Skocz do zawartości
Hubis

Złoto Jako Pasta Termoprzewodząca

Rekomendowane odpowiedzi

Oto trzeci z moich głupich pomysłów.

Po lewej stronie mój procek, po prawej złoto w bardzo ciekawej postaci:

Dołączona grafika

Złoto jest bardzo cienkie, można je rozsmarować na palcu:

Dołączona grafika

Nakładanie jakie wymyśliłem jest bardzo ciekawe - pochuchać na procesor i przyłożyć złoty papierek:

Dołączona grafika

Prawie wszystko wraca do normy:

Dołączona grafika

I słów parę o temperaturach:

Tania pasta:

Idle: 0# 44*C 1# 48*C

Stress: 73*C

Zuotoooo:

Idle: 0# 43*C 1# 47*C

Stress: Wzrasta ponad 74, dalej nie sprawdzam :).

Przypuszczam, że konsystencja złota nie pozwala na jego dokładne przyleganie, albo po prostu dałem go za mało. W najbliższym czasie nałże go kilkukrotnie więcej.

Mam jeszcze w planach rozetrzeć złoto z dobra pastą i porównać różnicę.

Czy w tej chwili ZM-STG1 jest najlepszą pastą do 30 zł? Chodzi mi o dużą ilość i "topowe" wyniki w chłodzeniu.

________________________________________________________________________________

PRZEWODNOŚĆ CIEPLNA METALI

Dołączona grafika

PRZEWODNOŚĆ CIEPLNA PAST TERMOPRZEWODZĄCYCH

.Coollaboratory Liquid Pro						 82 W/mKARCTIC SILVER 5									 9 W/mKArctic Cooling MX-1								8,2 W/mKIC Diamond 7 Carat								4,5 W/mKZalman ZM-STG1									4 W/mKScythe Thermal Elixer							2,89 W/mKPasta silikonowa H								0,79W/mK.
Edytowane przez Hubis

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tania pasta-sylikon? Wyniki nie są zachwycające,porównywalne do posmarowania procesora korektorem;)

Może próba wygrzania tego złota coś da? tak jak np clp w postaci "wkładek"? Musi poleżeć i się przytopić... Ale raczej chodzi o skład i sporą inżynierię chemiczną w tym przypadku, jakby to było takie proste to już by ktoś na to wpadł;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak tak, te dwa produkty z miejsca odrzuciłem. Pierwszy nie warty świeczki, a drugi cieżko schodzi i jeżeli się nie mylę wżera się w aluminium. Czyli z mojego box-a wiele by nie pozostało. Szukam złotego środka(gra słów :lol2:) i jeżeli się nie mylę to nim będzie ten zalman o którym wyżej napisałem. Chyba, że za tą samą cenę dostanę więcej AS5?

Edytowane przez Hubis

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Raczej rozchodzi się tu o przewodność cieplną samego złota .

Wynosi ona ~ 317 W/(m*K) , dla porównania miedź ma 401 W a srebro jeszcze więcej bo 429 W .

Wiec jest to mało opłacalne , cena złota jest dużo większa niż miedzi czy srebra .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Raczej rozchodzi się tu o przewodność cieplną samego złota .

Wynosi ona ~ 317 W/(m*K) , dla porównania miedź ma 401 W a srebro jeszcze więcej bo 429 W .

Wiec jest to mało opłacalne , cena złota jest dużo większa niż miedzi czy srebra .

Jest to w ogóle nie opłacalne chyba chciałeś napisać... Srebro i miedz lepiej przewodzą zarówno prąd jak i ciepło.

Złoto w elektronice stosowane jest tylko ze względu na brak jego utleniania.

Edytowane przez -=Qroń=-

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

z tego co widze jest to zloto sluzace do pozlacania. bardzo cienkie o grubosci ~0,5-1,0 µm. moim zdaniem powinienes uzyc go znacznie wiecej anizeli jedna warstwa. na moje oko z 5 to napewno i pozniej rozgrzewac procka. moze beda jakies efekty ale ... jest zloto jest i lans :P

Edytowane przez mobot

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Złoto w postaci folii tego nie zrobi...

tylko ze to zloto jest tak cienkie ze jak sam autor stwierdzil:

... można je rozsmarować na palcu

jak juz stwierdzilem zloto to ma 0,001 mm grubosci, mysle ze kilka takich platkow dalo by jakis efekty.

Edytowane przez mobot

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeszcze je trochę pomęczę na orthosie i wieczorkiem zdejmę ostrożnie chłodzenie - zrobię zdjęcie jak się zachowało pod wpływem nacisku + temperatury, oraz postaram się wymyślić jakąś skuteczną metodę, żeby nałożyć tak z 5 warstw bez grudek.

Strasznie ciężko się to tnie, do nożyczek przylega a wtedy to kaplica.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@ Toman

Pomyślałeś przez chwilę nad tym co napisałeś ?

Złoto ma temperaturę topnienia ponad 1 000 C , w domowych warunkach ciężko takie coś uzyskać - chyba że palnikiem do cięcia stali w jakim ceramicznym tyglu .

A wylanie tego na procesor to chyba nie muszę mówić czym się skończy .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ktoś tutaj postradał zmysły. Pasty termoprzewodzące są tworzone tak aby nie przewodziły prądu, ewentualnie przewodził śladowe, nieszkodliwe jego ilości. Złoto jest jednym z najlepszych, jak nie najlepszym przewodnikiem prądu. Niektóre kable mają pozłacane styki po to aby sygnał który przewodzą (sygnał w każdym kablu to prąd) nie był osłabiany za bardzo. Pomysł złotej pasty termoprzewodzącej jest... no domyślcie się sami jaki, bo nie chcę obrażać autora tematu.

Te wasze podniety złotą pastą termoprzewodzącą są śmiechu warte.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To było możliwe w epoce Athlonów XP, teraz mamy wszędzie IHSy, które umożliwiają stosowanie przewodzącej pasty (choć rdzeń nic od tego nie ucierpi, to bez IHSa pasta mogła by się dostać na różne ścieżki i inne elementy procesora). Przecież istnieją pasty jak Coollabolatory Liquid Pro, która sama w sobie jest stopem metali, więc doskonale przewodzi prąd.

Zamiast złota lepsze efekty dałoby srebro (lepiej przewodzi ciepło), ale i tak procesor nie przeżyłby tej gorącej kąpieli.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ktoś tutaj postradał zmysły. Pasty termoprzewodzące są tworzone tak aby nie przewodziły prądu, ewentualnie przewodził śladowe, nieszkodliwe jego ilości. Złoto jest jednym z najlepszych, jak nie najlepszym przewodnikiem prądu. Niektóre kable mają pozłacane styki po to aby sygnał który przewodzą (sygnał w każdym kablu to prąd) nie był osłabiany za bardzo. Pomysł złotej pasty termoprzewodzącej jest... no domyślcie się sami jaki, bo nie chcę obrażać autora tematu.

Pan chyba nigdy nie miał złotej pasty od Geila :) Ehh, to były czasy ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

miedz i srebro maja lepsza przewodnosc niz zloto, ale zloto ma jedna przewage NIE UTLENIA SIE:)

A AS5 to w 99% srebro i co ty na to filozofie?

Na drugi raz pomysl zanim napiszesz

Edytowane przez HeatheN

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tu chodzi o lans nie o świetną wydajność:D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi