marcinboree Opublikowano 11 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2009 (edytowane) założyłem chłodzenie w takim zestawie: Scythe orochi + collabolatory liqid pro + 2 x scythe kama 120 (1200rpm) wyciąg w obudowie 2 X scytke kama (1000 rpm) wyciąg w tyle i z przodu i niestety chłodzenie nie powala wydajnością . a do obudowy już palca nie wcisne......(7 wiatraków po 120 mm ) Edytowane 25 Lipca 2009 przez marcinboree Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blasphemy Opublikowano 11 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2009 (edytowane) Może wpierw trochę poczytaj, a nie liczysz na gotowe? Rany, co za tupet. http://www.egielda.com.pl/?str=art&id=3426 (wszystkie c2d podkręca się tak samo, skoro jesteś "noobem" to i tak nie będziesz się bawił gtl-ami oraz innymi pomniejszymi parametrami więc ta wiedza spokojnie wystarczy). Gwarantuję, ze po 2-3 godzinach czytania (zakładając, że nie jesteś upośledzony) spokojnie podkręcisz swojego proca bez zawracania innym [gluteus maximus] i z ogromną satysfakcją. Ewentualnie potem napisz, z czym sobie nie radzisz. Edytowane 11 Lipca 2009 przez blasphemy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredek Opublikowano 11 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2009 Tam na egiełdzie masz jako tako przedstawione podstawy podkręcania. Przyswój sobie tą wiedzę, zacznij podkręcać. Jak będziesz mieć jakieś wątpliwości, coś Cię będzie irytować to napisz a postaramy się pomóc ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toman Opublikowano 11 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2009 Podpowiem tylko, że docelowo uderzaj w 9,5 x 420, pamięci 333:800. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blasphemy Opublikowano 13 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2009 To założyłeś w koncu to Orochi czy nie? Ten log ze speedfana zupełnie zbędny. 4GHz to nie wszystko, ale na początek to i tak dużo. Poza tym potencjał o/c zależy od konkretnej sztuki, ale 4.2-4.3 GHz na dobrym chłodzeniu na pewno da radę zrobić. Ściągnij i odpal cpu-z, w zakładce "SPD" zobaczysz, jakie ram ma domyślne napięcie. Do fsb ~430 przy dzielniku pamięci 1:1 najprawdopodobniej w ogóle nie będziesz musiał zmieniać napięcia ramu, jednak na wszelki wypadek podbij je o 0.2v (będzie na zapas). Co do napięcia na procesorze - ustaw 1.3v, przetestuj stabilność orthosem (2-3h przy priorytecie 9 powinno starczyć), jeśli będzie ok, obniż napięcie lub zwiększ fsb i znowu testuj. Nie przekraczaj w stresie na procku 70*. Zwiększ napięcie mostka północnego do 1.20v, wyłącz EIST i C1E, wyłącz Static Read Control. Mnożnik proca ustaw na sztywno na 9.5 i resztę ustawień zostaw na auto. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toman Opublikowano 14 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2009 aha i nie od razu Rzym zbudowano. Także nie zdziw się, że odpalenie sprzetu na takich parametrach skończy się niepowodzeniem. Proponuję zacząć niżej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matthaios84 Opublikowano 14 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2009 (edytowane) (...)Ściągnij i odpal cpu-z, w zakładce "SPD" zobaczysz, jakie ram ma domyślne napięcie(...) Zrobię mały OT. Czym się sugerować przy ustawianiu napięcia dla RAM'u ? Właśnie tą zakładką SPD czy tym co zaleca producent ? Już tłumaczę. Moje pamięci mają zapisane w SPD, że przy taktowaniu 800Mhz CL4 potrzebują 2.2V, natomiast producent na swojej stronie piszę o 2.1V. Jak to jest ? Kogo słuchać ? Edytowane 14 Lipca 2009 przez Matthaios84 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toman Opublikowano 14 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2009 Ustaw 2.1 i sprawdź to memtestem (DOS), jesli będą błędy, podnieś do 2.2V. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matthaios84 Opublikowano 14 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2009 Tak zrobiłem i tak są ustawione, memtest po całej nocy nie wywalił błędu, napięcie na 2,1V. Interesuje mnie jednak na przyszłość którym ustawieniom bardziej ufać, temu co kości mają zapisane w SPD czy informacji producenta. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blasphemy Opublikowano 14 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2009 SPD. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcinboree Opublikowano 18 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2009 jakie powinny buć dopuszczalne temperatury w stresie na orochi na C2D e8500 wie ktoś .....u nie chyba coś skopciłem skoro takie wysokie...SAUNA/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcinboree Opublikowano 20 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2009 (edytowane) To założyłeś w koncu to Orochi czy nie? Ten log ze speedfana zupełnie zbędny. 4GHz to nie wszystko, ale na początek to i tak dużo. Poza tym potencjał o/c zależy od konkretnej sztuki, ale 4.2-4.3 GHz na dobrym chłodzeniu na pewno da radę zrobić. Ściągnij i odpal cpu-z, w zakładce "SPD" zobaczysz, jakie ram ma domyślne napięcie. Do fsb ~430 przy dzielniku pamięci 1:1 najprawdopodobniej w ogóle nie będziesz musiał zmieniać napięcia ramu, jednak na wszelki wypadek podbij je o 0.2v (będzie na zapas). Co do napięcia na procesorze - ustaw 1.3v, przetestuj stabilność orthosem (2-3h przy priorytecie 9 powinno starczyć), jeśli będzie ok, obniż napięcie lub zwiększ fsb i znowu testuj. Nie przekraczaj w stresie na procku 70*. Zwiększ napięcie mostka północnego do 1.20v, wyłącz EIST i C1E, wyłącz Static Read Control. Mnożnik proca ustaw na sztywno na 9.5 i resztę ustawień zostaw na auto. MARCINBORE: CZEŚĆ założyłem orochi ale za pierwszym razem dałem za dużo pasty i efekt był słaby. teraz temperatura w IDLE to core #0 i 1 to 45 i 46 stopni raczej więcej Pasywnym nie osiągnę czekam na 2 wentyle Scythe kama z PfC dlatego też wstrzymujępracę nie kręceniem na raze czytam i się uczę . niestety nie wiem co robić po kolei w sumie to się strasznie boję ...bo troche mnir kosztował ten procek.kolegoa mówił żejakobniżę Vcore to mogę zepsuć procek i nie tylko.sam już nie wim ...nie mam na miejscu nikogo kto mi wytłumaczy a sięńęędzi śmiał....do serwisu mogę zanieść ale oni raczej nato krzywo patrzą ...i nie chcą odpowiadać ...nie dziwię się . jak poczytam jeszcze to zapukam z pytaniami dzięki pozdrawiam . aha i nie od razu Rzym zbudowano. Także nie zdziw się, że odpalenie sprzetu na takich parametrach skończy się niepowodzeniem. Proponuję zacząć niżej. nie no rozumiem ...ale na chcwilę obecną czekam jeszce na chodzenie bo w pasywie klega nie zalecał kręcić ...IDLE słab mi wypada...bo ponad 45 sopni czekam bo zamwiłem w komputroniku dwa kama scythe PFC...wówczas zobczę . dxięki pozdrawiam ..na razie czytam. mam nadzieje że się czegś nauczę . Edytowane 20 Lipca 2009 przez marcinboree Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toman Opublikowano 21 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2009 Chyha PWM, z PFC to mozesz kupić zasilacz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcinboree Opublikowano 21 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2009 TAK TAK ZAMOTAŁEM SIĘ POZDRAIWAM ... CHODZIŁO MI O AUTOMATYCZNĄ REGULACJĘ OBROTÓW - SYSTEM POMAGA PRZY "STRESIE" A CHA .POCZYTAŁEM RÓWNIEŻ "BO MUSIŁM W SUMIE " O OBUDOWACH JA MAM NOWEGO trendsonika - shinobi .....niestty jest odrobinę za mała do oroch ....to znaczy mieści się ale chcę kupić jaąś schludną czarną obudowę która by pomieściłąórochi w trybie "tower" czyli na stojaka " dlatego proszę ...jeśli słyszałe o jakiejś sprawdzonej z wietrzonymdachem tłem i przodem.... daj znać ! jak będę miał chwil wrzucę fotkę o co mi chodzi z tym orochi. mam ograniczony budżet do 300 zł. na razie myślę o : Gigabyte Aurora 3D VS XIGMATEK MIDGARD BLACK słyszałeś o kimś kto to ma z FORUMOWICZÓW ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rikki Opublikowano 21 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2009 Do 300PLN wybrałbym Anteca Three Hundred. Ładna i funkcjonalna. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 21 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2009 Lub CM 690. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcinboree Opublikowano 23 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Lipca 2009 he he he ...ja włąśnie licytuje aurorę .....ale wiesz ...nie to żebym był zachwycony ...poprostu duża jest i pomieści mi orochi na stojaka ...a na tym mi zależy. jak pojedzie powyżej 350 i nie zaśpię to ją kupię . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...