Skocz do zawartości
unknown88

Msi P35 Neo-f Problem Z Trzecim Bankiem Pamięci

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, złożyłem koledze taki komputer (oprócz grafiki):

E8200

Msi P35 Neo-F

2x1GB 800MHz GoodRam CL5.0

Topower SilentEZ 400W - Przy okazji się spytam nie działa w nim Wentylator... Komp chodził 1.5 h co prawda bez obciążenia ale nawet nie drgnął wentyl. Zasilacz ciepły ale nie parzył. Zasilacz posiada przycisk który powinien dowalić aby wentyl chodził 100% jednak też go to nie rusza.

7600GT

Czemu takie części bo nie dał dużo pieniędzy.

Więc tak teraz mój problem, złożyłem kompa zamontowałem ram w bankach 1 i 3 aby chodził w Dualu. Jednak po włączeniu kompa zwiecha w biosie. Wyłączam kompa próbuję zainstalować Windowsa jednak nawet nie doszło do napisu Dowolny klawisz spowoduje uruchomienie instalacji systemu... Czy jakoś tak. Więc wyłączyłem kompa chwila namysłu i wyjąłem ram z 3 banku. Komp ożył żadnych zwiech, zainstalowałem Windowsa. Wyłączyłem kompa i kolejna próba no i nic to samo, wlazłem do systemu i zwiecha. Wszedłem do biosu zwiecha, to mówie wezmę przetestuje ram memtestem86 jednak zwiesił się komp po 4 sekundach od włączenia memtest86. Wyjąłe kość z banku 3 i znowu wszystko ok. Więc zacząłem kombinować. Zostawiłem tylko kość w banku 3 i komp niby się włączył wentylatory się kręcą ale monitor się nie włącza... Po 3-4 razach włączania i wyłączania kompa monitor się włączył ale komp się zwiesił na logo płyty MSI.. Więc wyjąłem z banku 3 i pojedyńczą kość wkładałem w każdy bank 1, 2 i 4 i w każdych tych bankach działa poprawnie, żadnych zwiech. Wsadziłem teraz do banku 2 i 4 i ramy chodzą poprawnie w dualu. Poszczególne kości testowałem pojedyńczo po parę godzin memtestem86 żadnych błędów. Przetestowałem je także w gdy siedziały w bankach 2 i 4 jako dual także nic nie wykazało.

Żeby zaoszczędzić pytań to każdą kość z tych dwóch przetestowałem, na każdym banku i obie kości na banku numer 3 tak samo reagują jak wyżej opisałem.

Co to może być ? Płytę kupiłem używaną sprzedawca gwarantuje, że wszystko mu działało. Gwarantuje mi także zwrot pieniędzy jeśli mu ją odeślę. Kolega raczej i tak nie zapełni wszystkich banków nawet jeśli chciałby 4 gb to zakupi 2x2 GB ale co może być tego przyczyną ? Czy pojedyńczy bank może ulec zepsuciu ? Czy może z jakimś czasem pójść kolejny ?

Dzięki za odpowiedzi.

Edytowane przez unknown88

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tego co piszesz apropo płyty to ewidentnie walnięty bank. Niestety.

Co do zasilacza na chłopski rozum jeśli jest przycisk wymuszający pracę wentyla to powinień się on kręcić - takie jest moje zdanie.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi