Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Zastanawiam się nad zakupieniem którejś z tych dwóch kart dźwiękowych, ale nie jestem pewien którą wybrać. Miałem przez jakiś czas do obsłuchania gamera i bardzo mi się spodobał jego dźwięk w grach, jednak dźwięk jaki dawał podczas odtwarzania muzyki różnie mnie zadowalał, a w niektórych utworach wogóle mnie nie zadowalał. Czy jest duża różnica pomiędzy tymi dwiema kartami? Jaka jest pomiędzy nimi różnica w odtwarzaniu audio?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A nie zastanawiałeś się nad Asusem Xonard DX?

Sam myślałem dawno temu nad wyborem powyższych kart dźwiękowych. Byłem nawet skłonny kupować wersje Gamer, ale jak dowiedziałem się że nie ma/są problemy ze sterownikami pod Vistę to zrezygnowałem.

Zaś Xonar DX daje sobie rade zarówno z muzyką, jak i z grami. W testach nawet piszą że posiada lepsze pozycjonowanie dźwięku w grach, do tego jeszcze ma emulacje EAX 5.0 (i dalej) która defakto nawet działa lepiej niż w X-Fi.

Cena trochę wyższa, ale jakość dużo lepsza :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Firekage

A nie zastanawiałeś się nad Asusem Xonard DX?

Sam myślałem dawno temu nad wyborem powyższych kart dźwiękowych. Byłem nawet skłonny kupować wersje Gamer, ale jak dowiedziałem się że nie ma/są problemy ze sterownikami pod Vistę to zrezygnowałem.

Zaś Xonar DX daje sobie rade zarówno z muzyką, jak i z grami. W testach nawet piszą że posiada lepsze pozycjonowanie dźwięku w grach, do tego jeszcze ma emulacje EAX 5.0 (i dalej) która defakto nawet działa lepiej niż w X-Fi.

Cena trochę wyższa, ale jakość dużo lepsza :)

Interesujace rzeczy prawidz bo mam Gamera cos mocno ponad rok - tylko raz mialem problem z driverem (Vista padala). Tylko raz. Nie tylko smiga poprawnie na Xp , ale Viscie i buildach Sevena. Tyle ode mnie.

Co do tej emulacji , przesadzasz i to ostro. Poczytaj o eaxie i wypowiedziach na ten temat w watku o xfi w kontekscie Asusow - Asus nie zapewnia tylu dzwiekow , on to jakos konwertuje na swoj eax 2.0. Zreszta , problemy ze sterami to Xonar ma od poczatku wyjscia tej karty - przykladem niech bedzie Fallout , gdzie odpalenie "eaxa" = pulpit. Asus lata jak moze stery , CT nie musi bo wszystko w grach dziala poprawnie , a pod V jest alchemy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też powiedziałem że "dowiedziałem się", nie są to pewne informacje.

Jeżeli chodzi o emulacje to napisałem, "w testach". Sam nie miałem okazji porównać, aczkolwiek dźwięk przez nią oferowany jest dla mnie wystarczająco dobry.

Problemy z kartą? Owszem, miałem 2 razy, raz w GTA IV, dźwięk "krzaczy" - wystarczyło wyłączyć wspomaganie.

Drugi raz z Red Alertem 3 - nie działały wszystkie kanały (5.1) - ale zaraz potym ukazał się hotfix ze strony Asusa :)

Ja żadnych zastrzeżeń nie mam, ale jak nie masz na to pieniędzy no to cóż...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Firekage

Problemy z kartą? Owszem, miałem 2 razy, raz w GTA IV, dźwięk "krzaczy" - wystarczyło wyłączyć wspomaganie.

Drugi raz z Red Alertem 3 - nie działały wszystkie kanały (5.1) - ale zaraz potym ukazał się hotfix ze strony Asusa :)

Ja żadnych zastrzeżeń nie mam, ale jak nie masz na to pieniędzy no to cóż...

1. Jak widzisz , co nowsza gra to mozliwy problem z Xonarem i pozniej fix , to tak w kontekscie niby problemow z Gamerem od CT. To samo bylo np. z Falloutem 3. Pomaga wylaczanie? A od czegio ten wspomagacz jest? Chyba od tego by dzialal ;)

2. Nie masz pieniedzy "no to coz"? Znaczy sie place drozej i ciagle czekam bo moze w grze xyz juz poprawili emulacje i nie wywala do Windy? Na tanszej (GHamer) tego nie ma , serio wieksza jakosc Xonara.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

każdego z moich znajomych kto kupił Xonara do gier bo creative bad drivery bo tak w testach przeczytał to teraz sprzedaje Xonara :D bo w muzyce jest ok ale rożne jaja są w gierkach i mają dość a to sa gdzieś pierdzenia w dźwięku, zakłócenia na wysokich tonach, a to pozycjonowanie to tylko marzenie choć w niektórych gierach jest ok. A w X-fi alchemy dla gier ze starym enginem nie obsługujących OpenAL a wszystko co już OpenAL obsługuje czyli praktycznie każda nowa produkcja działa normalnie pod Vistą bez problemów i zawsze działała... a produkcje z software'owym api chodzą ok tu i tu. A responsywność softu w porównaniu do tego co było na początku roku 2008 to niebo a ziemia także nie taki creative straszny jakim go malują Xonar jako karta do gierek to był fajny jak był po 220 jako substytut X-fi ale teraz po co kupować kartę do gier która w grach no cóż ustępuje X-fi gdy możemy mieć pełne X-fi ?

tak btw to bym sie szybko rzucał na tego Auzena Prelude co jest na giełdzie za 400zł przynajmniej rano jeszcze był ;)

radziuinblack co rozumiesz przez wyłączenie wspomagania ?

Edytowane przez Art385

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym polecał jednak XtremeMusic - bardziej uniwersalna, ma złocone gniazda, jest większa i wydaje mi się bardziej wypasiona i o ile sie nie myle jest tańsza. Sam taką posiadam od 4 lat i jestem zadowlony.

Xonara jeszcze nie słyszałem więc sie nie wypowiadam.

Edytowane przez Włodi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Firekage

Music = Gamer , ten sam dsp , te same DACi , roznica w pcb (low profile vs normal) , dodawanym sledziu oraz wyjsciem na fp. Music to wynalazejk z Allegro , Gamer to karta w legalnym obrocie produkowana z oficjalntym supportem , zastapila Musica.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja Xonara kupowałem jeszcze jak dolar stał po niecałe 2,2 - 2,5zł, więc zapłaciłem mniej niż kosztuje teraz. (ok 250zł)

Wspomaganie (to tam GX 2.0) jest głównie pod Viste, ponieważ MS jakoś przekombinował w Viście że to ona decyduje o liczbie kanałów w grach, nie zaś same gry (jeżeli dobrze zrozumiałem, w jednym z artykułów to było, w każdym razie zrobili to źle). Np.

Mając jeszcze integre ALC888, Windowsa XP i głośniki 5.1 (jak w podpisie), dźwięk w UT3 był słyszalny na wszystkich kanałach, czyli wszystko działało. (prócz okropnej jakości rzecz jasna).

Natomiast na integrze w Viście, i tych samych głośnikach, jakby nie poprzestawiać czy poustawiać, dźwięk był zawsze stereo. Dopiero Xonar i ta funkcja to poprawiła.

Taki sam problem był z Bioshockiem o ile pamiętam.

Tak więc teoretycznie pod XP nie trzeba tego w ogóle włączać, ale nie mogę tego potwierdzić ponieważ Xonara na XP nie miałem.

Jeżeli chodzi o jakieś skrzeczenia czy zakłócenia to jak już wspomniałem tylko w GTA IV mam, ale wystarczy wyłączyć tą funkcje i wszystko jest cacy.

I prawdę mówiąc wole mieć możliwość włączenia czy wyłączenia czegoś jak coś nie pasuje, niż gdyby wszystko było automatycznie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

BTW

Czy są jakiekolwiek porównania Audigy Value/SE/LS i Live! 24bit @ X-Fi przeciwko "prawdziwym" X-Fi?

Sam mam Live'a 24bit @ X-Fi i nigdy nie miałem żadnych problemów. Wszystkie gierki chodzą elegancko.

Jedyne czego nie sprawdziłem (bo i nie mogłem) to działanie na 5.1/7.1, bo mam tylko Geniusy 2.0.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Firekage

Ja Xonara kupowałem jeszcze jak dolar stał po niecałe 2,2 - 2,5zł, więc zapłaciłem mniej niż kosztuje teraz. (ok 250zł)

Wspomaganie (to tam GX 2.0) jest głównie pod Viste, ponieważ MS jakoś przekombinował w Viście że to ona decyduje o liczbie kanałów w grach, nie zaś same gry (jeżeli dobrze zrozumiałem, w jednym z artykułów to było, w każdym razie zrobili to źle). Np.

Mając jeszcze integre ALC888, Windowsa XP i głośniki 5.1 (jak w podpisie), dźwięk w UT3 był słyszalny na wszystkich kanałach, czyli wszystko działało. (prócz okropnej jakości rzecz jasna).

Natomiast na integrze w Viście, i tych samych głośnikach, jakby nie poprzestawiać czy poustawiać, dźwięk był zawsze stereo. Dopiero Xonar i ta funkcja to poprawiła.

Taki sam problem był z Bioshockiem o ile pamiętam.

Tak więc teoretycznie pod XP nie trzeba tego w ogóle włączać, ale nie mogę tego potwierdzić ponieważ Xonara na XP nie miałem.

Jeżeli chodzi o jakieś skrzeczenia czy zakłócenia to jak już wspomniałem tylko w GTA IV mam, ale wystarczy wyłączyć tą funkcje i wszystko jest cacy.

I prawdę mówiąc wole mieć możliwość włączenia czy wyłączenia czegoś jak coś nie pasuje, niż gdyby wszystko było automatycznie.

To o czym mowisz to Gamer , tj. xfi , mial wczesniej - Alchemy. On przywraca to co mial xp.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi