Skocz do zawartości
ignas

Amd Athlon 64 X2 7850 Black Edition

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

jaka płytkę i pamięć dobrać do tego procka aby dawała radę przy kręceniu? Wiem, że za tą cenę cudów nie będzie ale będę wdzięczny za propozycje dobrego sprzętu z przedziału cenowego ~ 250zł. Do całości potrzebuję w miarę ok pamięci ~ 130zł (2 x 1 GB dual).

Co sądzicie o takich opcjach:

płytki:

• Biostar TA780G M2+ HEAT PIPE Edition
  • Gigabyte GA-M720-US3
  • Asrock A780GMH/128M
pamięci:

• Pamięć DDR2 Patriot 2GB PC1066 2x1GB CL5 EP [PDC22G8500ELK]
  • Pamięć DDR2 OCZ 2GB PC800 2x1GB CL4 PE [OCZ2P8002GK]
  • Pamięć DDR2 Patriot 2GB PC1066 2x1GB CL5VS [PVS22G8500ELK]
  • Pamięć DDR2 OCZ 2GB PC800 2x1GB Reaper CL4 [OCZ2RPR8002GK]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ramy kup w 1 kości, bo łatwiej rozbudować.

Płyta a780gxh, do oc będzie w miarę dobra.

Kup athlona II x2 245. Nie grzeję się tak jak 7850+ i na box kręci się na ~3.5GHz.

Ramy mogą być Goodram pro 1066MHz.

Mój po zabawie z acc kręci się na 3.3GHz na 1.45V.

Edytowane przez andrew777

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fakt, teraz trochę się rozejrzałem i raczej zdecyduje się na Athlona II x2 245. Tylko myślę jakie pamięci by tu wrzucić bo Goodram Pro to trochę wysoka cena. Może coś tańszego z OCZ albo Patriot ? Będzie odczuwalna różnica pomiędzy dualem 2x1 a jedną kością 2Gb ? Co do płytki to póki co najbardziej sensowna wydaje mi się asrock, ale jaak chciałbym pojść w kierunku płytek gigabyte to jaki model brać ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najlepszy wyborem bedzie A780GXH/128M a co do pamięci to 2x1 bedą troche szybciej chodzily niz 1 kostka 2 gb ale lepiej wes 1 kosc 2 gb bo potem rozbudujesz to do 4 gb wiec zbieraj na ramy a tak to kup dobra kostke 2gb

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za dotychczasowe rady. Zdecydowałem się na AMD Athlon II X2 245 BOX i płytkę Asrock A780GXH/128M, do całości takie pamięci:

Dołączona grafika

Pamięć DDR2 Patriot 2GB PC1066 2x1GB CL5VS

albo

Dołączona grafika

Pamięć DDR2 OCZ 2GB PC1066 2x1GB Reaper CL5

Ewentualnie zakupie w jednej kości 2Gb ale w ofercie sklepu niestety nie ma. Chyba, że polecacie jakieś inne pamięci z tego przedziału cenowego? Do całości będzie grafika Sapphire Radeon HD4650 512MB DDR3 128bit PCI-E (11140-15-20R) albo ASUS GEFORCE 9500GT 512MB DDR3 GLC OC2 bo budżet tego zestawu na więcej nie pozwala - chyba, że lepiej wziąć coś innego w tej cenie ??

Na koniec mam takie pytanie, czy opłaca pakować się w coś takiego: ASROCK M3A780GXH/128M + 2Gb ddr3 1333MHz goodrama w 1 kości ~122zł czy lepiej pozostać przy tym co jest bo to niepotrzebny wydatek ?

Z góry dzięki za wyczerpującą odpowiedz

Edytowane przez ignas

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi