Skocz do zawartości
Rhaz

Sensowny Zestaw Do Gier

Rekomendowane odpowiedzi

Proszę Cię jako specjalistę o wyppisaniu mi i autorowi tematu wad i zalet obu tu podanych płyt uwzględniając obie płyty Gigabzta ktróe wzpisalem i proponowego Asrocka. Ja widze że za Asrockiem przemawia cena ale w tej chwili jest ona podobna do wyżej podanych płyt.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wybacz, ale Gigabyte EP45-DS3LR ma być lepszy od P45XE? Chyba wiem, jak widzisz zalety tej płyty:

+Nie nazywa się Asrock

+Produkt Gigabyte'a

+Ma RAID 0

+Fajny, złoty radiator

-Nie nazywa się DFI...

A tak na serio - niby w czym ta płyta jest lepsza od tego Asrocka? Może 4 fazami, niechłodzonymi radiatorem, w przeciwieństwie do Asrocka?

Mam wrażenie, że twoje rady są bardzo przypadkowe i niepoparte żadnymi argumentami... Na to wskazuje tekst to wypisz mi wady i zalety obu płyt.

Edytowane przez Gi3r3k

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakość ASRocka, to tak naprawdę jakość Asusa przy niższych kosztach. Kiedyś marka ta nie tworzyła zbyt dobrych płyt głównych, teraz jest zupełnie inaczej.

Jakość Gigabyte. Hmm... Rozwiązania "innowacyjne" i przydatne tylko na papierze podbijające sztucznie cenę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I podsumować to można tak, że żadna ze stron nie ma kompletnie żadnych argumentów na korzyść jednej czy drugiej :lol2:

P45XE rzeczywiście robi niezłe FSB, mniej więcej 20-40mhz lepiej, ale dobrze byłoby to sprawdzić na tych samych prockach. Zdania jednak nie zmienię ze względu na serwis, dłuższą gwarancje oraz właśnie raid. a to że mam obecnie Asusa o niczym nie świadczy...

Jakość ASRocka, to tak naprawdę jakość Asusa przy niższych kosztach. Kiedyś marka ta nie tworzyła zbyt dobrych płyt głównych, teraz jest zupełnie inaczej.

No dokładnie. Między innym dlatego tak dużo płyt jest padniętych od nowości. W końcu to wysoko jakość...

A co do 'kiedyś' to niestety, ale też tworzyła dobre płyty vide. s939...

Jakość Gigabyte. Hmm... Rozwiązania "innowacyjne" i przydatne tylko na papierze podbijające sztucznie cenę.

I tak i nie...

Wybacz, ale Gigabyte EP45-DS3LR ma być lepszy od P45XE? Chyba wiem, jak widzisz zalety tej płyty:

Wiekszośc co ma w nazwie L/LE jest raczej bardzo budżetowe... Edytowane przez trymek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

rozwazalem platforme intelowska ale jednak koszta mowia, ze to malo sensowne posuniecie. Wiem, ze 'intel to intel' i wolalbym intela ale fakt, ze za identyczna wydajnosc (mowie o procesorze) trzeba zaplacic odpowiednio wiecej nie dziala na korzysc tej opcji :) Jestem zdecydowany na 710'tke Phenoma i plyte ASRocka bo bardziej niz marka przemawia do mnie mnogosc pozytywnych opinii ich uzytkownikow a wszystko to w dodatku mozna kupic za rozsadne pienadze. Odnosnie zasilacza zdecydowalem sie na OCZ ModXStream Pro 500W (wiem, ze nie potrzebuje az tyle mocy ale moze kiedys bede).

Co do karty graficznej to:

- Asus Radeon HD4770 512MB DDR5 128bit PCI-E (EAH4770/HTDI/512MD5)

- Asus Radeon HD4850 512MB DDR3 /256bit/ 2xDVI TV-out

czy moze warto dolozyc te 200+ zl do GTX'a 260 lub silniejszego radka? Bedzie to mialo WYMIERNE przelozenie na osiagi?

No i nadal waham sie co z pamieciami, sklaniam sie do GoodRam 4GB (2x2GB) 1066MHz CL5 PRO jezeli nikt nie ma jakis strasznie zlej opinii o nich :) Dyskacz wiadomo, ze zamzung a bude dobiore jak sie przejade do hurtowni zobaczyc jakosc wykonania i uklad w srodku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

+Ma RAID 0

To jest według mnie jedyna merytoryczna uwaga.

A ja myślę, że posiada tego Gigabyte i dlatego :D

Akurat posiadam taką samą płytę jak ty

Co do autora tematu weź tego Asusa 4850 najlepiej jak to jest wersja z Glaciatorem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

- Asus Radeon HD4770 512MB DDR5 128bit PCI-E (EAH4770/HTDI/512MD5) ~420 zl

- Asus Radeon HD4850 512MB DDR3 /256bit/ 2xDVI TV-out ~340 zl

drozsza ewentualnosc:

- Asus Radeon HD4870 DarkKnight 512MB DDR5 /256bit/ 2xDVI TV-out ~640 zl

- EVGA GeForce GTX 260 896MB DDR3 /448bit/ HDTV 2xDVI ~650zl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To jest według mnie jedyna merytoryczna uwaga.

To zestawienie za i przeciw to był sarkazm z mojej strony, ale widzę wziąłeś to do siebie... A to niby nie jest merytoryczne?

A tak na serio - niby w czym ta płyta jest lepsza od tego Asrocka? Może 4 fazami, niechłodzonymi radiatorem, w przeciwieństwie do Asrocka?

I podsumować to można tak, że żadna ze stron nie ma kompletnie żadnych argumentów na korzyść jednej czy drugiej :lol2:

P45XE rzeczywiście robi niezłe FSB, mniej więcej 20-40mhz lepiej, ale dobrze byłoby to sprawdzić na tych samych prockach. Zdania jednak nie zmienię ze względu na serwis, dłuższą gwarancje oraz właśnie raid. a to że mam obecnie Asusa o niczym nie świadczy...

... a wypowiedział się ten, który był przeciwko Asrockowi...

Argument jest taki, że płyta robi 500MHz na Q9550 i to pomimo tylko 4 faz, które są jednak chłodzone radiatorem. Drugim argumentem jest cena. Jak komuś zależy na RAID 0, to albo dopłaca do wersji -R, albo do DFI X38. Takie to trudne do pojęcia...?

Dobra, koniec OT, bo przecież autor bierze AMD.

Co do tematu - bierz Asusa HD4850 z Glaciatorem za 415 zł.

Edytowane przez Gi3r3k

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

- Asus Radeon HD4770 512MB DDR5 128bit PCI-E (EAH4770/HTDI/512MD5) ~420 zl

- Asus Radeon HD4850 512MB DDR3 /256bit/ 2xDVI TV-out ~340 zl

drozsza ewentualnosc:

- Asus Radeon HD4870 DarkKnight 512MB DDR5 /256bit/ 2xDVI TV-out ~640 zl

- EVGA GeForce GTX 260 896MB DDR3 /448bit/ HDTV 2xDVI ~650zl

HD4770 przy dzisiejszych cenach HD4850 które zaczynają się od 385zł (a nie 340 zł - nie wiem gdzie ty za tyle znalazłeś -_- ) nie jest w ogóle opłacalny.

równiez propozycja HD4870 512 mb za bagatela 640 zł jest wprost smieszna... do tego ten GTX260 od EVGA ma 192sp a nie 216sp, a jest w tej samej cenie.

Karty które opłaca się kupić w przedziale od ok.400zł do ok 700zł przy dzisiejszych cenach to:

- Radeon HD4850 512M w cenie ok. 390-430zł

- Geforce GTS250 512MB w cenie ok. 430-470zł

- Radeon HD4870 512MB w cenie ok. 520-560zł

- Radeon HD4870 1GB w cenie ok. 600zł

- Geforce GTX260 core 216 896MB w cenie ok. 660zł-720zł

Edytowane przez r4zen

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Muszę coś napisać: Asus ma się tak do Asrocka jak Renault do Dacii. To, że Asus ma udziały w Asrocku o niczym nie świadczy. Dlatego proszę o nie wysuwanie takich argumentów. Gdyby zakłady Asrocka na Tajwanie produkowały płyty w jakości Asusa to nie nazywałyby się Asrock.

Edytowane przez teneo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ASRock do Asusa, jak Dacia do Renault, a Gigabyte, to Łada :D? ASRock jest własnością Asusa i ich płyty są produkowane w fabrykach Asusa... Prosić, to sobie "możesz". Poza tym skąd możesz wiedzieć ile płyt padniętych jest ASRocka, a ile Gigabyte, skoro nie masz dostępu do takich danych?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

... a wypowiedział się ten, który był przeciwko Asrockowi...

W ogólnym rozrachunku nie jest za ani przeciw. Dla Asrocka jest pewna granica cenowa, której moim zdaniem nie powinno się przekraczać.

Inna sprawa, ze niektóre opinie są tutaj skrajnie nieobiektywne...

Argument jest taki, że płyta robi 500MHz na Q9550 i to pomimo tylko 4 faz, które są jednak chłodzone radiatorem. Drugim argumentem jest cena. Jak komuś zależy na RAID 0, to albo dopłaca do wersji -R, albo do DFI X38. Takie to trudne do pojęcia...?

Płyta robi 471Mhz, a nie 500Mhz.(wcześniej było: 'ale 500mhz czego?'-zmieniłem specjalnie dla Gi3r3k)

Co do faz to wszystko zależy od tego jak ostro kręcisz. Generalnie płyta szybciej zdechnie na ostrym OC przy małej ilości faz czy ich słabej jakości, a ów Asrock nie ma jakiś wypaśnych faz o czym doskonale wiesz.

Dobra, koniec OT, bo przecież autor bierze AMD.

Koniec Edytowane przez trymek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszystko się zgadza. Asrock jest własnością Asusa a Dacia własnością Renaulta. I w tym rzecz, że dobra firma, zakłada nową spółkę i pod jej nazwą ( nie swoją aby nie utracić prestiżu) prodkuje płyty na rynki drugiej kategorii, nie zapewniając serwisu i wsparcia lecz zapewnia tylko 2 letnią gwarancję. Ja osobiście życzę firmie Asrock jak najlepiej, niech produkuje bardzo dobre i tanie płytki, bo to zwiększa konkurencję. O jakości dzisiejszych płyt Asrocka powiemy coś sensowwnego za 2-3 lata (czyli po gwarancji). I jeśli będzie OK to może też kupię Asrocka, zwłaszcza że za 2-3 lata planuję wymianę sprzętu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miguel707, nie wiem co masz do Gigabyte, karty graficzne może robią trochę słabe ale ich płyty moim zdaniem są na poziomie co najmniej Asus`a. Miałem styczność z płytami GB i jakoś żadna nie sprawiała problemów, dobrze się na nich kręciło itp.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Patrząc z boku na zestawy tworzone przez Miguela707 można zauważyć okresy w których wyrażnie kieruje się w stronę takiego lub innego zestawu. Chyba już zapomniał jak polecał Gigabyte na G31 pisząc, że pomimo posiadaniu integry płyta dobrze się kręci itp. Teraz jest chwila zachwytu Asrockiem, może i zrobili dobrą tanią płytę pod Amd ale pod Intela w cenie tych płyt są inne dużo lepsze. A co do padania płyt Gigabyte to wcale jakoś szczególnie często im się to nie zdaża ale w razie czego mamy zawsze dobrą pomoc techniczną, a w serwis Asrocka i ich pomoc techniczną to ja jakoś nie wierzę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Muszą mieć ostatnie zdanie w dyskusji...

Ale 500mhz czego? Co do faz to wszystko zależy od tego jak ostro kręcisz. Generalnie płyta szybciej zdechnie na ostrym OC przy małej ilości faz czy ich słabej jakości, a ów Asrock nie ma jakiś wypaśnych faz o czym doskonale wiesz.

Takie pytanie świadczy o Twojej niewiedzy... FSB oczywiście!

Oczywiście, że płyta (a konkretniej sekcja zasilania) może mieć problemy przy 500MHz i Quadzie o napięciu ponad 1.4V. Jednak przy lepszej sztuce (czyli wymagającej mniej voltów do takich częstotliwości) płyta spokojnie wyrobi, a cena jest bardzo zachęcająca. Jak pisałem - jak komuś przeszkadza krótka gwarancja, czy brak RAID 0, dopłaca do DFI X38 lub innych płyt na P45, ale widzę nie możesz tego zrozumieć.

W TEJ CENIE (lub taniej) płyta nie ma alternatywy, co nie znaczy, że drożej nie ma czegoś lepszego...

Podobną sekcję zasilania mają Asrocki na AMD i jakoś nie ma problemów z podkręcaniem X4 do wysokich częstotliwości. Z serwisem jest taki problem, że jest w Tajwanie bodajże, więc realizacja gwarancji troszkę trwa - więcej negatywnych opinii nie znalazłem.

Patrząc z boku na zestawy tworzone przez Miguela707 można zauważyć okresy w których wyrażnie kieruje się w stronę takiego lub innego zestawu. Chyba już zapomniał jak polecał Gigabyte na G31 pisząc, że pomimo posiadaniu integry płyta dobrze się kręci itp.

Nie zapomniał:

To kiedyś tworzyłem zestawy coś na styl E5200 + P31 (czy nawet G31) + 2GB RAM i bardzo mocna karta i szczerze mówiąc z dzisiejszego punktu widzenia tamtych zestawów nie uznaję za najlepsze. Tam granica, co do reszty, niż GPU komponentów była przekroczona, ale więcej tego samego błędu nie popełnię.

[...] może i zrobili dobrą tanią płytę pod Amd ale pod Intela w cenie tych płyt są inne dużo lepsze.

Taa... Choćby Gigabyte EP45-DS3LR? Nie pogrążaj się...

@trymek

471MHz? Skąd takie informacje? Zerknij łaskawie na linka, który podałem wcześniej. Jest gdzieś jeszcze recenzja tej płyty, gdzie wyciąga ponad 500MHz na C2D.

Edytowane przez Gi3r3k

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Muszą mieć ostatnie zdanie w dyskusji...

Muszą, bo strasznie przeciagasz swoje posty :wink:

Takie pytanie świadczy o Twojej niewiedzy... FSB oczywiście!

Skończ proszę Gi3r3k prowadzic w ten sposób dyskuje, bo jest to co najmniej irytujące. Zapytałem 'czego', bo było info o fsb 471, a Ty ni gruchy ni z pietruchy wyskoczyłeś z fsb 500... I nie pisz tutaj o lepszych sztukach procków, bo to się tyczy każdej płyty.

Podobną sekcję zasilania mają Asrocki na AMD i jakoś nie ma problemów z podkręcaniem X4 do wysokich częstotliwości. Z serwisem jest taki problem, że jest w Tajwanie bodajże, więc realizacja gwarancji troszkę trwa - więcej negatywnych opinii nie znalazłem.

O problemach można poczytać i to w sporej ilości...

@trymek

471MHz? Skąd takie informacje? Zerknij łaskawie na linka, który podałem wcześniej. Jest gdzieś jeszcze recenzja tej płyty, gdzie wyciąga ponad 500MHz na C2D.

Czy Ty w tej chwili żartujesz? Dyskusja rozwodzi się o Quadach a Ty nagle wyskakujesz z Duo? P35-DS4 tez robi >500fsb na duo..

KONIEC I pozdrawiam Cię

Edytowane przez trymek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi