Skocz do zawartości
140NaKlate

Połączenie Lokalne - Problem Z Konfiguracją

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Wiem, że temat był wszędzie setki razy opisywany, ale za nic nie mogę sobie z tym poradzić. Sprawa wygląda tak: mam komputer stacjonarny i do niego bezpośrednio połączony laptop zwykłym kablem sieciowym (oczywiście grupa robocza taka sama, nazwy kompów unikatowe), mimo to komputery w ogóle się nie widzą w otoczeniu sieciowym. IP dla stacjonarnego ustawiłem ręcznie (192.168.0.1) a na laptopie automatyczne bo chcę na nim udostępnić internet od netii ze stacjonarnego. Komputer stacjonarny niby widzi dobrze połączenie lokalne, a na laptopie jest ograniczenie lub brak łączności... Kombinowałem już chyba wszystkie ustawienia i nadal to samo. O co może chodzić?

pozdrawiam,

Fr33Q

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Żeby otoczenie sieciowe działało prawidłowo potrzebny jest serwer WINS. Jeżeli takiego nie masz to na jednym z komputerów można wymusić, aby był "master broswer". Ponadto należy na obu komputerach utworzyć odpowiednio spreparowane pliki LMHOSTS + włączyć obsługę NetBIOS over TCP/IP.

Jak masz zaledwie kilka komputerów to lepiej olać Otoczenie Sieciowe i wchodzić na jeden czy drugi poprzez jego adres IP (a nie nazwę komputera) - \\192.168.0.X

Oczywiście należy również odblokować ruch po LAN - odpowiednio skonfigurować lub wyłączyć firewalle.

Edytowane przez PartyBOY

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Żeby otoczenie sieciowe działało prawidłowo potrzebny jest serwer WINS. Jeżeli takiego nie masz to na jednym z komputerów można wymusić, aby był "master broswer". Ponadto należy na obu komputerach utworzyć odpowiednio spreparowane pliki LMHOSTS + włączyć obsługę NetBIOS over TCP/IP.

Jak masz zaledwie kilka komputerów to lepiej olać Otoczenie Sieciowe i wchodzić na jeden czy drugi poprzez jego adres IP (a nie nazwę komputera) - \\192.168.0.X

Oczywiście należy również odblokować ruch po LAN - odpowiednio skonfigurować lub wyłączyć firewalle.

Dzięki, poradziłem sobie :D W rejestrze komputera stacjonarnego w kluczu HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\Services\Browser\Parameters ustawiłem parametr IsDomainMaster na TRUE a na laptopie na FALSE no i na razie śmiga :-P Sam bym na to nie wpadł, jeszcze raz dzięki :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bo jak pisałem w pierwszym poście, chcę na nim udostępnić internet od Netii z komputera stacjonarnego, a tam IP jest przydzielane automatycznie. W tym momencie ustawiłem IP ręcznie dla laptopa i komputery się widzą bez problemu, ale nie działa na nim internet.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aha, nie doczytałem...

a na laptopie automatyczne bo chcę na nim udostępnić internet od netii ze stacjonarnego.

Czytałem to zdanie kilka razy ale nie mogę załapać :wink:

Na czym masz internet? Laptop czy PC ? Modem usb ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie w tym momencie jest tak ustawione :wink: komputery się widzą, można wymieniać pliki ale na laptopie nie działa internet. A nie działa dlatego, że dla laptopa w połączeniu lokalnym trzeba ustawić automatyczne uzyskiwanie IP (chyba dlatego że Netia ma dynamiczne IP), ale znów gdy tak zrobię - wystąpi problem opisywany na samym początku... czyli w laptopie będzie ograniczenie lub brak łączności. Bladego pojęcia nie mam dlaczego tak się dzieje.... :sad:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Musisz kliknąć jeszcze na połączenie internetowe NETIA albo to lan w sumie już nie pamiętam.

Zaawansowane -> Zezwalaj innym użytkownikom na łączenie się.... Będziesz wiedział o co chodzi.

Edit: Widzę, że też jesteś nocnym markiem to Ci tak na szybko powiem jak to ja u siebie ustawiałem.

PC: Adres ip 192.168.1.1

Laptop: Adres ip 192.168.1.2

Pc: Maska podsieci:255.255.255.0

LapotP : to samo

Brama domyślna na laptopie: 192.168.1.1

laptop&pc: serwer dns: 192.168.1.1

I to co powiedziałem wcześniej - udstępniasz połączenie internetowe netia dla pozostałych użyszkodników w zakładce zaawansowane.

Edytowane przez Hubis

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Musisz kliknąć jeszcze na połączenie internetowe NETIA albo to lan w sumie już nie pamiętam.

Zaawansowane -> Zezwalaj innym użytkownikom na łączenie się.... Będziesz wiedział o co chodzi.

Edit: Widzę, że też jesteś nocnym markiem to Ci tak na szybko powiem jak to ja u siebie ustawiałem.

PC: Adres ip 192.168.1.1

Laptop: Adres ip 192.168.1.2

Pc: Maska podsieci:255.255.255.0

LapotP : to samo

Brama domyślna na laptopie: 192.168.1.1

laptop&pc: serwer dns: 192.168.1.1

I to co powiedziałem wcześniej - udstępniasz połączenie internetowe netia dla pozostałych użyszkodników w zakładce zaawansowane.

OK działa.. Dzięki! :D Wystarczyło ustawić bramę domyślną dla laptopa i serwer dns dla obu komputerów... Na razie jest dobrze, jak będę miał jeszcze z czymś problem to napiszę, pozdro :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No więc wystarczyło że laptop został uruchomiony ponownie i coś się pokaszaniło... Internet na laptopie był a teraz nie ma. Ja już naprawdę nie rozumiem o co chodzi... Any ideas??? :sad:

Kto i skąd ma to wiedzieć? Sprawdź czy jest połącznie skonfigurowane ręcznie, są przypisane dns, brama. Jakie ip jest na laptopie. Jeśli ip prawidłowe to czy pingi chodzą do stacjonarnego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra.

I ja się podepne:/

Dwa komputery.

Pierwszy (mój)

USB NETIA internet

Karta zintegrowana abit nf7-s

ustawione wszystko Niby jak należy:

NETIA: Udostępnij te połączenie itp.

w Ustawieniu sieciówki:

ip: 192.168.0.1

maska 255.255.255.0

w ustawieniach zaawansowanych jest: "włącz system NETbios"

zapory powyłączane

Drugi komp: sieciówka zintegrowana działa.

Ustawienia TCP/IP obojętnie czy:

192.168.0.2

maska taka jak w pierwszym kompie

brama 192.168.0.1

nie działa. Czasem widzi kompy w sieci (ale już wejść sie nie da), czasem nie widzi.

W drugim kompie już ustawiałem, żeby automatycznie szukało adresu, ale nic to nie dało. ustawiało sobie np. 192.168.0.100 lub podobne, ale też nie działa.

Nie wiem o co chodzi.

Pomóżcie, szukałem wszędzie, wszędzie coś jest napisane, ale nic konkretnego..

Aha, wcześniej działało. Reinstal systemów (na dwóch kompach) i nie działa.

Nazwy kompów unikatowe, ta sama grupa robocza.. nie wiem.. poddaje się, jednak jeszcze liczę na was, całą dzisiejszą niedziele się z tym trudnie.. zmarnowany czas:/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem ten sam problem - raz kompy się widziały a raz nie :D jakimś cudem (metodą prób i błędów...) udało mi się to ustawić i już działa normalnie. Spróbuj na obydwu kompach włączyć konto gościa. Jeśli nadal nie będzie działać to napisz, może jeszcze coś wykombinujemy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok. Konto gościa włączone (Panel Sterowania-->Konta Uzytkownikow). Niestety też Nie działa:/ (na obydwu kompach)

O tyle mam dobrze, że przyniosłem te kompy do mojego pokoju, więc co chwile nie musze biegać z pokoju do pokoju:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dla pewności wejdź jeszcze raz (na obu kompach) w Panel sterowania->narzędzia administracyjne->zasady zabezpieczeń lokalnych. Dalej rozwiń Zasady lokalne->opcje zabezpieczeń i sprawdź czy opcja "Konta: stan konta gościa" jest ustawiona na "Włączony". Na obydwu komputerach ustaw jeszcze preferowany serwer DNS na 198.168.0.1 i restart.

Ja mam tak ustawione i wszystko działa... internet i wymiana plików śmiga :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprawdzone, konto gościa jest włączone na obu.

Może inaczej, napiszę jeszcze raz dokładnie jak i co mam ustawione. Możesz porównać ze swoimi ustawieniami, byłbym wdzięczny.

KOMP nr.1 (udostępniający neta - mój)

Połaczenie lokalne -- Właściwości

Ogólne:

Klient Sieci MS Networks

Udostepnianie Plikow i Drukarek

Harmonogram pak. QoS

Protokol TCP/IP

--------------------->>>Właściwości TCP/IP

Adres ip: 192.168.0.1

Maska Podsieci: 255.255.255.0

Brama Domyślna: Puste

Prefer DNS: 192.168.0.1

Alternatywny: Puste

----------------------->Zaawansowane:

WINS tutaj mam na "Domyślne" - aczkolwiek miałem ustawione na "Włącz NetBIOS przez TCP/IP", tez nie działało, to zmieniłem na domyslne i tez kupa:)

Wiecej w zaawansowanych nie grzebałem.

Lecimy dalej: Uwierzytelnianie

Wlacz uwierzytelnianie metoda IEEE 802.1x

Typ protokolu EAP: Karta inteligentna lub inny cert. (Zaznaczone)

Uwierzytelnij jako komp, gdy info o kompie sa dostepne (to mam zaznaczone)

i nizej Uwierzytelnij jako goscia.... (odznaczone)

DRUGI KOMP:

Wszystko to samo tylko w TCP/IP jest inaczej:

--------------------->>>Właściwości TCP/IP

Adres ip: 192.168.0.2

Maska Podsieci: 255.255.255.0

Brama Domyślna: 192.168.0.1

Prefer DNS: 192.168.0.1

Alternatywny: Puste

i niestety:/ Nie działa.. czasem widzi kompy czasem nie, ale jak widzi wejsc nie da rady

edit:

Lece do pracy na chwile, za jakas godzinke dwie bede, to dalej bede walczyl. Przy okazji kabel sprawdze czy czasem sie "sam" nie zepsuł:)

Edytowane przez peseq

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zaznacz opcję "uwierzytelnij jako gościa" (najlepiej na obu kompach). Tutaj dziwna sprawa, bo na moim komputerze (tym który udostępnia internet) we właściwościach połączenia lokalnego brakuje zakładki Uwierzytelnianie.. a na drugim komputerze jest... :D

Listę serwerów WINS mam pustą na obu kompach, nie wiem jak u ciebie.

Powiedz jeszcze, czy w ogóle działa połączenie lokalne, czy jest ograniczenie lub brak łączności?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie pingowało. (ale nie było "brak łączności") Wszystko wyglądało OK, tylko coś cieżko mu było się połaczyć.

Powód, karta sieciowa zintegrowana na kompie nr.2

Wsadziłem REALTEKA zwykłego i działa! Od razu i bez kłopotów.

Dzięki za rady, na bank się przydadzą:)

Nie wiedziałem, że karta sieciowa może się uwalić tak, że niby jest połączenie, a nie chce przesyłać danych.

Dzieki raz jeszcze.

Bym sprawdził karte juz wczoraj, ale nie mialem skad wziąć. Dzisiaj z pracy pozyczylem.. :)

Edytowane przez peseq

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi