Skocz do zawartości
pastel

Windows 7 | Windows Xp - Dual Boot

Rekomendowane odpowiedzi

Kiedy najpierw zainstaluję Win7, potem XP - znika przy boot'owaniu 7 - mam XP.

Jednak jeszcze niedawano, kiedy instalowałem wpierw XP, potem 7 - dual boot działał prawidłowo.

W tym 2. przypaku przestał działać po zmianie płyty głównej.

Dodam jeszcze, że przy instalacji WinXP, chcąc zainstalować go na partycji, na ktrej już jest jeden XP, instalator nie ostrzega, że jest już zainstalowany system, a na starym mobo ostrzegał.

Proszę o pomoc, bo mam już dość, a ten cały bcdedit.exe to straszne badziewie jest. :mur:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Więc może pomyśl o bootloaderze, przepis jak sobie radzić używając Boot-US jest np. tu http://www.frazpc.pl/b/237216/0/calosc

Skrót:

@Tajfun: ja robiłem to tak:

1. wydzieliłem drugą partycję podstawową z przeznaczeniem na Windows7.

2. Zainstalowałem BootUs, wybrałem opcję instalacji bootmanagera w MBR dysku.

3. w trakcie instalacji bootmanagera wybrałem partycję z XPekiem i nowo utworzoną partycję jako mające się pojawiać w bootmenu

4. w jednym z kolejnych kroków określasz sposób ukrywania partycji. Ja wybrałem "hide primary partitions automatically", co oznacza że w momencie startu XPeka bootmanager ukryje mi partycję z Win7, a przy starcie Win7 - ukryje mi partycję z XPekiem. Reszta partycji będzie widoczna dla obu systemów.

5. Restartuję komputer, bootmanagerowi każę wystartować z pustej partycji przeznaczonej dla Windows7. Oczywiście komputer zwisa, ale mam już ukrytą partycję z XPekiem i ustawioną jako aktywną partycję na Win7.

6. odpalam instalator Win7 z DVD, przeprowadzam standardową instalację na odpowiedniej partycji. Instalator widzi partycję z XPekiem, ale pod samą Windozą będzie niewidoczna, w menedżerze dysków będzie ją można najwyżej wykasować.

7. Instaluję pod Win7 BootUs i ponownie przeprowadzam procedurę opisaną w pkt. 3 i 4.

8. Voila! Mamy bootmanagera z wyborem Windows7 i WindowsXP, oba systemy są całkowicie niezależne od siebie i nie widzą siebie nawzajem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi