Skocz do zawartości
anulka2009

Ocz Platinum 1600mhz Ddr3

Rekomendowane odpowiedzi

Witam ! Składam platformę i7 i potrzebuję zakup pamięci 3x2GB . Proc podkręcony na 21x200 więc pamięci będą leciały na 1600MHz . Pamięci te przykuły moją uwagę ze względu na dobre opinie w recenzjach. Ponadto są stosunkowo tanie i mają niskie timingi 7-7-7-24 . Czy jest sens kupować coś innego , nie niosąc się z zamiarem podkręcania RAM-u ?? Czekam na Wasze opinie.

PS.

W podobnej cenie (~550zł) są też pamięci OCZ z serii REAPER , timingi te same tylko inny radiator (heatpipe). Są jeszcze jakieś różnice ?

Pozdr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Reapery będą lepsze, ponieważ mają lepsze chłodzenie, więc teoretycznie powinny lepiej się podkręcić i pójść na większym napięciu.

Teoretycznie. Tu masz testy pamięci DDRIII http://www.purepc.pl/pamieci/Przeglad_pamieci_DDR3?page=all i raczej po uzyskanych testach odradzają kupna OCZ Reaper a bardziej schylają się ku OCZ Platinum.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

corsair i mushkin

EDIT:

choć wg tego

skłaniałbym się ku zwykłym goodramom ;) zwłaszcza że to nasz Polski produkt ;) Edytowane przez prznar1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

osobiscie polcam Tobie Ocz Platinum 1600mhz poniewaz sa bardzo wydajne co do ceny maja niskie timingi ,uzywam je od kilku miesiecy z reszta sam zobacz w mojej sygnaturze na ile je wykrecilem - jeden minus to chlodzenie faktycznie mogly by miec lepsze ale przy ponad 1800MHz CL7-7-7-20 CR1 maja temp. w stresie 56 stopni tak jest umnie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

osobiscie polcam Tobie Ocz Platinum 1600mhz poniewaz sa bardzo wydajne co do ceny maja niskie timingi ,uzywam je od kilku miesiecy z reszta sam zobacz w mojej sygnaturze na ile je wykrecilem - jeden minus to chlodzenie faktycznie mogly by miec lepsze ale przy ponad 1800MHz CL7-7-7-20 CR1 maja temp. w stresie 56 stopni tak jest umnie :)

Ładny wynik zapodaj screna z Linxxa lub blenda ze 2h

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wybacz ale nie rozumiem jak to mam zrobic? jakich 8 probek po 400 w kazdym oknie czy mozesz mi jasniej wytlumaczyc bo niekapuje a chcialbym sprawdzic stabilnosc tak jak piszesz?

puscilem memtest ustawilem na 1024 i mam zero bledow sysytem sie nie zawiesza po 30 min a dalej wyłączyłem...

...a napiecie 1.9v

Edytowane przez CUBEGAME

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wybacz ale nie rozumiem jak to mam zrobic? jakich 8 probek po 400 w kazdym oknie czy mozesz mi jasniej wytlumaczyc bo niekapuje a chcialbym sprawdzic stabilnosc tak jak piszesz?

puscilem memtest ustawilem na 1024 i mam zero bledow sysytem sie nie zawiesza po 30 min a dalej wyłączyłem...

...a napiecie 1.9v

Zapodaj blenda 2h albo linxa 1h i będzie wiadomo czy jest stabilnie

lub hiper pi próbę 32m na 8 wątków

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzieki za to bo naprawde zawsze myslalem ze mam stabilny , nie wiedzialem ze mozna memtest uruchamiac kilkanasie razy :/ i sprawdzic 100% procka i prawie ramu tyle ,

jak narazie nie mialem zadngo zawisu systemu wiec zostawie tak poczekam az wyjda nowe gry i moze wtedy beda bluescreen bo jak narazie jest wszystko ok -jeszcze raz dzieki za to przynajmiej wiem na czy stoje:)

dopiero jak opnizylem timingi na CL8-8-8-24 uzyskalem 100% stabilnosc przy 1835MHz

Dołączona grafika

ps. Blue ty masz orginalnie 2000MHz czy je kreciles z ilu?

Edytowane przez CUBEGAME

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dlaczego? 24/7 mozesz jasniej bo nie bardzo kumam xd

tylko przy takim napieciu uzyskuje 100% stabilnosc mniejsze napiecie powoduje bledy

chlodzenie wodne przydalby sie ale narazie na to musze zaczekac :angry:

Edytowane przez CUBEGAME

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dlaczego? 24/7 mozesz jasniej bo nie bardzo kumam xd

tylko przy takim napieciu uzyskuje 100% stabilnosc mniejsze napiecie powoduje bledy

chlodzenie wodne przydalby sie ale narazie na to musze zaczekac :angry:

Jak będziesz miał pecha to spalisz kontroler w procu

inna sprawa że przy 1,65V to ramki takie sobie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

trzeba odpowiednio dobierać QPI i V pamieci aby różnica nie była większe niż 0.5v i wtedy nic sie nie stanie.

1.9v moim zdaniem 24/7 może być, powyżej 2v to już może jakies ryzyko jest. ale to jest moje zdanie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi