Skocz do zawartości
ciciu27

Czarny Ekran

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie,

mam nadzieję, że nie pomyliłem działu.

Otóż problem jest następujący, mój znajomy, ma od 2 lat kompa, wszystko było cacy do zeszłego tygodnia, a mianowicie w zeszłym wrzucił skanowanie antywirem na kompie i zostawił go włączonego.Kiedy wrócił (po dość długim czasie), komp był włączony, ale na monitorze nic się nie wyświetlało, po prostu czarny ekran.I od tego dnia, za każdym razem kiedy włącza kompa, zasiłka rusza, wentylatory obudowy i procka, dysk, napęd chodzą.Grafa zdaję się chodzić, bo radiator się nagrzewa, ale ekran pozostaje pusty.

Myśląc, że to twardziel padł, zdemontowałem go i podpiąłem w moim kompie.U mnie ruszył bez problemu,przepuściłem programem do dysku i żadnych błędów, więc to nie wina twardziela.

Myślałem może grafa padła, ale radiatory przypięte i są ok, kurzu też nie ma.

W ogóle po otwarciu kompa wszystko wydaje się ok, żadnego kurzu czy zapachu spalenizny.

Czy ktoś umiałby by mi zapodać jaką ideę co to może być za problem?

Będę wdzięczny.

Jeśli chodzi o parametry kompa znajomego to mam tylko te dane:

- Zasiłka 600 watt

- MB Asus p5ld2 se/c

- Procek intela jakiś core 2 duo

- Grafa NVIDIA seri 6*

- Dysk Seagate 320 GB Sata

- Ram 512 MB DDR1

- nagrywarka DVD

Edytowane przez ciciu27

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czarny ekran? Ale bios przechodzi? Z dysku wczytuje system? To widać bez monitora akurat. Może tylko grafa strzela fochy albo monit - to akurat łatwo podmienić i sprawdzić...

PS. Core duo i DDR1? :o

Edytowane przez Aquarium

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czarny ekran? Ale bios przechodzi? Z dysku wczytuje system? To widać bez monitora akurat. Może tylko grafa strzela fochy albo monit - to akurat łatwo podmienić i sprawdzić...

PS. Core duo i DDR1? :o

Czarny ekran jest od samego początku, nic nie widać, żadnych napisów po prostu nic, pustka, więc trudno stwierdzić co z Biosem.System leciał normalnie z dysku do zeszłego tygodnia, teraz kicha. Monitor sprawdzony na innym kompie i działa. Natomiast do tego kompa podłączyliśmy też inny dysk, ale dzieje się to samo.

Sorki za te DDR1, pomyłka, jest oczywiście DDR2

Edytowane przez ciciu27

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

podepnijcie inną grafikę. można też próbować z innym zasilaczem.

Ok spróbuję.Ewentualnie, jeśli to grafa nie działa i sprobuję ja podłączyć w innym kompie, czy istnieje niebezpieczeństwo ze mi może coś uszkodzić w drugim kompie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dysk niema tu nic do rzeczy. Komputer normalnie by się uruchomił tylko w momencie jak chciałby wczytywać system to pojawiłby się napis coś w stylu ,,disk boot failure,, :wink: Moim zdaniem na początek sprawdzajcie grafę. Jak będziesz miał jakieś wieści to sie pokombinuje dalej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi