Skocz do zawartości
-=YoGi=-

Be Quiet! Silent Wings

Rekomendowane odpowiedzi

Wg, testów NIEZALEŻNYCH osób, które kupują sprzęt za własną kasę oczywiście, z XS, GT to najlepsze wentyle na chłodnice LC. Bardzo łagodny dźwięk dla ucha nawet przy 1850rpm i w praktyce po pomiarze hałasu wychodzi to samo. Najlepszy performance/noise ratio :) Są brzydkie - owszem, ale cóż :P Albo performance, albo wygląd :D

Ludzie z chłodnicami 140mm dosłownie modlą się o wersję 140mm - wtedy byłoby idealnie xd

Ludzie, którzy w obliczu GT nadal polecają s-flexy (pozdrawiam Labovsky'iego) są delikatnie mówiąc - niepoważni :)

Na szczęście przeczytał co mu podesłałem i chyba już tego nie robi :P

Edytowane przez shoxeh

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A możesz dać linka do jak sądzę wielu testów ludzi z XS? Bo z testów oficjalnych wynika, ze Gentle Typhoon są bardzo ciche, ale jest to okupione

bardzo mizerną wydajnością. Czyli coś kosztem czegoś i raczej nie mam powodów aby w te testy nie wierzyć. Z chęcią bym kupił GT(cena), ale skoro stosunek rpm/cfm jest tak słaby to skłaniam się bardziej kupić jakiś "wicher" z zapasem obrotów np. Silent Wings.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Xtremesystems.org ? liquid cooling ?

Proszę http://www.madshrimps.be/?action=getarticle&articID=936 . Artykul z XS podzielony tak, żeby było latwiej wszystko znalezc.

Wydajnością w sensie? Pod względem ciśnienia statycznego przy tych rpm nic ich nie przebije oprocz jakichś "38mm". A właśnie ciśnienie statyczne jest najważniejsze przy dmuchaniu przez chłodnice. Jeśli potrzebujesz wydajność pod względem dużego przepływu powietrza, to kup sobie 140mm 900rpm i będziesz miał taką wydajność. Różnica - to 140mm będzie miało prawie zerowe ciśnienie statyczne w związku z czym tylko "mieli" powietrze, bo na pewno nie pcha jak GT.

Wicher to jest ultra kaze 2k lub 3k rpm, a nie jakieś silentwings ;)

Edytowane przez shoxeh

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Owszem, GT ma swietny przeplyw i z tym jak najbardziej sie zgadzam. Niestety w okolicy nikt nie dysponował GT, dlatego w zestawieniu jest moja 800, ktora mialem w zasilce. Wydaje mi się, ze Silent Wigns, jest kompromisem pomiedzy GT a S-Flex. Czemu? Wieje dosyć fajnie - w czasach chlodnic przystosowanych do wolnoobrotowych chlodnic, wydaje mi sie, ze wystarczajaco - jak i wyglada bardzo dobrze. S-Flex jest doslownie zwykly i dobrze dmucha, a GT brzydki :P i tu sie nie oklamujmy bo tak jest :P ale za to wydajnoscia wygrywa. Jak potestuje sobie dokladnie w zblizonych wartosciach pomiedzy SW a GT przeplyw i glosnosc, to wtedy bede mogl cos powiedziec. Jednak przy 800rpm glosnosc bedzie baardzo zblizona i dlatego zaluje, ze nie mam pod reka nigdzie wersji 1600rpm lub chociaz 1450rpm. Kupilbym moze i kolejny do kolekcji, ale LC pochlonelo ostatnio troche za duzo gotowki :P Jak narazie, to co udalo mi sie zgromadzic musi wystarczyc.

shoxeh Silent Wings, nie maja robic wichru. Maja byc dobre i do tego ciche. potrzebujesz mocy? kupujesz GT albo najlepiej UltraKaze 3k :P

W sumie, testy na chlodnicy, to moglo by byc dobre :) ale to niestety dopiero jak mi oddadza plyte z serwisu.

Colin_MC Sam liczylem ze dorwe u kogos ze znajomych Zephyrka. Ale sie przeliczylem... pare starych revoltecow, thermaltake - bo przeciez to dobra firma byla :D - i jakies noname.

Edytowane przez -=YoGi=-

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Postaram się, ale nie obiecuję :) muszę porozmawiać ze znajomym, czy ściągnie dla mnie jedną sztukę, żeby wypożyczyć do przetestowania. Jeśli miałbym sobie kupić, to pewnie byłoby mniej problemu :P

Dzisiaj dostałem prosto ze sklepu BQ! Silent Wings 140mm :)

Dołączona grafika

Dołączona grafika

W zestawie dostaniemy to samo, co z wersją 120mm, czyli przejściówkę 4-pin -> 3-pin, 4-pin -> 3-pin @ 7V, kołki montażowe i podkładki.

Pomimo, że to tylko 20mm różnicy z wersją 120mm, wentylatorek dla mnie wygląda ogromnie :D

Ale czas na zabawę, oto dane producenta:

Characteristics (12V)	140mmDimensions (mm)	140 x 140 x 25Operational voltage (V)	12Operating range (V)	3,5 - 14Life expectancy (hrs)	300.000Rotational frequency (rpm)	1.000Rotational frequency (rpm at 7V)	560Noise emission (dBA)	16,5Airflow (m³/h)	102,7Air pressure (mm/H2O)	0,81Current consumption (mA)	90Power consumption (W)	1,09

Tutaj ulotka produktu w języku angielskim.

Po odpaleniu pozytywnie mnie zaskoczył, nawet bardziej, niż wersja 120mm. Pewnie dlatego, że tutaj dostajemy tylko, lub aż 1000rpm przy maksymalnym napięciu (wersja 120mm ma 1500rpm).

Łożysko jest bezgłośne. Nic nie terkocze, nie piszczy, szumi ani nic podobnego. Jedyne co usłyszymy, to bardzo przyjemny szum powietrza. Różnica pomiędzy obiema wersjami jest słyszalna. Przy wersji 120mm słychać, jak przy max. rpm łopatki przecinają powietrze, natomiast tutaj tego nie usłyszymy, pewnie głównie dlatego, że ma mniej rpm, ale nie mniej jest to bardzo pozytywne. Szczególnie dla tych, którzy od wentylatora tej klasy oczekują wysokiej kultury pracy. Przy odległości ok 1m Wentylator jest praktycznie niesłyszalny - jeśli zamkniemy go w obudowie, nie będziemy go słyszeć. Jeśli chodzi o przepływ powietrza, to jest większy, niż przy "mniejszej" wersji i ta różnica jest wyraźnie wyczuwalna.

Przy podłączeniu pod 7V, czyli 560rpm sugerowane przez producenta, wentylator jest niesłyszalny z odległości 0.5m i wieje nadal dobrze.

Jako, że w końcu dorobiłem się panelu do sterowania, to teraz kilka uwag po podłączeniu pod panel (Scythe Kaze Server):

Panel pozwala na wyłączenie wentylatorów, więc z tego miejsca zacząłem testy.

Najniższą wartością, jaką zaobserwowałem, to 300rpm. Przy tej prędkości, wentylatora praktycznie nie słychać, nawet jeśli przyłożymy do niego ucho. Łożysko i układ również idealnie ciche. Przy takiej wartości rpm wieje słabo. W sumie nic dziwnego. Jednak jeśli chcemy wymusić minimalny obieg powietrza w obudowie, to myślę że nie powinno być źle, zwłaszcza, jeśli dysponujemy dodatkowym takim wentylatorem , bądź innym, zamontowanym z przodu.

Następna kontrola: 510rpm - Daje się wyczuć wyraźny przepływ i delikatny szum powietrza, słyszalny z ok 10cm. Ta wartość bardzo dobrze nada się na wymuszenie obiegu powietrza w obudowie.

Następna kontrola: 760pm - Słychać szum powietrza z odległości ok 25-30cm. Nadal szum jest delikatny, nie drażni ucha, tak jak standardowe wentylatory. Przepływ jest już spory i bardzo dobrze wyczuwalny. Jeśli mielibyśmy używać wentylatora przy jakimś radiatorze lub chłodnicy, to ta wartość jest idealną proporcją, pomiędzy wydajnością a głośnością wentylatora. Jednak to musiałby każdy indywidualnie przetestować, bo wiadomo, że każde ucho jest inne.

Maksymalna wartość: 1020-1060rpm. Duży przepływ, szum powietrza da się dosłyszeć z ok 1m. Kultura pracy na bardzo wysokim poziomie.

Wentylator jest bardzo dobrą propozycją dla każdego, kto ceni sobie kulturę pracy i jakość wykonania. Tutaj Be Quiet! stanął na wysokości zadania. Wentylator wykonany bardzo dokładnie, żadnych ostrych krawędzi czy niedopracowań.

Jednak znalazłem mały minus, wynikający chyba bardziej z budowy "obudowy" wentylatora. Wentylator nie jest idealnie kwadratowy, jak wszystkie standardowe - nie ma płaskiej krawędzi. Obrys śmigła delikatnie wystaje z tego "kwadratu", przez co wentylator nie stoi idealnie prosto na płaskiej powierzchni (w moim wypadku na stoliku) i opiera się po prawej, bądź lewej stronie, jeśli postawimy go pionowo. Przy wartości ok 750rpm dało się wysłyszeć minimalne drgania wentylatora. Po podłożeniu kartonu z paczki już nie było to słyszalne. Po podniesieniu go, w ręku nie było żadnych wyraźnych drgań. Natomiast po podłączeniu pod przejściówkę na 7V, tych drgań nie było, nawet na stoliku. Pewnie spowodowane jest to pracą pod panelem, choć tutaj musiałbym się bardziej wgłębiać w sposób działania tego panelu, co sobie jednak odpuszczę. Po zamontowaniu wentylatora na dołączonych kołeczkach z podkładkami, nie użyczymy drgań, niezależnie od tego, czym będziemy kontrolować wentylator.

Mam nadzieję, że ten opis, choć pokrótce przybliży wam najnowszą propozycję od Be Quiet!. Mnie przekonał na pewno i prawdopodobnie trafi na drugą chłodnicę, jednak nie jest to jeszcze przesądzone, bo nadal czekam na Gentle Typhoon 1850 :P

Obiecane testy wentylatorów, wspomniane wcześniej, trochę się przeciągną, ponieważ zdecydowałem się zamówić sobie wspomnianego Typhoona 1850rpm, jednak są problemy w sklepie w którym sobie zamawiam te części i nie wiem kiedy dokładnie dostanę ten wentylator.

Edytowane przez -=YoGi=-

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dotarła do mnie ciekawa informacja, a mianowicie be quiet! planuje wypuścić kolejną wersję Silent Wings 120mm, w tańszej wersji, oraz o standardowej budowie "obudowy". Według nieoficjalnych informacji, jest to połączenie wentylatorów od Yate Loon, ze śmigłem SW. Zastosowane łożysko, to oczywiście FDB - Rifle Bearing. Co ciekawsze dotarła do mnie nie tylko informacja :)

Silent Wings PURE

Characteristics (12V)   120mmDimensions (mm) 120 x 120 x 25Operational voltage (V) 12Operating range (V)     4 - 14Life expectancy (hrs)   200.000Rotational frequency (rpm)      1.350Noise emission (dBA)    18,5Airflow (m³/h); (cfm)  79,2; 46,6Air pressure (mm/H2O)   1,8Current consumption (A)        0,09Power consumption (W)   1,2

Zdjęcia sampla:

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Więcej info niedługo :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Potwierdzam, środek wentylatora zawierający łożysko, jest większy w wersji PURE. Jest to różna ok. 2mm w średnicy. Optycznie sprawia wrażenie większego, ale to dla tego, że w wersji PURE naklejka z logo producenta ma mniejszą średnicę, niż w wersji USC, o ok 1-1.5mm :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

rafa - post #38 :) Miałem okazje go posłuchać na serwisie u znajomego - chodzi tak samo dobrze i cicho jak wersje USC. Nic nie piszczy ani nie pierdzi :) Wygląda taniej, bo jest większa dostępność. Na początku było go tylko 20szt na polskę :P No i wiadomo - była nowość, a teraz już nie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak jest u was z obrotami BQ SW 120mm? U mnie panel Kaze Master pokazuje maksymalne 1380 zamiast deklarowanej 1500, choć producent nie podaje na opakowaniu przy obrotach tolerancji +- 10%. -=YoGi=- widzę, że masz nawet więcej niż 1500rpm. Coś u mnie nie tak? Jeszcze podłączę później bezpośrednio pod płytę i zobaczę jakie obroty osiągnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi