Szawel Opublikowano 13 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2009 (edytowane) Anno 1404, Dawn of Discowery Related Designs • Ubisoft • Ubisoft kategoria: strategiczne - ekonomiczna data premiery świat: 25 czerwca 2009 data wydania PL: 03 lipca 2009 Kolejna odsłona popularnej serii strategii ekonomicznych. Tym razem akcja osadzona jest w XV wieku, a zabawa koncentruje się na ukazaniu świata Orientu. Gracz zajmuje się między innymi zakładaniem nowych kolonii. Anno 1404 jest czwartą odsłoną popularnej serii strategii ekonomicznych. Akcja opisywanej produkcji przenosi gracza w czasy Średniowiecza (XV wiek), koncentrując się na przedstawieniu orientalnego świata. W trakcie zabawy przejmuje się kontrolę nad grupą kolonistów, którym udało się dotrzeć do wschodnich wybrzeży Azji. Właściwa rozgrywka ceciach!e się zbliżonym przebiegiem do poprzednich tytułów z serii Anno. Zabawę zazwyczaj rozpoczyna się na pokładzie statku, a gracz musi zdecydować się na założenie osady na jednej z kilku dostępnych wysp. Kluczem do sukcesu jest dbanie o stały rozwój kolonii, dzięki czemu z czasem przekształcają się one z niewielkich wiosek w tętniące życiem metropolie. Model ekonomiczny oparto na mechanizmach doskonale znanych miłośnikom serii. Gracz zajmuje się między innymi spełnianiem żądań kolonistów, tworzeniem prawidłowych łańcuchów produkcyjnych, zaspokajaniem popytu na określone towary czy handlowaniem wytworzonymi dobrami. Równolegle należy dbać o stan posiadanych funduszy, choćby poprzez regulowanie nakładanych na mieszkańców podatków. W grze nie brakuje działań o charakterze dyplomatycznym. Utrzymywanie przyjaznych kontaktów z mieszkańcami nieznanego świata otwiera drogę do pozyskiwania orientalnych towarów, takich jak kawa czy dywany. Istotną nowością w Anno 1404 jest także obecność wpływowych sułtanów. Można dążyć do zwrócenia na siebie ich uwagi, chociażby poprzez stawianie efektownych monumentów. Do dyspozycji gracza oddano kilka różnych trybów zabawy, wśród których nie zabrakło fabularnej kampanii singleplayer. Nowością jest natomiast tryb sandbox. Gracz nie musi się w tym przypadku martwić się o konieczność sprostania odgórnie stawianym celom, mogąc skupić się wyłącznie na rozwoju kolonii. W miarę kolejnych postępów pozyskuje się różnego rodzaju nagrody. Przewidziano też opcję przesyłania swoich osiągnięć innym użytkownikom. Anno 1404 działa na zupełnie nowym silniku graficznym, oferując jeszcze więcej atrakcji wizualnych. Zmagania prowadzone są teraz na bardziej obszernych planszach, dając graczowi większe pole do działania. Na uwagę zasługuje też możliwość ingerencji w wygląd pojedynczych budynków. W przeciwieństwie do poprzednich gier z serii Anno, gdzie stawiane obiekty automatycznie pojawiały się na wyspie, tutaj można przyglądać się procesowi ich konstruowania. Lista drobnych usprawnień obejmuje między innymi symulowanie powiewania obiektów na wietrze czy bardziej realistycznie wykonaną wodę. Źródło Poglądowe wideo Wywiad + gameplay Edytowane 22 Lipca 2009 przez Szawel Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szpachla2 Opublikowano 13 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2009 (edytowane) ... no właśnie, grał ktoś? Jakie wrażenia? Edytowane 13 Lipca 2009 przez szpachla2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EXO3 Opublikowano 13 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2009 a jest już? ta gra jest jak ufo :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szawel Opublikowano 13 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2009 Sklep: http://sklep.cenega.pl/index.php?action=pr...r=941&sub=3 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stranded Opublikowano 14 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2009 Ja sobie gram troche w demko od wczoraj, zarzuce jakieś screeny potem ;P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szozi Opublikowano 14 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2009 Da się jakoś przedłużyć demko? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stranded Opublikowano 14 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2009 (edytowane) Chyba niebardzo, trochę pograłem, nawet fajne jak ktoś nie ma co robić totalnie ;D Generalnie fajnie to chodzi, tak w około 35 FPS all max na moim sprzęcie. Ale szczerze to jakoś mnie nie przekonuje demko, chociaż pograłem w nie parę godzin. Edytowane 14 Lipca 2009 przez stranded Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZIBI_PL Opublikowano 14 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2009 w poprzednia czesc gralem z kumple raz od 20 do 4 rano na lanie ;] (a na 5.45 do pracy :D) mam nadzieję że i przy tej części będę się swietnie bawił :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EXO3 Opublikowano 14 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2009 Mam nadzieję, że na moim kompie będzie to jako tako chodziło i wyglądało :) Na screenach by stranded wygląda to lepiej niż dobrze IMO :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZIBI_PL Opublikowano 14 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2009 faktycznie grafika jest rewelacyjna :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NeonPPC Opublikowano 14 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2009 na x2 2,8ghz i 86gt chodzi bardzo cienko wiec nie spodziewajcie sie cudów Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZIBI_PL Opublikowano 15 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2009 lipa ;/ to mnie pocieszyles :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stranded Opublikowano 15 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2009 (edytowane) Ale nie odpalałem tego z AA (w opcjach go nawet nie ma, pewnie trzeba wymusić w sterownikach) także pewnie wtedy miałbym jakieś 15FPS ;) Ale gra wygląda przyjemnie, nawet na maksymalnym oddaleniu. Tu jeszcze parę: Edytowane 15 Lipca 2009 przez stranded Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szawel Opublikowano 20 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2009 To ja gram na low na laptopie z X3100, a wy marudzicie. To RTS jest, a nie jakiś FPS. ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
costi Opublikowano 20 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2009 Szawel - jak to chodzi i w jakiej rozdzialce? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szawel Opublikowano 20 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2009 1280x800 wszystko low... ale da się grać. Przecież to nie grafika jest najważniejsza w RTS. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szpachla2 Opublikowano 20 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2009 A ja pykam kampanie. Jak na razie druga misja więc nie wiele moge powiedzieć ale zapowiada sie całkiem fajnie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Neo_x Opublikowano 20 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2009 Dodam swoje 2 grosze... ogolnie nie lubie tego typu gier... ale ostatnio przeszly mi roznego rodzaju sciganki i strzelanki wiec zainstalowalem Anno. Gra mnie pozytywnie zaskoczyla. Co prawda totalne low detal 1024x768 i plynnie bez zaciec. Jedyne co mnie drazni to ze mam np zloze zelaza (czy cos takiego).. probuje postawic na niej kopalnie i nie bardzo moge. Nie jestem wprawiony w takie gry wiec nie bijcie ;) Ogolnie pogralem w to ze 2 h... a widac ze gra potrafi wciagnac na dluugieee godziinyyy bo minelo to jak chwila... dlatego boje sie jej na dluzej odpalic ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bagienny Opublikowano 20 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2009 Cholerka, gierka wciąga jak bagno :o Jedyne Anno w które grałem to było 1602, ale to było dawno i niewiele pamiętam ;) Grafika jest prze-śli-czna. Piękna woda, bardzo ładne budynki i okręty, masa cieszących oko animacji (dwóch gości okładających się po mordach w wolnej chwili, publiczne egzekucje w więzieniu, przygotowywanie jabola ;)). Ciągi technologiczne są trochę długie, podobnie jak zbieranie surowców - na spokojnej mapie lepiej sobie ustawić wszystko, zająć się czymś innym i później wrócić, kiedy już się te wszystkie surowce nazbierają. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szpachla2 Opublikowano 20 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2009 @ neo x z tego co wiem to złoża żelaza są w górach, i stawia sie na nich kopalnie. Jeżeli nie możesz postawić kopalni to może nie masz wystarczającej liczby surowców...? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
feluś Opublikowano 20 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2009 (edytowane) Cześć, czy to jest jedna z tych gier , że jak nie będę mięć rudy żelaza, nie zrobię wina arystokracji to absolutnie utknę w miejscu i cały rozwój się zatrzyma? Np muszę zdobyć tytoń bo społeczeństwo się domaga a jak oleję to społeczeństwo to mam przesrane i nie da rady iść do przodu? Czyli jestem ograniczony jakimiś wymogami i do póki ich nie spełnię nie mogę advancować z progresem? Edytowane 20 Lipca 2009 przez feluś Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szawel Opublikowano 21 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2009 Dokładnie. Bez przypraw nie pojawią Ci się patrycjusze i stoisz w miejscu. Trzeba nieźle kombinować żeby wszystko grało. Bardzo pomocne są morskie szlaki handlowe. Jedna z najlepiej rozbudowanych ekonomicznie RTS. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bagienny Opublikowano 21 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2009 Przyprawy to akurat prawie zawsze można od Orientu kupić, przynajmniej na początku. Tylko strasznie dużo tego zaopatrzenia potrzebują - u mnie, przy niezbyt rozbudowanym mieście cała jedna wyspa jest zajęta przez zboże, zioła, piekarnie i browary. Cała wyspa skupia się na produkcji chleba i piwa, a w miejskim magazynie tych wiktuałów i tak braktycznie zawsze brakuje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Outlander Opublikowano 21 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2009 Z tego co czytałem to jest tryb sandbox w którym nie trzeba się przejmować żadnymi ograniczeniami ale że jeszcze nie grałem to nie gwarantuje że to prawda. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szpachla2 Opublikowano 21 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2009 Nie ma multi? Trochę lipa... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wistler Opublikowano 22 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2009 Próbowałem znaleźć opcję wymiany klejnotów, ale nie znalazłem. Ktoś wie co i jak? :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bagienny Opublikowano 22 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2009 Wymiany? A co jest nie tak z twoimi klejnotami? :> Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hubis Opublikowano 22 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2009 (edytowane) ROTFL Najpierw demko potem najprawdopodobniej kupuje ;). Szkoda, że przy 9800gt jest 35 fps. Ja mam 9600gt. Przy jakiej rozdzielczości te 35 fps? Edit: Może słaby test ale zawsze http://www.guru3d.com/article/anno-1404-vg...rmance-review/7 Edytowane 22 Lipca 2009 przez Hubis Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EXO3 Opublikowano 23 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Lipca 2009 Wymiany? A co jest nie tak z twoimi klejnotami? :> :lol2: fajnie to zabrzmiało [; Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bagienny Opublikowano 23 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Lipca 2009 (edytowane) ROTFL Najpierw demko potem najprawdopodobniej kupuje ;). Szkoda, że przy 9800gt jest 35 fps. Ja mam 9600gt. Przy jakiej rozdzielczości te 35 fps? Edit: Może słaby test ale zawsze http://www.guru3d.com/article/anno-1404-vg...rmance-review/7 Nie masz się co martwić, na laptopie z Mobility Radeonem HD4670 spokojnie można pograć na średnio-wysokich (w sumie z wysokich to mam tylko wodę. tego sobie darować nie mogłem). Na 9800M GS (odpowiednik 9600 GT) było podobnie ;) edit: wszystko w 1680x1050 Edytowane 23 Lipca 2009 przez bagienny Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...