Skocz do zawartości
Gość CameliQs

Kilka Pytan Odnosnie Zestawu I Odblokowania Rdzeni (amd)

Rekomendowane odpowiedzi

Gość CameliQs

Witam serdecznie.

Mam dosc ograniczony budzet, ale postanowilem zmodernizowac komputer (czyli w moim wypadku zmieniam wszystko oprocz obudowy i zasilacza smilies/wink.gif

Na razie wybralem to:

plyta glowna: ASRock A780GXH/128M (wzialem ta zamiast 790, bo jest tansza i podobno rozni sie jedynie integra)

procesor: zastanawiam sie nad Phenom II X3 710 oraz nad Phenom II X2 550 BE. Nie ukrywam, ze chodzi mi glownie o najwieksza szanse na powodzenie w odblokowywaniu rdzeni i w miare dobrym O/C

ram: no i tu wlasnie jest pytanie... co kupic? Na razie mam pieniadze tylko na 2GB. W przyszlosci moze zmienie na cos lepszego

To jest jedna z propozycji:

OCZ DDR2 Dual Channel 2x1024MB 1066MHz

grafika: na razie musi poczekac, ale zastanawiam sie nad HD4850.

zasilacz: mam Chiefteca HPC-420-302-DF i na razie on musi zostac.

moim zdecydowanym priorytetem jest CENA (i ewentualna szansa na odblokowanie rdzeni i rozsadne O/C)

Serdecznie prosze o jakies propozycje, pomoc w doborze ramu (i ewentualnie karty) oraz jakies rady dotyczace wyboru procesora.

Pozdrawiam!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość CameliQs

x3 jest troszkę droższy i masz większe szanse na odblokowanie rdzenia.

Mogą być goodram 800MHz cl5 2gb w 1 kości.

hmm... duzo wieksze szanse? Czy jesli juz mam go kupowac to jakas okreslona serie?

A co do pamieci to czy te goodramy beda dobre do o/c? Kiedys bylo cos takiego jak dual-channel,

teraz juz chyba jest bez roznicy w ilu kosciach beda pamieci jesli dobrze rozumiem. Czyli jak za jakis czas dokupie 2gb ramu to bedzie wszystko ok, tak?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość CameliQs

dual-channel dużo nie daje, nie zobaczysz różnicy.

Do oc zbyt dobre nie sa, ale można dać niższy dzielnik i nie będzie problemu z oc proca.

Na pclab jest chyba temat z podanymi seriami.

a OCZ DDR2 2BG platinum 1066Mhz? Gdzies mi je poecili. W sumie nie sa takie drogie. Moze takie sie tu lepiej sprawdza?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość CameliQs

No wlasnie szukalem GoodRam Pro 1066 Cl5 i nie moge ich znalezc na ceneo ani na allegro. Na allegro stoi jakas pojedyncza sztuka (1gb)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość CameliQs

Czyli 1066MHz good ramow pro CL5 jedna kosc 2GB, a potem sobie dokupie druga jak bede mial pieniadze i od razu dualchannel bedzie, tak?

Na innym forum poradzili, zebym zainwestowal w DDR3, ale jakos nie jestem przekonany. Co o tym myslicie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi