Marcin_gps Opublikowano 10 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Lipca 2009 Heja, Potrzebuję porady. Mam do wydania jakieś 20-25k na kompa do pracy. Ma służyć m.in. do renderowania 3D, photoshopa, ale też do grania od czasu do czasu ;) Priorytet - maksymalna wydajność i bezkompromisowa cisza. Potrzebuję nawet takich bzdetów jak mysz, klawa czy podkładka - wszystko ma być da best, noo, może poza audio, bo tu będzie osobny motyw :P Myślałem nad jakimś quadem, a najlepiej dwoma quadami na jakiejś najlepszej płycie Asusa. Do tego z 16GB szybkiego ramu, 2x najlepsze SSD w Raid0 na instalki i system. Dane na zewnętrznych dyskach LaCie w Raid1. Największy problem mam z wyborem grafy, bo ma być i do renderowania, no i od wielkiego dzwona do odstresowania się przy jakiejś gierce. Tu liczę na różne propozycje. Obudowa ma być duża i estetyczna - pewnie coś SilverStone, LianLi ew. topowy Coolermaster. Zasiłka mocna, niezawodna i cicha - to samo z chłodzeniem - albo Thermalright albo jakiś Vappochill (?), o ile robią jeszcze takie rzeczy, dawno w temacie nie siedziałem. Napędów optycznych nie chcę. Sprzęt nie będzie kręcony, ma być bardzo wydajny bez kręcenia. Liczy się dla mnie stabilność i niezawodność. Monitor - najlepsza panorama 24 (najwięcej 26", bo nie mam miejsca w biurze na większy = nie mogę się dostatecznie oddalić od biurka). Z góry dzięki za pomoc, pozdrawiam Marcin PS To nie jest prowokacja. Staram się o środki unijne na rozpoczęcie działalności gospodarczej. (40k) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 10 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Lipca 2009 (edytowane) Ja może napiszę tylko w kwestii monitorów ... na skrzynkę by pozostało ~16 tys. NEC SpectraView 2690 (lag akceptowalny ... ogólnie chyba najlepszy monitor do pracy i zabawy w cenie do 8-9 tys. z kalibracją sprzętową), EIZO CG242W (model 241 miał spory 50 ms lag ... nie wiem jak 242). Edytowane 10 Lipca 2009 przez Kyle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin_gps Opublikowano 11 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2009 Dzieki Kyle za poradę. Monit na 100% wezmę właśnie taki. Skonsultowałem jeszcze z jednym gościem i potwierdził to samo. Do tego dokupię ten kalibrator, który mi poleciłeś i będzie git. Odnośnie samego kompa. Chyba znalazłem gotowe rozwiązanie - redBOXX z Vapochillem ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HeatheN Opublikowano 11 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2009 No w sumie przy takim budżecie Marcinie nie masz się co szczypać, sztuka złożyć coś dobrego przy ograniczonych funduszach, a tutaj żadnych kompromisów bierz najlepszy stuff i tyle;) Nie ma co doradzać:) A szczerze, także wziąłbym jakiegoś gotowca:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Asturas Opublikowano 11 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2009 Odnośnie samego kompa. Chyba znalazłem gotowe rozwiązanie - redBOXX z Vapochillem ;) Bardzo fajny, ale o ile się nie mylę nie pograsz sobie na nim. Ma profesjonalną kartę graficną, co przyda Ci się w programach graficznych, ale nienadającą się do grania --> NVIDIA Quadro® FX 5600 SDI Tyle, że jeśli szukasz kompa w oparciu o profesjonalną kartę graf. to zawsze się pojawi ten problem :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pietia(lania) Opublikowano 11 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2009 IMO raczej prof grafa bedzie zbedna z tego co kojarze Marcin nie bedzie sie bawi Cad'em czy tez w grafe 3d . Chociaz CUDA zawsze moze sie przydac moze zamiast tego gtx'a jakiegos ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość dominoko12 Opublikowano 11 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2009 To powinno starczeć http://www.allegro.pl/item681717095_rewela..._x_fi_500w.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bender83 Opublikowano 11 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2009 To powinno starczeć http://www.allegro.pl/item681717095_rewela..._x_fi_500w.html"z zasilaczem Tracer Highlander 500W PFC SILENT" nie no rewelacja po prostu :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mate76 Opublikowano 11 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2009 albo jakiś Vappochill (?) Asetek - ten od VapoChilla już się wyluzował. Teraz tylko jakieś zestawy na wodzie robią dla Corsaira m.in. Prometei też już nie ma. Został tylko OCZ Cryo-Z za $399.99 -> tutaj Można zapytać Extrememem - dystrybutora OCZ czy wiedzą coś na ten temat i mają zamiar sprowadzać? To coś może obsłużyć obciążenie 120W więc bez szaleństw. Moim zdaniem trzeba by było kogoś poprosić, aby to "poprawił". Tak czy inaczej proponuję wodę, bo FC do cichych nie należy a poza tym wodą możesz pociągnąć też grafikę, która obecnie wydziela więcej ciepła niż procesory. Co do procesora, to musisz spróbować (najlepiej na demie aplikacji której będziesz używał) czy wykorzystuje więcej rdzeni, bo może się okazać, że quad będzie na plaster i wystarczy dwurdzeniowy (o dwóch quadach nie wspominając). Można też wtedy sprawdzić czy korzysta do renderowania z GPU. Pozdrawiam, Mateusz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin_gps Opublikowano 12 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2009 No w sumie przy takim budżecie Marcinie nie masz się co szczypać, sztuka złożyć coś dobrego przy ograniczonych funduszach, a tutaj żadnych kompromisów bierz najlepszy stuff i tyle;) Nie ma co doradzać:) A szczerze, także wziąłbym jakiegoś gotowca:) Też tak myślę, tym bardziej, że łatwiej będzie wyrwać pieniądze na "dedykowane" urządzenie ;) Bardzo fajny, ale o ile się nie mylę nie pograsz sobie na nim. Ma profesjonalną kartę graficną, co przyda Ci się w programach graficznych, ale nienadającą się do grania --> NVIDIA Quadro® FX 5600 SDI Tyle, że jeśli szukasz kompa w oparciu o profesjonalną kartę graf. to zawsze się pojawi ten problem :) Wiesz, obok stoi PS3... Na kompie będę grał w stare tytuły - Q3, Richard Burns Rally, Morrowind. Do tego chyba quadro styknie, nawet w wysokich rozdziałkach. IMO raczej prof grafa bedzie zbedna z tego co kojarze Marcin nie bedzie sie bawi Cad'em czy tez w grafe 3d . Chociaz CUDA zawsze moze sie przydac moze zamiast tego gtx'a jakiegos ? Pietia, mendo jedna :P Nie mówiłem Ci, że uczę się intensywnie 3D? Hmm, no to już wiesz. Poza tym, zamierzam rozszerzyć ofertę o cloud computing, także grafa musi być pro/semi pro ;) Asetek - ten od VapoChilla już się wyluzował. Teraz tylko jakieś zestawy na wodzie robią dla Corsaira m.in. Prometei też już nie ma. Został tylko OCZ Cryo-Z za $399.99 -> tutaj Można zapytać Extrememem - dystrybutora OCZ czy wiedzą coś na ten temat i mają zamiar sprowadzać? To coś może obsłużyć obciążenie 120W więc bez szaleństw. Moim zdaniem trzeba by było kogoś poprosić, aby to "poprawił". Tak czy inaczej proponuję wodę, bo FC do cichych nie należy a poza tym wodą możesz pociągnąć też grafikę, która obecnie wydziela więcej ciepła niż procesory. Co do procesora, to musisz spróbować (najlepiej na demie aplikacji której będziesz używał) czy wykorzystuje więcej rdzeni, bo może się okazać, że quad będzie na plaster i wystarczy dwurdzeniowy (o dwóch quadach nie wspominając). Można też wtedy sprawdzić czy korzysta do renderowania z GPU. Pozdrawiam, Mateusz Dzięki wielkie! Szkoda, że dali sobie siana z tym Vapochillem. No nic, woda styknie ;) A komp ma być uniwersalny, więc nie będę się opierał na jednym oprogramowaniu i jego optymalizacji pod kątem wykorzystania wielu jajek. PS Potrzebuję jeszcze porady odnośnie tabletu. Podziękowania dla wszystkich za cenne rady! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin_gps Opublikowano 20 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2009 Ostatecznie wybrałem tak: - skrzynka i podstawowy soft - monit - NEC SpectraView 2690 (jak starczy kasy, to jeszcze spektrofotometr ColorMunki Design) - tablet - Wacom Intuos4 M - mycha - Razer Mamba - klawiatura - Logitech diNovo for Notebooks Skrzynka nie jest plombowana, więc w niedalekiej przyszłości 2xSSD w Raid0 i jakiś WD Studio 2TB w Raid1 na dane Macie jakąś lepszą propozycję? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
suslik Opublikowano 20 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2009 Dość opłacalny zestaw, gdybyś sam chciał go skladać to wiele byś nie zaoszczędził. Jest ok. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin_gps Opublikowano 20 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2009 Zgadza się. Now, in addition to those stellar performance numbers, BOXX detailed cost analysis reveals that, in terms of price, the 4850 Extreme also bests these same Apple, Dell, and HP systems. Extreme is priced nearly $2000 below Dell’s model, nearly $3000 below Apple, and $3400 below HP. Opracowany specjalnie pod tą stację roboczą, system chłodzenia cieczą od CoolIT. Ciekawe jak z wydajnością... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 20 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2009 A może jakaś platforma z 2x i7? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin_gps Opublikowano 20 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2009 niestety - nie starczy funduszy ;/ Ten BOXX 4850 Extreme jest najwydajniejszą stacją roboczą opartą o jeden proc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michrz Opublikowano 21 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2009 A 2x monitor? :) Przyjemnie się na dwóch pracuje, ale pewno koszt też nieakceptowalny Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin_gps Opublikowano 21 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2009 Ten NEC 26" w zupełności mi wystarczy, no i racja - funduszy brak ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toman Opublikowano 22 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2009 (edytowane) Gotowe rozwiązania są przyjemne, ale ja bym zastanawiał się jeszcze nad Skulltrial opartym na Intel D5400XS oraz Q Extreme. Zupełnie na oko oceniając wyjdzie znacznie taniej, a wydajność nie powinna być gorsza. Jedyny problem to znalezienie odpowiednich FB-Dimm. z Dysku 10000RPM bym zupełnie zrezygnował, w tej cenie lepiej wziąć cokolwiek innego 7200 i postawić raid. A docelowo oczywiście SSD. Edytowane 22 Lipca 2009 przez toman Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
panzar Opublikowano 22 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2009 (edytowane) jeśli intel ma zamiar tworzyć proce z ht na 771 to jak nabardziej jeśli nie to lepiej zostać przy jednoproceorowej konfiguracji. później wymieniasz proca i jest się do przodu z wydajnością. Edytowane 22 Lipca 2009 przez prznar1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szpachla2 Opublikowano 22 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2009 Gdyby zostało troche kase to możesz dokupić jeszcze jeden monitor, jakąś TN-ke 24 cale. Na ten lepszy przesuwasz sobie okno z programem graficznym, bo tam potrzebna jest jakość a TN-ki używasz jako obszar roboczy tzn. pulpit, winamp itd. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ilear Opublikowano 22 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2009 (edytowane) Ostatecznie wybrałem tak: - skrzynka i podstawowy soft - monit - NEC SpectraView 2690 (jak starczy kasy, to jeszcze spektrofotometr ColorMunki Design) - tablet - Wacom Intuos4 M - mycha - Razer Mamba - klawiatura - Logitech diNovo for Notebooks Skrzynka nie jest plombowana, więc w niedalekiej przyszłości 2xSSD w Raid0 i jakiś WD Studio 2TB w Raid1 na dane Macie jakąś lepszą propozycję? * w pierwszej kolejnosci kupuj SSD, to Ci da najwiekszego kopa przy pracy. * grafiki mozesz zawsze dwie kupic, jedna do grania druga do pracy. gtx275/radek 4890 to 800-850zl wiecej a nawet nowe tytuly za rok pochodza spokojnie na wysokich ustawieniach * macales diNovo? mi nie przypadla do gustu, alternatywa jest logitech illuminated - swietnie sie na niej pisze. * mimo wszystko bral bym 2 monitory. Jakis pasujacy wizualnie do tego NECa nawet moze byc mniejszy, ale zawsze 2 to nie jeden :) Komfort pracy wzrasta znacznie. * rozumiem ze i975 dlatego ze nie chcesz tracic czasu na krecenie. i920 jest o 1000$ tanszy, na ustawieniach auto podkrecisz i920 spokojnie do poziomu 975 a kase przeznaczyc mozesz na cos innego (bo widzialem sformuowanie "brak funduszy" przy 40k - troche to komicznie brzmi niesadzisz? ;) ) Na jakim etapie jestes w staraniu sie o te srodki? Ja czekalem 4 miesiace na kase z UP a to sie duzo szybciej dostaje, kolega na srodki z UE czekal prawie rok. Pytam, bo jesli dopiero skladasz wniosek/jestes w trakcie to ceny i podzespoly moga sie nieco zmienic do czasu otrzymania kasy :) Edytowane 22 Lipca 2009 przez ilear Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
psz3mo Opublikowano 22 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2009 Bardzo fajny, ale o ile się nie mylę nie pograsz sobie na nim. Ma profesjonalną kartę graficną, co przyda Ci się w programach graficznych, ale nienadającą się do grania --> NVIDIA Quadro® FX 5600 SDINiestety kolega się myli. Na Quadro można pograć bez większego problemu. Bazą do fx5600 jest 8800ultra, a do fx3800 najprawdopodobniej 9600gt, albo 8800gts 512. 2.5 roku temu miałem okazje testować laptopa z fx2500M (7900gtx), którego grafika była o ok 10% wydajniejsza w directx i 50-60% w openGL od swojej karty bazowej (zarówno w grach jak i w markach). To, że na Quadro nie da się grać to mit. /EOT @marcin jeśli nie chcesz schodzić do i920 to chociaż i950, 750$ za 260MHzów to sporo, a można kupić za to całkiem przyzwoite SSD. Imho 750GB 7200 + i950 + SSD. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
panzar Opublikowano 22 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2009 @marcin jeśli nie chcesz schodzić do i920 to chociaż i950, 750$ za 260MHzów to sporo, a można kupić za to całkiem przyzwoite SSD. Imho 750GB 7200 + i950 + SSD.i7 920 i i7 950 to jest prawie to samo, jedynie mnożnik ma się trochę większy w i7 950 zakup kompletnie nie opłacalny, wersje etreme mają natomiast podwyższone qpi co nawet w grach daje takiego boosta że i7 920 @4.0 zostaje w tyle przy standardowych taktach i7 975. albo i7 920 albo i7 975, 950 to kompletne nie porozumienie płacisz 2x za ledwo 400 mhz... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin_gps Opublikowano 23 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Lipca 2009 Gotowe rozwiązania są przyjemne, ale ja bym zastanawiał się jeszcze nad Skulltrial opartym na Intel D5400XS oraz Q Extreme. Zupełnie na oko oceniając wyjdzie znacznie taniej, a wydajność nie powinna być gorsza. Jedyny problem to znalezienie odpowiednich FB-Dimm. z Dysku 10000RPM bym zupełnie zrezygnował, w tej cenie lepiej wziąć cokolwiek innego 7200 i postawić raid. A docelowo oczywiście SSD. Spoko, ale oni nie mają SSD w ofercie, a muszę wybrać jakiś, bo oni na tym soft instalują (Win 7 Ultimate + soft Adobe). To rozwiązanie zintegrowane, więc musi być jakiś dysk. Najmniejszy VelociRaptor to IMHO rozsądny wybór póki co. * w pierwszej kolejnosci kupuj SSD, to Ci da najwiekszego kopa przy pracy. * grafiki mozesz zawsze dwie kupic, jedna do grania druga do pracy. gtx275/radek 4890 to 800-850zl wiecej a nawet nowe tytuly za rok pochodza spokojnie na wysokich ustawieniach * macales diNovo? mi nie przypadla do gustu, alternatywa jest logitech illuminated - swietnie sie na niej pisze. * mimo wszystko bral bym 2 monitory. Jakis pasujacy wizualnie do tego NECa nawet moze byc mniejszy, ale zawsze 2 to nie jeden :) Komfort pracy wzrasta znacznie. * rozumiem ze i975 dlatego ze nie chcesz tracic czasu na krecenie. i920 jest o 1000$ tanszy, na ustawieniach auto podkrecisz i920 spokojnie do poziomu 975 a kase przeznaczyc mozesz na cos innego (bo widzialem sformuowanie "brak funduszy" przy 40k - troche to komicznie brzmi niesadzisz? ;) ) Na jakim etapie jestes w staraniu sie o te srodki? Ja czekalem 4 miesiace na kase z UP a to sie duzo szybciej dostaje, kolega na srodki z UE czekal prawie rok. Pytam, bo jesli dopiero skladasz wniosek/jestes w trakcie to ceny i podzespoly moga sie nieco zmienic do czasu otrzymania kasy :) 2xSSD dokupię przy najbliższej okazji. Komp nieplombowany, więc luz. Monitory faktycznie fajnie mieć dwa, ale ja nawet nie będę miał na nie miejsca ;) Kręcić nie zamierzam, bo na chwilę obecną liczy się dla mnie przede wszystkim niezawodność. 4GHz Extreme na wodzie powinien chwilowo wystarczyć. Quadro 3800 do gier też starczy, bo pykam w starsze tytuły, a zanim wyjdzie D3, Starcraft 2 itd - pomyślę o zmianie na model wyżej. dzięki wszystkim za pomoc Środki z Unii mają być po miesiącu/dwóch. Początek sierpnia to tydzień szkoleń, potem mam czas na napisanie biznes planu, a pod koniec miesiąca komisja dokona wyboru najlepszych projektów. Mam kumpla, który zajmuje się pozyskiwaniem funduszy unijnych. Mówi, że w mojej sytuacji, musiałbym się postarać, żeby tych pieniędzy nie dostać... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...