bob3k Opublikowano 3 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2003 nie moglem znalezc czy gdzies na forum juz byl poruszany ten temat.. ale chcialem swoje tasmy IDE i FDD pociac i obwinac tasma izolacyjna.. czy to dobry pomysl? czy moze ktos zna inny sposob na zwiekszenie cyrkulacji powietrza w obudowie? moze tasme izolacyjna czyms innym zastapic? kupowanie gotowych tasm odpada bo sa drogie.. a mi na wygladzie nie zalezy _ dziekuje Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arthx Opublikowano 3 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2003 witam ja swoje tasiemki pocialem :) IDE ATA33 - co 5 przewodow FDD - co 6 przewodow IDE ATA66-133 - co 8 przewodow tasme wystarczy delikatnie naciac ostrym nozem na dosc krotkim odcinku i potem rozedrzec (rozdzieraj ciagnac gora-dol, a nie na boki) owijanie izolacja powoduje duza sztywnosc, ja zastosowalem plastikowe opaski i wyszlo cos takiego: pozdrawiam arthx Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RaF Opublikowano 3 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2003 serial ata ;) a tak serio to zrub tak jak pisze arthx Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
john_doe Opublikowano 3 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2003 hm.. trzeba miec mocne nerwy i nie byc taka kaleka manualna jak ja... ja chyba kupie jak beda gdzie w okolicy albo wysylkowo przy jakichs grubszych zakupach... pozostaje jeszcze kewstia ew bledow odczyu/zapisu :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Witchhunter Opublikowano 3 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2003 Sprawa jest prosta, nie uzywac "nozy do tapet" czy wogole jakichkolwiek nozy, bo latwo rozciac/przeciac sasiedne kable. Zeby bezpiecznie rozdzielic ja uzylem zwyklej igly. Wbijasz igle miedzy izolacjami i ta wbita igla rozcinasz calosc (po prostu przeciagasz wbita igle przez cala dlugosc, a zaizolowane i nietkniete poszczegolne zyly rozchodza sie na boki). Przerobilem tak 2 kable 80zylowe (ATA 66+), 2 40zylowe (ATA 33) i kabelek od stacji dyskietek rozdzielajac wszystkie zyly i zadnego problemu nie bylo, mozna nawet cos sobie ogladac w trakcie :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
benek Opublikowano 3 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2003 co ostatnio takie lenistwo wszystkich ogarnelo - ja w minute znalazlem to http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?t=7087 http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?t=11927 http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?t=14880 http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?t=22237 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
..::SNAP::.. Opublikowano 3 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2003 ja wiem czy sa takie drogie ?? na allegro chodza po 13-15 zeta to chyba nie jest takie straszny wydatek ?? po co sobie utrudniac zycie ?? jezeli komus zalezy na wlasnorecznej robocie to prosze bardzo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bob3k Opublikowano 3 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2003 ja wiem czy sa takie drogie ?? na allegro chodza po 13-15 zeta to chyba nie jest takie straszny wydatek ?? po co sobie utrudniac zycie ?? jezeli komus zalezy na wlasnorecznej robocie to prosze bardzo wlasnie przechulalem cala kase z 18'tki i nie mam ani grosza.. :P dla mnie 15 zl jeden kabel, 20 zl drugi i 15 trzeci to juz moje miesieczne kieszonkowe ;) a tak to sobie zrobie sam (przynajmniej zajecie mam) i zaoszczedze ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wilczek Opublikowano 3 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2003 no tak rozdzielalem tasme igla tak jak napisal Witchhunter i w jedym miejscu sciachalem troche izolacje :( tak ze na okolo 1 cm widaz goly kabelek :| przerwany nie jest no ale nie ma jush w jedym miejscu izolacji, czy moze to spowodowac zle dzialanie dysku czy cos takiego ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
john_doe Opublikowano 3 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2003 no tak rozdzielalem tasme igla tak jak napisal Witchhunter i w jedym miejscu sciachalem troche izolacje :( tak ze na okolo 1 cm widaz goly kabelek :| przerwany nie jest no ale nie ma jush w jedym miejscu izolacji, czy moze to spowodowac zle dzialanie dysku czy cos takiego ?? Witchhunter jest pewnie agentem firm sprzedajacych te tasmy.. teraz popsules to pewnie pozniej zakupisz oryginalna :P A tak powazniej to ja bym sie bal uzywac tej tasmy.. jeszcze ci szlag trafi jakies wazne dane.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dzidzia Opublikowano 3 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2003 Nie wiem czy w czymś pomoze ale daje link do swojego poradnika na temat kabelkow (na razie tylko to jest gotowe reszta strony jest bardzo bardzo w budowie :wink: <matura :lol: > ) To tyle mam nadziej ze sie przyda :) http://www.hoppek.pl/dzidzia/kabelki/fdd.html Mam nadziej ze nie ma tam za duzo blendow (dawno do tego nie zagladalem z braku czasu ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wilczek Opublikowano 3 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2003 nie no co do metody Witchhunter'a to nic nie mam bo jest bardzo dobra, szczegulnie w polaczeniu z pozniejszym rozrywaniem tak jak napisal arthx problem polegal na tym ze starsza lazila po pokoju szukajac czagos i ciagle mowila ze znowu cos psuje, no zle wbilem igle (nie w sam srodek przerwy) jak chcialem rozdzielic przewody to dopiero zobaczylem ze przewodzik jest na wiezchu, wiec zaraz obok wbilem igle ponownie i reszta jest juz dobrze. zaizolowalem go w tym miejscy i ladnie (hmm no ojciec ma male watpliwosci :P) oplotlem go ta sama tasmo do okola. tasma byla by i tak do cd-romu i dvd wiec chyba nic nie powinno sie stac. pozatym z tego co wiem to wykozystywany jest chyba tylko co 3 przewod wiec jest prawdopodobienstwo ze ten byl tylko izolacja :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szpak Opublikowano 3 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2003 przeciez ten patent jest stary jak swiat a dokladnie od czasu jak sie pojawily takie w orginale .... bierzecie sklapel i po problemie ...bardzo durzo lubzi na tym forum ma tak zrobione w tym ja od dawna Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pilek Opublikowano 3 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2003 Nie wiem czy w czymś pomoze ale daje link do swojego poradnika na temat kabelkow (na razie tylko to jest gotowe reszta strony jest bardzo bardzo w budowie :wink: <matura :lol: > ) To tyle mam nadziej ze sie przyda :) http://www.hoppek.pl/dzidzia/kabelki/fdd.html nie jestem na 100% pewny ale wydaje mi się że jest jakaś zasada cięcia tych kabli (chodzi o ilość) a na tej twojej stronce jest każdy osobno czy tak może być ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szpak Opublikowano 3 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2003 ej no potnij jak ci pasuje nie musisz karzdego z osobna zameczylbys sie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dzidzia Opublikowano 3 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2003 Nie wiem czy w czymś pomoze ale daje link do swojego poradnika na temat kabelkow (na razie tylko to jest gotowe reszta strony jest bardzo bardzo w budowie :wink: <matura :lol: > ) To tyle mam nadziej ze sie przyda :) http://www.hoppek.pl/dzidzia/kabelki/fdd.html nie jestem na 100% pewny ale wydaje mi się że jest jakaś zasada cięcia tych kabli (chodzi o ilość) a na tej twojej stronce jest każdy osobno czy tak może być ? Nie wiem ale najwyraźniej tak bo te kabelki już tak chodzą , od hmmm nie wiem ile ale długo ponad rok napewno (od tego zaczołem grzebanie w kompie :-) od czegos trzeba zaczac ) z koleji ja nie jestem pewien na 100% ale ciecie co 5 albo co 4 to lenistwo :-) i mniejsza gietkosc kabla i wogule jest kwadratowy nie okragły mam kabelek cooler mastera jeden i tez jest co 1 zylke pociety . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bob3k Opublikowano 3 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2003 ok dziekuje wszystkim za porady.. _ EOT Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reed Opublikowano 4 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2003 Nie wiem czy w czymś pomoze ale daje link do swojego poradnika na temat kabelkow (na razie tylko to jest gotowe reszta strony jest bardzo bardzo w budowie :wink: <matura :lol: > ) To tyle mam nadziej ze sie przyda :) http://www.hoppek.pl/dzidzia/kabelki/fdd.html nie jestem na 100% pewny ale wydaje mi się że jest jakaś zasada cięcia tych kabli (chodzi o ilość) a na tej twojej stronce jest każdy osobno czy tak może być ? O ile dobrze pamietam, to w 80 zylowych, co druga zylka jest ekranem. Kiedys rozdzielalem 2 takie szmaty 80 zylowe, co 4 zylki :) Ale cos chyba zjebalem, bo po tygodniu padla jedna, a niedlugo otem druga, a tak ladnie udalo mi sie je zrobic :? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pilek Opublikowano 4 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2003 Właśnie o to mi biega, że gdzieś o tym czytałem i coś takiego było że to nie jest tak hop-siup co jedną żyłke tylko jest jakaś reguła Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
benek Opublikowano 4 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2003 8O przeciez juz kilka osob pisalo ze wcale nie trzeba nic rozcicnac tylko odpowiednio pozalalmywac i pospinac opaskami zaciskowymi - tez poprawia sie obieg powiterza i nie ma zadnych bledow - przeciez kupujac kompa w lepszych firmach koputerowych dostajemy "fabrycznie" poupinane szmaty... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukas20 Opublikowano 4 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2003 Ja wolalem kupic, bo normale wstazki sa dosc twarde. Poza tym ciecie moze byc ryzykowne dla kabli. Wlasnie mialem pisac o tym, co juz juz wspomnial reed. Kabel ATA 133/100 ma 80 zyl, ale sygnal idzie przez 40. Co druga to zwykly ekran. Mimo to po cos chyba ktos to wymyslil, zeby tak bylo, a tnac taki kabel zaczynami lamac zasade - moze byc tak, ze 2 zyly sygnalowe beda jedna nad druga. Czy to nie wyplywa na wydajnosc? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reed Opublikowano 4 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2003 Ja wolalem kupic, bo normale wstazki sa dosc twarde. Poza tym ciecie moze byc ryzykowne dla kabli. Wlasnie mialem pisac o tym, co juz juz wspomnial reed. Kabel ATA 133/100 ma 80 zyl, ale sygnal idzie przez 40. Co druga to zwykly ekran. Mimo to po cos chyba ktos to wymyslil, zeby tak bylo, a tnac taki kabel zaczynami lamac zasade - moze byc tak, ze 2 zyly sygnalowe beda jedna nad druga. Czy to nie wyplywa na wydajnosc? Chyba nie, bo w takim razie co z oryginalnie okraglymi ? W moich wszystkie zyly sa luzem 8O Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukas20 Opublikowano 4 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2003 Ja wolalem kupic, bo normale wstazki sa dosc twarde. Poza tym ciecie moze byc ryzykowne dla kabli. Wlasnie mialem pisac o tym, co juz juz wspomnial reed. Kabel ATA 133/100 ma 80 zyl, ale sygnal idzie przez 40. Co druga to zwykly ekran. Mimo to po cos chyba ktos to wymyslil, zeby tak bylo, a tnac taki kabel zaczynami lamac zasade - moze byc tak, ze 2 zyly sygnalowe beda jedna nad druga. Czy to nie wyplywa na wydajnosc? Chyba nie, bo w takim razie co z oryginalnie okraglymi ? W moich wszystkie zyly sa luzem 8O E pewnie to jakas lipa tylko po to zeby ludzie to kupili (tacy jak ja) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wilczek Opublikowano 4 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2003 dobra na poczatku rozdzielalem co 2 zylu (z 80) potem jak mi sie znudzilo to przelazlem na 4 w polowie jak mnie palec jush bolal to po 8 i tak do konca :) w miedzyczasi pomylilo mi sie i kilka razy pojechalem co 3 i co 5 :D tasma dziala narazie caly dzien bez problemu :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reed Opublikowano 4 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2003 Ja wolalem kupic, bo normale wstazki sa dosc twarde. Poza tym ciecie moze byc ryzykowne dla kabli. Wlasnie mialem pisac o tym, co juz juz wspomnial reed. Kabel ATA 133/100 ma 80 zyl, ale sygnal idzie przez 40. Co druga to zwykly ekran. Mimo to po cos chyba ktos to wymyslil, zeby tak bylo, a tnac taki kabel zaczynami lamac zasade - moze byc tak, ze 2 zyly sygnalowe beda jedna nad druga. Czy to nie wyplywa na wydajnosc? Chyba nie, bo w takim razie co z oryginalnie okraglymi ? W moich wszystkie zyly sa luzem 8O E pewnie to jakas lipa tylko po to zeby ludzie to kupili (tacy jak ja) Nie moze byc lipa, w koncu znane firmy nie sprzedawaly by kaszny, nie ? 8O Pozatym czytalem o testach szmat zwyklych i okraglych i nie bylo roznic, przynajmniej takich ze nie mozna by ich zaliczyc do bledo pomiarowych. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
benek Opublikowano 4 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2003 :idea: a mi chodzi ostatnio taka mysl po glowie ze to ekranowanie (nadmiarowe "druciki") sa potrzebne tyko w zlaczach (w srodku zlacz) czyli tam gdzie te "druciki" ktorymi przesyla sie dane sa ponacinane przez igly wtyczek - bo w koncu tylko tam sa na wierzchu bebechy i zwlaszcza tam istnieje duza mozliwosc przeklaman moze kiedys to sprawdze :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukas20 Opublikowano 5 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2003 Ja wolalem kupic, bo normale wstazki sa dosc twarde. Poza tym ciecie moze byc ryzykowne dla kabli. Wlasnie mialem pisac o tym, co juz juz wspomnial reed. Kabel ATA 133/100 ma 80 zyl, ale sygnal idzie przez 40. Co druga to zwykly ekran. Mimo to po cos chyba ktos to wymyslil, zeby tak bylo, a tnac taki kabel zaczynami lamac zasade - moze byc tak, ze 2 zyly sygnalowe beda jedna nad druga. Czy to nie wyplywa na wydajnosc? Chyba nie, bo w takim razie co z oryginalnie okraglymi ? W moich wszystkie zyly sa luzem 8O E pewnie to jakas lipa tylko po to zeby ludzie to kupili (tacy jak ja) Nie moze byc lipa, w koncu znane firmy nie sprzedawaly by kaszny, nie ? 8O Pozatym czytalem o testach szmat zwyklych i okraglych i nie bylo roznic, przynajmniej takich ze nie mozna by ich zaliczyc do bledo pomiarowych. To po kiego wała dawali te krany? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reed Opublikowano 5 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2003 Ja wolalem kupic, bo normale wstazki sa dosc twarde. Poza tym ciecie moze byc ryzykowne dla kabli. Wlasnie mialem pisac o tym, co juz juz wspomnial reed. Kabel ATA 133/100 ma 80 zyl, ale sygnal idzie przez 40. Co druga to zwykly ekran. Mimo to po cos chyba ktos to wymyslil, zeby tak bylo, a tnac taki kabel zaczynami lamac zasade - moze byc tak, ze 2 zyly sygnalowe beda jedna nad druga. Czy to nie wyplywa na wydajnosc? Chyba nie, bo w takim razie co z oryginalnie okraglymi ? W moich wszystkie zyly sa luzem 8O E pewnie to jakas lipa tylko po to zeby ludzie to kupili (tacy jak ja) Nie moze byc lipa, w koncu znane firmy nie sprzedawaly by kaszny, nie ? 8O Pozatym czytalem o testach szmat zwyklych i okraglych i nie bylo roznic, przynajmniej takich ze nie mozna by ich zaliczyc do bledo pomiarowych. To po kiego wała dawali te krany? Raczej nie sa to ekrany takie jak w kabelku do CD ekranowanym, czy taki jak w kablu koncentrycznym. benek cos niezle kombinuje, chyba :o Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...