Skocz do zawartości
toman

Pracownicza Książeczka Zdrowia.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Mimo iż mój pracodawca odprowadza składki ubezpieczeniowe nigdy nie otrzymałem od niego pracowniczej książeczki zdrowia uprawniającej mnie do korzystania z bezpłatnej opieki zdrowotnej. Chciałbym jednak pójść do lekarza i zrobic gruntowne badania.

Czy wiecie może jak taką książeczkę zdobyć i gdzie się ją odbiera?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jesli sie uczysz mozesz isc na legitymacje... jesli mas umowe o prace normalna (nie okres probny, moe byc na rok albo na czas nieokreslony) to idziesz do kadr z fotkami i ci wyrabiaja (u mnie w firmie trwa to nie dluej niz dwa tygodnie)

jesli nie wystarczy sam nip - poka ostatni odcinek wyplaty, tam oproc nipu masz wypisane skladki... ^_^

a najlepiej wykupic prywatne ubezpieczenie i miec to w du#ie -_-

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@SGJ - pasek to chyba juz jest liczenie na laske pani w okienku, bo chyba nie ma on w tej kwestii "mocy prawnej".

Jak masz na pasku wyszczegolnione RMUA to zastępuje on osobny druk RMUA. W niektoryc firmach wszystko jest na jednym druku "paskowym" z dodanym RMUA. Edytowane przez SGJ

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszystko fajnie. Ale mój pracodawca to prywaciaż a o kadrach to on chyba tylko czytał w internecie. Co więcej wypłatę dostaje "na ręke", żadnych pasków nie przewidziano, a RMUA tym bardziej. Chyba czas na telefon do ZUS-u.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zgadza się, masz rację. Po rozmowie z miłą i cerpliwą panią z ZUS-u dowiedziałem się, że książeczka jest wydawana na wionsek pracodawcy. Także zamiennie książeczka lub RMUA są dowodem uprawniającym do korzystania z opieki zdrowotnej NFZ. Dowiedziałem się także, że pracodawca, który nie wydaje odcinków z wypłaty jest zobowiązany do wydawania wspomnianego RMUA, czego oczywiście mój chlebodawca nie czyni. Dla potomnych dodam także iż odcinki RMUA nie są uwzględniane przy przyszłym wyliczaniu emerytury (potrzebne jest do tego natomiast świadectwo pracy), należy je jednak na wszelki wypadek posiadać, a pracodawca na wniosek pracownika jest zobowiązany wydać te odcinki wstecz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi