peter.a Opublikowano 15 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2009 (edytowane) Witam Wentylator boxowy od pentiuma na s775. Dodam, że radiator był lekko ciepły. Przepływ powietrza w obudowie zapewniał wiatrak o średnicy ok. 40cm. Co może być przyczyną takich wysokich temperatur? Płyta główna to asus p5b deluxe. Pozdrawiam ps. Nie wiem czy to istotne, ale procek nagrzewa się do tych 70 stopni w ok. 15s. :) Edytowane 18 Lipca 2009 przez peter.a Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mephistofeles Opublikowano 15 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2009 Skoro radiator chłodny, to albo zły docisk, albo uszkodzony czujnik. Sprawdź temperatury CoreTempem, może SpeedFan źle pokazuje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
peter.a Opublikowano 15 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2009 Dałem screen z coretempa. Odczyty te same. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 15 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2009 Jeśli radiator letni to zmień pastę termoprzewodząca i zwróć uwagę aby wszystkie kołki dobrze trzymały. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pavel54 Opublikowano 15 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2009 Sprawdz czy chlodzenie jest dobrze zamontowane, ew. zmiana pasty ale wydaje mi sie ze te temperatury nie sa zatrwazajace :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 15 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2009 Przepraszam ale czego wymagasz od malego kawalka aluminium ( i moze miedzi ) jakim jest box? Wentylator 400mm nie zapewnia przeplywu. Daje tylko nawiew na lwia czesc plyty glownej. Przeplyw zapewniaja 2x120mm zamontowane tak aby dostarczac chlodne powietrze frontem i wyciagac nagrzane z okolic gniazda CPU. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
peter.a Opublikowano 15 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2009 Myślałem, że będzie po prostu trochę lepiej. :) Dzięki za odpowiedzi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 15 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2009 Myślałem, że będzie po prostu trochę lepiej. :) Dzięki za odpowiedzi. Przy temperaturach rzedu 30°C na zewnatrz, 23°C w pokoju i 40° w obudowie blisko 15 kresek do maksymalnej temperatury wg TC jest IMHO komfortem [; Skok 15°C pomiedzy IDLE a STRESS nie jest niczym niezwyklym przy C2D. I jak chcesz sie naprawde przejmowac stabilnoscia to odpal orthosa na prio 9 na godzine i po ~25-30 min temperatura powinna osiagnac maksimum. Oczywiscie przy zalozeniu ze nie bedzie wzrastac na zewnatrz obudowy :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mephistofeles Opublikowano 16 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2009 Ach, faktycznie na screenach jest CoreTemp, nie zauważyłem. 40° w obudowie to trochę za dużo, szczególnie na C2D, przecież one się mało grzeją. Coś masz nie tak z tym przepływem ;). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
peter.a Opublikowano 16 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2009 Ustawiłem vcore na 1.1v i czekam na 2 wentylatory 12cm. Jak dojdą to zdam relacje. ;) BTW, dzisiaj zamontowałem fortrona FSP 400-60HLN. To normalne, że po wyłączeniu komputera zasilacz wydaje cichy pisk? Po wyłączeniu i włączeniu zasilania na przełączniku piszczenie ustaje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredek Opublikowano 16 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2009 Pewnie cewki piszczą. Mój Huntkey też ma podobnie tyle że ćwierka. Po wyłączeniu go momentalnie ustaje. Ale to tam nic groźnego :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
peter.a Opublikowano 16 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2009 Bałem się że to coś groźniejszego, ale skoro to nic poważnego nie będę odsyłał na gwarancję. :) Dzięki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredek Opublikowano 16 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2009 Jeśli nie zauważyłeś jakiś niestabilności czy też innego dziwnego zachowania zasilacza to nie musisz sie martwic. Cewki można zalać sylikonem przez co ich piszczenie ustaje ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mephistofeles Opublikowano 16 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2009 W moim be quiet też tak piszczy, to częsta wada więc bez obaw, nie jest to szkodliwe, chyba że dla uszu ;). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...