fijau Opublikowano 14 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2009 Napisałem tego posta w innym forum ale tu chyba też mogę: Widziałem gdzieś taki patent zastosowany w obudowie seryjnej, ale teraz za chusteczkę jejnie mogę znaleźć, więc zapytam tutaj. Patent wyglądał następująco: -przez całą długość obudowy na dole od przodu do tyłu biegnie plastikowy tunel z dwoma dużymi wentylami z przodu i z tyłu -zasilacz stoi na dole w obudowie -płyta główna zamontowana jest do góry nogami -dyski z przodu na dole -tunel obejmuje dyski, RAM, procka i zasilacz Czy ktoś wie która obudowa miała taką budowę? Czy ktoś mógłby się wypowiedzieć o skuteczności takiego rozwiązania? A teraz już inna sprawa: Co myślicie o następującym rozwiązaniu: -obudowa ze wszystkimi elementami zamontowanymi w standardowych miejscach -zasilacz zamknięty szczelnie od strony obudowy, by uniemożliwić przepływ powietrza;od góry i z tyłu otwarty, z jednym wentylatorem -tunel na cpu -tunel na gpu -na górze obudowy większy wentyl na wyciąg ciepłego powietrza Ogólnie stwierdziłem, że najlepszym chłodzeniem jest doprowadzenie powietrza z zewnątrz obudowy, stąd zamiar odcięcia przepływu powietrza między zasilaczem a obudową, tak by zasilacz był omiatany tylko chłodniejszym powietrzem z zewnątrz, a nie ciepłym powietrzem z obudowy. Czy myślicie, że jeden wentyl wystarczy na wyciąg powietrza z całego pudła? Czekam na wypowiedzi, słowa krytyki i pieśni pochwalne :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qrchak Opublikowano 14 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2009 Sporo obudów ze średniej półki ma zasilacz na dole obudowy (w części można go zamontować wentylem na dół lub do góry w zależności od upodobań), wentylatory na górze budy to też nie nowość. Różne tunele są od dawna często stosowane w komputerach "firmowych". Odnośnie tej obudowy która Ci utkwiła to mogła być buda w formacie BTX albo z płytą montowaną po przeciwnej stronie niż standardowo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fijau Opublikowano 14 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2009 Ona miała wbudowany duży tunel z elastycznego tworzywa, przebiegający przez całą obudowę. Właśnie przeszukałem całe Allegro i kilka sklepów internetowych i nie znalazłem niczego w tym typie. Wydawało mi się, że opis tej obudowy widziałem wcześniej w sklepie 4max.pl, ale teraz jak tam wchodzę, to mi Avast i google wyją o jakimś wirusie :) Taki tunel można samemu zrobić. Wystarczy większy prostokąt takiego tworzywa zrolować w tubę, dociąć pod wymiary płyty i ewentualnie jeszcze jakoś uszczelnić, dlatego chciałbym też poznać wasze opinie na temat skuteczności czegoś takiego. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bender83 Opublikowano 14 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2009 Nie widziałem takiej obudowy desktopowej tylko serwerowe. No może za wyjątkiem "firmowych" komputerów typu HP, FSC itp. Jeśli taka naprawdę istnieje to chętnie bym ją zobaczył ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
macru Opublikowano 14 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2009 Coś takiego? http://www.dansdata.com/tj06.htm - SilverStone TJ06. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fijau Opublikowano 15 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2009 Tak, dokładnie o coś takiego mi chodziło, choć to chyba nie ten model który widziałem. Dzięki :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...