Skocz do zawartości
Milkman

Problem Z Podkręcaniem

Rekomendowane odpowiedzi

Witam ! Mam problem z podkręceniem, złożonego przeze mnie komputera.

Oto jego parametry :

Procek: AMD Phenom II X3 710 2.6GHz.

Grafa: Palit HD4850 Sonic Special Edition 512MB DDR5

Mobo: AsRock A780GXH

Pamięci: OCZ 4GB (2x2GB) PC800 CL5 SpecialOps

twardziel: Seagate 500GB 7200rpm 16MB cache SATAII Barracuda 7200.12

+ obudowa CoolerMaster Elite 334 z wiatraczkiem 12x12 , podłączona dodatkowo nagrywarka dvd oraz dysk seagate 320gb + sb x-fi gamer na 1 PCI.

system: Windows 7 Ultimate 32bit RC (wiem ,że lepszy byłby 64bitowy dla ramu ;p)

Mój Problem :

Kiedy chcę podkręcić procka w biosie (według instrukcji @Andrew777 więc raczej dobrze dobre parametry/napięcia) , to po zapisaniu ustawień komp nie chcę się uruchomić. Tzn wiatraczki chodzą, lecz obrazu nie ma(monitor się przełącza na tryb sleep? tak jakby nie był podłączony-świeci się pomarańczowa lampka która normalnie świeci się na zielono + nie ma obrazu).

Uruchamia się po 2krotnym włączeniu go zasilaniem. To samo się dzieję jak ustawiam automatyczne podkręcanie oraz jak próbowałem odblokować ACC.

Moje przemyślenia- co mogłem skopać (proszę się nie śmiać =) )

-źle nałożyłem pastę na procka ? (nie wiedziałem za bardzo ile jej nałożyć , więc nałożyłem bardzo mało- praktycznie to posmarowałem procka tak jak się maluję ścianę farbą. Mam wiatrak standardowy (boxowy lecz ze względu że musiałem kilkakrotnie zdejmować i wkładać procka to standardowa pasta co była nałożona się starła trochę to wyczyściłem ją i użyłem jakiejś srebrnej Titana - rozumiem że to może być jakiś sh1t). Powiem jeszcze że tej standardowej było znacznie więcej nałożonej niż tej titan co teraz nałożyłem. W idle mam ok ~45'C, po sprawdzeniu od razu po graniu ma 5x'C - nie widziałem, żeby przekraczało 60'C, temp na chipsecie ~40-50'C (wiatrak napieprza głośno - co mnie denerwuję lecz podobno to normalka)

- płyta główna spieprzona ? Trochę to byłoby dziwne że na normalnym taktowaniu dobrze działa a po OC nie bardzo. Hmmm...

w każdym razie jest to płyta główna po serwisie, gdyż jak składałem kompa zapomniałem tych kołków wsadzić między płytę główną a obudowę (proszę nie krzyczeć ;-O ) noi się spieprzyła, lecz na gwarancji naprawili mi ją. Oto co napisali w serwisie :

Uwagi: esc.pl: rysa na laminacie obok slotu karty graficznej, spalony układ przy wtyczce 24 pin na płycie

(płyta podobno była wysyłana do producenta , dostałem ją w starym opakowaniu więc nie wiem czy na reperowali czy dali nową.

-BIOS ?? nie spotkałem się, żeby ktoś pisał, że przez bios Asrock780gxh nie mógł podkręcić ale może coś przeoczyłem.

-Procek - Trafiłem na procek który nie chcę się podkręcić? coś się zrypało podczas zwarcia tamtego co poszła płyta główna?

Z góry dziękuję za podpowiedź/radę

Jakby co mogę kupić nowe chłodzenie+pastę(np tego pentagrama kurakao ;D ) , na płytę i procka też mam aktualnie kasę lecz to zdecydowanie odpada, gdyż nawet nie podkręcony sprzęt mnie póki co zadawala, aczkolwiek lepiej mieć OC niż nie mieć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. Czy jeśli wejdziesz do BIOSu, niczego nie zmienisz, jednak zapiszesz ustawienia, to odpala?

2. Może za dużo MHz w górę podbijasz? Jeśli komputer przestaje odpalać, to znaczy, że na ogół CPU / RAM nie wyrabia takiej częstotliwości przy aktualnym napięciu.

Zastanawiające może być dlaczego przy drugim podejściu odpala. Na wielu płytach(Nie wiem czy na tej) jest coś takiego jak przywrócenie ustawień w wypadku O.C Fail. To działa w ten sposób, że jak po zmianie ustawień, za którymś razem nie zaskoczy, to przywracają się ostatnie bootowalne ustawienia, albo resetuje się całkowicie pamięć CMOS.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. Czy jeśli wejdziesz do BIOSu, niczego nie zmienisz, jednak zapiszesz ustawienia, to odpala?

2. Może za dużo MHz w górę podbijasz? Jeśli komputer przestaje odpalać, to znaczy, że na ogół CPU / RAM nie wyrabia takiej częstotliwości przy aktualnym napięciu.

Zastanawiające może być dlaczego przy drugim podejściu odpala. Na wielu płytach(Nie wiem czy na tej) jest coś takiego jak przywrócenie ustawień w wypadku O.C Fail. To działa w ten sposób, że jak po zmianie ustawień, za którymś razem nie zaskoczy, to przywracają się ostatnie bootowalne ustawienia, albo resetuje się całkowicie pamięć CMOS.

1.zawsze po zresetowaniu biosu zapisuje ustawienia związane z bootowaniem(na 2gi dysk) więc zapisuję coś tam i odpala.

2.próbowałem na 3ghz według zaleceń/ustawień @Andrew777 albo automatyczne podkręcenie eZ OC(automatyczne w biosie) - czy jak to się zwie tylko na +5% i dalej jest problem

Pogadam jeszcze z @Andrew777 jak wrócę z pracy(bo już wychodzę) i może coś zaradzi ;) a jak nie to trudno

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zwarcie przez pastę Titan? a sprawdzić możez co było robione z płytą na karcie gwarancyjnej albo rozkręcając PC i wyjmując MOBO z budy i sprawdzać czy widać jakieś ślady. Ja jak oddawałem coś na serwis, to zaznaczałem markerem malutką kropkę na np. radiatorze i jak pisali że wymienili na nowe - to sprawdzałem czy to było zgodne z prawdą. Raz (!) naprawili mi, a powiedzieli że wymienili na nową (karta grafiki).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

po zaciętej walce @Andrew777 vs mój komp coś zaskoczyło.

Procek zaczął się podkręcać !! 3,4GHz i nie próbowaliśmy na razie więcej.

Dziwne natomiast jest to, że dopiero się kręci jak zmieniam taktowanie pamięci na 200(czyli najwolniejszą opcję). Zaktualizowaliśmy także bios do 1.2 dzięki czemu kompa nawet po nie dobrym ustawieniu w biosie nie muszę włączać 2x zasilaniem, teraz jak coś jest nie halo komp się uruchamia lecz lecą blue screeny :D i pierw wyświetlane jest odliczanie i jakiś napis ,,boot failure serval time" czy coś takiego.

Przy Orthosie procek rozgrzewa się do 71'C@3,4GHz , 69'C@3,2GHz.

Wspólnie zdecydowaliśmy, że będziemy kontynuować gdy zmienię chłodzenie ;) Wielkie brawa dla tego Pana@Andrew777

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

po zaciętej walce @Andrew777 vs mój komp coś zaskoczyło.

Procek zaczął się podkręcać !! 3,4GHz i nie próbowaliśmy na razie więcej.

Dziwne natomiast jest to, że dopiero się kręci jak zmieniam taktowanie pamięci na 200(czyli najwolniejszą opcję). Zaktualizowaliśmy także bios do 1.2 dzięki czemu kompa nawet po nie dobrym ustawieniu w biosie nie muszę włączać 2x zasilaniem, teraz jak coś jest nie halo komp się uruchamia lecz lecą blue screeny :D i pierw wyświetlane jest odliczanie i jakiś napis ,,boot failure serval time" czy coś takiego.

Przy Orthosie procek rozgrzewa się do 71'C@3,4GHz , 69'C@3,2GHz.

Wspólnie zdecydowaliśmy, że będziemy kontynuować gdy zmienię chłodzenie ;) Wielkie brawa dla tego Pana@Andrew777

Skoro kręci się tylko, jeśli dasz luz pamięciom, to chyba to one nie wyrabiały przecież.

OT Taka ciekawostka. Grą, która najbardziej rozgrzała mój procesor był... S.T.A.L.K.E.R: Cień Czarnobyla. :D Nie spodziewalibyście się chyba nie? :> Zwłaszcza przy tytułach typu GTA IV, Fallout 3, Mirror's Edge, które też ładnie grzały.

Edytowane przez KitKat

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

One chyba mają zalecany woltaż 2,0-2,2 V. To by wyjaśniało dlaczego się tak wcześnie blokowały. To aż 0,12 V różnicy. :)

Bij do 2,2 V spokojnie. Powyżej 2,2 V też można bez bólu, byle nie za wysoko. ;) Dadzą z siebie więcej MHz raczej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi