć w sacred 2 z włączonym physx trzeba mieć kartę pokroju gtx 285, więc możesz o tym zapomnieć.

A co do 8600 to ta karta jest za słaba, żeby dawała radę obsługiwać physx w jakiejkolwiek grze.

Edytowane przez blasphemy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dobra panowie zamówiłem wreszcie :)

phenom II 710

asrock 780gxh

gf 9600 GSO

a-data 2x2 gb 800 mhz cl 5-5-5-12

razem z wysyłką 1114 zł , mam nadzieje że nie będę żałował , jak już go złoże to zdam relacje jak mi poszło z kręceniem ;p

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam podobny problem sam nie wiem co kupić. Chciałbym kompa pod AM3 mam do wydania max.1400zł. Więc opłaca mi się pchać w amd3 czy jednak am2 +. Jeżeli miałbym kupować amd3 to chciałem tą płytę kupić GIGABYTE GA-MA790XT-UD4P ale co dalej to nie wiem co będzie bardziej wydajniejsze dla mojego kompa. Doradzano mi kupić kompa na zaś aby móc go później zmodernizować. Więc podajcie jakieś części które opłaca się kupić. Kompa nie mam zamiaru podkręcać ma być do gier, programów i żeby vista lub Windows 7 chodził bez problemu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi