Szymon Opublikowano 3 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2003 Dwie sprawy. Pierwsza to po zainstalowaniu xfree86, a wzsystki poszlo ok. Uruchamia mi sie linux a poetm jest ekran logowanai z tym ze od arzu na pcozatku mam na dole w praweym rogu mala konsole (taka jak po uruchomieniu w fail safe). Po zalogowaniu moge sobie ustawic konsole w dowolnym miejscu . No i tyle, okienka maja taki zielony pasek u gory. Uruchamiaja mi sie X`y ale bez zadnerj nakladki. Po wpisaniu w konsoli STARTKDE, kde sie uruchanmia no z tym ze kazde okienko znowu ma atkie zielone cos u gory i nie bardzo da sie cos ztrobic :]. To pierwzsa sprawa... drgua mysle banalna :) ale przejzalenm pare ksiazek i za cholere nie potrafilem znalezc odpowiedzi. Jak wyjsc z X`ów do konsoli podczas pracy? zeby uruchomic x`y to wpisuje startx a co zrobic zeby je zamknac? Jak zamykam proces X to robi mi restart x`ow. Bede wdzieczny za odp :) dzieki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spicum Opublikowano 3 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2003 wyjscie z X na ogol wystarcza left_ctr+left_alt+backspace. albo przejscie do konsoli txt bez wylaczania X left_ctr+left_alt+Fx x = numerek konsoli. (powrot przy defaultowej konfiguracji - czyli X na konsoli 13) Right_Alt+F1 ps po co ci KDE ?? - jest tyle przyjemniejszych X`ow - i z 10 x mniej pamieciorzernych :twisted: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymon Opublikowano 3 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2003 to pierwsze :) to jest RESET X`ów. DRugie to przelaczenie, X`y jako proces sa nadal aktywne. Prosze jezeil mozezs polec mi cos :) bo nie za barzdo jestem obeznany w tym temacie :). Wole KDE niz GNOME`a :). A jak ejst z bibliotekami i kompatybilnmoscia programow, pod innymi X`ami? Bo niektore dziajala chyba tylko pod KDE np. czy tak? np. KADU :] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spicum Opublikowano 4 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2003 Sam mam Window Makera(kilkadziesiat MB) i tu podane opcje dziaja tak jak napisalem :) poza gnomem(kilkaset MB) i KDE(kilkaset MB) istnieje spora ilosc managerow X`ow - tylko nie sa domyslnie instalowane (Window Maker, Blackbox, Icewm, Fluxbox ...). Szczerze mowiac nie przypadly mi do gustu progsy typu Kgadu (akurat GG ma w cholere wersji niezaleznych od X managerow) i inne K... (w szczegolnosci denerwujace sa Koffice i Konqueror - a sa Openoffice i chocby opera :) ). Przyznaj sie jakich programow z KDE uzywasz (z serii K...) i czy nie warto zmienic managera na lzejszego - (u mnie WM odpala sie do 5 sec, a KDE3.0 kolo 45 sec :( ) Co do kompatybilnosci to nie wiem - nigdy nie tesknilem za programikami z serri K.... Z kolei wszelkie biblioteki sa oczywiscie kompatybilne (z dokladnoscia do wymyslow danego Managera potzrebnego tylko na jego potrzeby). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tronic Opublikowano 4 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2003 Jesli chcesz zamknac X'y to jako root w konsoli wpisz "/sbin/init 3" Powinno zadzialac, ja tego uzylem zeby zainstalowac sterowniki nvidii... A jak bedziesz chcial uruchomic X'y spowrotem to wpisz "/sbin/init 5" oczywiscie jako root :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymon Opublikowano 4 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2003 tronic, sprobuje jak tylko wroce do domu :]. Nastepnie, pozostraje mi kwiestia tych moich okienek. Chyba nie obejdzie sie bez przeinstalowania calego [brzydkie określenie na linuksa]a :]. Z tego co wywnioskowalem to uruchamia mi sie WDM or sumthin like that. Z reszta sam nie wiem :-(. na KDE tak bardzo nie narzekam. Denerwujemnie to ze po reinstalacji mam znowu XFree86 4.2.0 :]. a chcialem sobie takie fajne ikonki nagrac hehe :] ale one dzialaja tylko pod 4.3.0. W zasadzie to warto byloby rowniez wspomniec ze mam red hata 7.3 i nie chce zadnego innego :] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
artist Opublikowano 4 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2003 nie bardzo wiem o co Ci chodzi z tym zielonym ;) ale moze to pomoze ups ale rym :) cd ~/ echo "exec startkde" >> .xinitrc wiadomo co to robi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bigfan Opublikowano 4 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2003 Z ta reinstalacja [brzydkie określenie na linuksa]a to chyba zart ;-) To inny system i inna filozofia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...