goldimir Opublikowano 14 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2009 (edytowane) Witam, zmieniłem sobie sprzęt i na taki: - AMD Phenom II X3 720 Black Edition 2,8GHz - Gigabyte GA-MA770-UD3 w rewizji 2.0 - HIS Radeon HD4850 IceQ4 TurboX 512MB - 4x1GB RAM Kingston CL5 800MHz - Seagate 250GB + Samsung 300GB - Chieftec GPS 550W Planuję postawić na nim jeden z dwóch systemów, które posiadam: XP HE 32bit lub Vista HP 32bit. System ma mi służyć głównie do grania w nowe, wymagające gry. Ma także w pełni wykorzystać możliwości mojego sprzętu, a w szczególności procesora. Kiedyśłyszałe, że Phenom II X3 720 BE cienko sprawuje się pod XP. Chcę, żeby system i gry chodził jak najszybciej i bezawaryjnie. Co instalować? P.S. Niedawno odkryłem mały problem, otóż wszystkie wersje moich systemów to OEM, XP kupiłem z komputerem, a Vistę oddzielnie w sklepie Saturn. Co teraz? Zależy mi także na odpowiedzi, czy to prawda, że Phenom II X3 720 nie zostanie w pełni wykorzystany pod Win. XP? Proszę o odpowiedzi i pozdrawiam! :) Edytowane 14 Lipca 2009 przez CPUman Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 14 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2009 Chyba możesz zainstalować też Vistę w wersji X64 (jeśli jesteś właścicielem Visty X32) - jeśli tak to ją zainstaluj. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 14 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2009 Vista będzie ok na tym kompie. Próbowałeś odblokować rdzeń? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michrz Opublikowano 14 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2009 Jednak Vistę. XP poza tym, że może być kłopot z licencja, to nie obsłuży całego RAMu. HE pewno będzie widział jakieś 3, może 3 z kawałkiem... niby wielkiej róznicy nie ma, ale jednak. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
goldimir Opublikowano 14 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2009 Dzisisaj dopiero zainstaluję nowy sprzęt, ale boję się o systemy w wersji OEM, bo już je na innej MOBO instalowałem :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Heniu Opublikowano 14 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2009 To dzwonisz do Microsoftu i prosisz o aktywacje systemu bo ci plyta padla i dostales zamiennik z serwisu. Tylko pamietaj o takiej formule- zadne tlumaczenia ze nowy sprzet itp. bo cie pani konsultantka grzecznie poprosi o zakup kolejnej licencji OEM. Zainstalowales system OEM, padla plyta, dostales nowa plyte, system domaga sie aktywacji. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KHOT Opublikowano 14 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2009 Wiem, że tego nie przewidywałeś, ale w sumie dlaczego nie Seven RC x64? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
goldimir Opublikowano 15 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2009 Bo wolę poczekać na finalną. Do aktywacji jeszcze 2 dni (automatycznej), zobaczę, ww razie co zadzwonię. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mephistofeles Opublikowano 15 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2009 Windows 7 to już teraz bardzo dobry system, w większości wyprzedza Vistę. Ja używam i gorąco polecam, u mnie pracuje na 512 MB RAM i nie odczuwam spowolnienia :). Także naprawdę warto. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stranded Opublikowano 15 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2009 Windows 7 RC1 i do marca masz legalny w pełni funkcjonalny system. Polecam x64. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dumpmuzgu Opublikowano 15 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2009 windows 7 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cahir- Opublikowano 15 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2009 Dlaczego wszyscy się na windows seven uwzięli? w tej chwili jest rewia buildów 7, co chwile coś nowego, a problemy też są. Nie wszystkie gry chcą się instalować, grafika działała mi dobrze, ale już audigy stroił fochy. Laptopy też cudownie pod nim nie działały. Już lepiej vista z optymalizacją chodziła. Osobiście bym polecał viste ultimate x64 do tego sprzętu, ewentualnie jeżeli jesteś studentem to tutaj możesz dostać darmowy klucz do windowsa server'a 2008, trzeba trochę nad nim popracować, gry potrzebują czasem dogrania bibliotek .dll. Ale za to system jest stabilny i bardzo przyjemny ;] kernel ten sam co vista więc ze sterownikami nie ma problemów. Na początku wygląda ma spartański wygląd, ale to jest do poprawienia :) a nauczysz się na pewno dużo więcej niż używając vista ultimate. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
costi Opublikowano 16 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2009 Jest jeden legalnie dostepny build: 7100, czyli RC1. Cala reszta to jakies dziwne wymysly niewiadomego pochodzenia. A uparli sie wszyscy, bo ten system jest po prostu lepszy od Visty, a do tego darmowy przez ladny kawalek czasu. Najlepiej sprobuj, w koncu jest za darmo - jak Ci nie podejdzie, to wymienisz na cos innego. Swoja droga, badzmy konkretni: jakie to gry sie nie instaluja i jakie laptopy zle chodza? Konkretnie tytuly i modele, a nie takie pitu-pitu ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KHOT Opublikowano 16 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2009 Jest jeden legalnie dostepny build: 7100, czyli RC1.Z tego co pamiętam z tematu o RC, to większość dziwnych problemów ujawniała się ludziom na dziwnych buildach wyciągniętych z torrentów. Postawiłem dwa RC i jestem odpowiedzialny za kolejne 5 i poza jednym problemem po instalacji programu u mnie, nie ma żadnych problemów - najnowsza wersja każdego programu załatwia sprawę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
teza Opublikowano 18 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2009 podczepie sie pod temat NIedlugo bede mial podobny sprzet: AMD Phenom II X3 710 F2EG 500GB Kingston DDR3 2x2048MB 1333MHz CL9 zamierzam postawic dwa systemy Winsows 7 i teraz tak sie zastanawiam czy wybrac 64 bity czy 32bity tak myslalem zeby zrobic glowny system pod 64bity a drugi 32bitowy pod gry tylko i takie pytanie o ram dysk przyrost wydajnosciowy jest spory, takze mam pytanie przy 4GB ramu jaka wielkosci powinien miec taki plik wymiany ? w 32bitowym systemie chyba normlanie 3072 i 1024 ram dysk ? a w 64bitach nie ma sensu tego robic ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_OskaR Opublikowano 18 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2009 Z Win 7 mogą być problemy w grach, które korzystają z PunkBustera - będzie kopało. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
teza Opublikowano 19 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2009 to jedynie crysis bedzie kopal z tym co bym grał, takze lajcik Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WebNuLL Opublikowano 24 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2009 Żadnej Visty nie polecam, jak już to XP - sprawdzony i działający, nie jakaś cukierkowa "Wista". Pozdrawiam, WebNuLL Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...